Secretele istoriei

Inedita poveste a celebrului album „At Folsom Prison”, semnat Johnny Cash – VIDEO

Publicat: 13 ian. 2015
3

La inceputul lui ianuarie 1968, Cash, the Tennessee Three, June Carter, Carl Perkins si The Statler Brothers s-au cazat la un han din Sacramento, California. Muzicienii erau insotiti de Ray Cash, tatal lui Johnny, si de producatorul Johnston. Artistii au facut repetitii timp de doua zile, lucru neobisnuit pentru ei. In timpul repetitiilor, la 12 ianuarie, guvernatorul statului California, Ronald Reagan, i-a vizitat, dandu-le incurajari. Unul dintre punctele focale ale repetitiilor a fost invatarea cantecului „Greystone Chapel”, scris de detinutul Glen Sherley.

Sherley a inregistrat o versiune a cantecului, pe care a dat-o pastorului inchisorii prin intermediul directorului de recreatie. La 13 ianuarie, grupul s-a deplasat la Folsom, unde s-a intalnit cu jurnalistul de la Los Angeles Times Robert Hilburn si cu fotograful de la Columbia Jim Marshall, care au fost platiti sa pregateasca notele insotitoare ale albumului.

Vezi si Cei mai cunoscuti cantareti din lume – Johnny Cash – VIDEO

Cash s-a hotarat sa tina doua concerte in ziua de 13 ianuarie, unu la ora 9:40 AM si unul la ora 12:40 PM, in caz ca primul ar fi nesatisfacator. Dupa introducerea facuta de MC-ul Hugh Cherry, care i-a incurajat pe detinuti sa „reactioneze” la cantecele lui Cash, a urcat pe scena Carl Perkins. Perkins a cantat hitul sau „Blue Suede Shoes”.

Vezi si Adevarul despre moartea lui Johnny Horton

Dupa aceasta, The Statler Brothers au cantat „Flowers on the Wall” si cantecul de referinta „This Ole House”. Cherry a urcat din nou pe scena si le-a cerut detinutilor sa-l ovationeze pe Cash pana cand va urca pe scena; ei s-au conformat. Cash a deschis ambele spectacole cu o interpretare a melodiei „Folsom Prison Blues” si a interpretat multe cantece despre inchisoare, cum ar fi „The Wall”, „Green, Green Grass of Home” si piesa de umor negru „25 Minutes to Go”. Artistul a inclus si alte cantece de jale, cum ar fi cantecul lui Merle Travis „Dark as a Dungeon”. Dupa „Orange Blossom Special”, Cash a introdus cateva „balade lente”, printre care „Send a Picture of Mother” si „The Long Black Veil”, dupa care a urmat cu trei piese noi de pe albumul Everybody Loves A Nut, „Dirty Old Egg-Sucking Dog”, „Flushed from the Bathroom of Your Heart” si „Joe Bean”.

June Carter i s-a alaturat lui Cash pe scena pentru doua duete. Dupa o versiune de sapte minute a unui cantec de pe albumul Blood, Sweat and Tears, „The Legend of John Henry’s Hammer”, Cash a luat o pauza, timp in care Carter a recitat o poezie. Cash a incheiat ambele concerte cu cantecul lui Sherley „Greystone Chapel”.
Adauga un comentariu