Actualitate

Infectarea cu COVID-19 crește riscul de depresie și demență, sugerează un studiu

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Infectarea cu COVID-19 crește riscul de depresie și demență sugerează un studiu
Cercetătorii au descoperit că persoanele diagnosticate cu Covid-19 în ultimele șase luni au avut mai multe șanse să dezvolte depresie, demență

Cercetătorii au descoperit că persoanele diagnosticate cu Covid-19 în ultimele șase luni au avut mai multe șanse să dezvolte depresie, demență, psihoză și accident vascular cerebral. O treime dintre cei cu o infecție anterioară cu Covid au dezvoltat sau au recidivat o afecțiune psihologică sau neurologică.

Dar cei internați în spital sau în terapie intensivă au avut un risc și mai mare. Probabil că acest lucru se va reduce atât la efectele stresului, cât și la virusul care are un impact direct asupra creierului.

Au fost analizate peste jumătate de milion de dosare ale pacienţilor infectaţi cu COVID-19

Oamenii de știință din Marea Britanie au analizat dosarele medicale electronice ale mai mult de jumătate de milion de pacienți din SUA și șansele lor de a dezvolta una dintre cele 14 afecțiuni psihologice sau neurologice comune, inclusiv:

  • Hemoragia cerebrală
  • accident
  • vasc
  • ular
  • cerebral
  • Parkinson
  • Sindromul Guillain Barre
  • demenţă
  • psihoză
  • tulburări de dispoziție
  • tulburări de anxietate

Anxietatea și tulburările de dispoziție au fost diagnosticul cel mai frecvent în rândul celor cu Covid, iar acestea au fost mai susceptibile de a se reduce la stresul experienței de a fi foarte bolnav sau dus la spital, au explicat cercetătorii.

Condiții precum accidentul vascular cerebral și demența au fost mai susceptibile de a se reduce la impactul biologic al virusului în sine sau al reacției organismului la infecție în general.

Covid-19 nu a fost asociat cu un risc crescut de sindrom Parkinson sau sindrom Guillain-Barré).

Cei care au făcut forme grave de COVID-19 sunt mai predispuși

Studiul a fost observațional, astfel încât cercetătorii nu au putut spune dacă Covid a cauzat vreunul dintre diagnostice – și unii oameni ar fi avut un accident vascular cerebral sau depresie în următoarele șase luni.

Dar comparând un grup de persoane care au avut Covid-19 cu două grupuri – cu gripă și, respectiv, cu alte infecții respiratorii – cercetătorii de la Universitatea din Oxford au concluzionat că Covid a fost asociat cu mai multe afecțiuni cerebrale ulterioare decât alte boli respiratorii. Participanții au fost asortați în funcție de vârstă, sex, etnie și condiții de sănătate, pentru a-i face cât mai comparabili posibil.

Cei care au trecut prin boală au fost cu 16% mai predispuși să dezvolte o tulburare psihologică sau neurologică după Covid decât după alte infecții respiratorii și cu 44% mai multe șanse decât persoanele care se recuperează de gripă.

În plus, cu cât bolnavul cu Covid era mai grav bolnav, cu atât erau mai probabil să primească un diagnostic ulterior de sănătate mintală sau tulburare cerebrală.

Starea de spirit, anxietatea sau tulburările psihotice au afectat 24% din toți pacienții, dar acest lucru a crescut la 25% la cei internați în spital, 28% la persoanele care erau în terapie intensivă și 36% la persoanele care au suferit delir în timp ce bolnav. Accidente vasculare cerebrale au afectat 2% dintre toți pacienții cu Covid, crescând la 7% dintre cei internați la Terapie Intensivă și 9% dintre cei care au avut delir. Și demența a fost diagnosticată la 0,7% dintre toți pacienții cu Covid, dar la 5% dintre cei care au experimentat delirul ca simptom.

Efectele pandemiei de COVID-19 pot fi dezastruoase

Citând psihologul ieșean, Andreea Buhuși, efectele pandemiei de COVID-19 sunt simțite și de oamenii care nu au trecut prin boală. Vorbim despre angajații din HoReCa, angajați care au dezvoltat depresii puternice din cauza faptului că și-au pierdut locul de muncă. De altfel, psihologul atrage atenția asupra faptului că mai multe persoane au avut tentative de suicid:

„Stresul grijii zilei de mâine îi afectează pe cei mai mulți ieșeni care lucrau în HoReCa și acum nu mai au locuri de muncă, au fost disponibilizați. Vin persoane cu depresii puternice, care au avut tentative de suicid. Pierderea locului de muncă, urmată de lipsa de socializare, înstrăinarea de familie, anxietatea au apărut la persoanele care lucrau în domenii-cheie, precum HoReCa, și acum au insomnii, fobii, frici, care s-au acutizat din cauza pandemiei. spunea psihologul ieșean Andreea Buhuși.

În România, până la data de 6 aprilie 2021, avem un total de 983.217 de persoane infectate dintre care 880.429 s-au vindecat iar 24.386 murit. La Terapie Intensivă sunt internati, in aceste momente, un număr de 1.466 persoane.

Adauga un comentariu