Boli si tratamente

Infectia cu cytomegalovirus. Simptome si tratament

Publicat: 28 sept. 2011

Infectia cu citomegalovirus este o infectie virala ce determina rar simptome evidente. Virusul care determina infectia, apartine familiei virusurilor herpetice, si asemanator acestora, poate deveni latent pentru o perioada de timp, pentru ca apoi sa se reactiveze.

Infectia cu citomegalovirus afecteaza in general copiii, dar se estimeaza ca pana la varsta de 30 de ani, jumatate dintre adulti au sau au facut boala. In majoritatea cazurilor, infectia este asimptomatica. Atunci cand apar totusi semnele, boala se manifesta prin:

– febra, poate persista peste doua saptamani;
– usoara hepatosplenomegalie;
– angina;
– astenie;
– cefalee;
– dureri articulare.

4 cai de transmitere a citomegalovirusului 

Diagnostic
Examinare histologica a unor fragmente de tesut recoltate prin biopsie evidentiaza in cazul infectiei cu citomegalovirus unele modificari caracteristice – celulele infectate cu citomegalovirus sunt de dimensiuni mari, prezinta incluziuni intranucleare care dau un aspect tipic de ochi de bufnita. Aceste modificari permit orientarea diagnosticului catre infectia cu citomegalovirus.

Izolarea virusului in sange se poate face prin punerea in evidenta a citomegalovirusului in leucocitele din sangele periferic cu ajutorul unei culturi de fibroblaste. Prezenta virusului se mai poate evidentia prin detectarea antigenului pp65, care este o proteina majora ce intra in structura particulei virale.

Tratament
Exista mai multe medicamente antivirale care distrug virusul citomegalic:

– ganciclovir – este un compus asemanator cu acyclovirul, care poate fi administrat atat pe cale intravenoasa cat si pe cale orala – medicamentul prezinta cateva dezavantaje: toxicitate medulara care poate determina trombocitopenie sau leucopenie, toxicitate neuronala (poate determina encefalopatie) si toxicitate hepatica
– foscarnet – este un medicament care are de asemenea o toxicitate redutabila – toxicitate medulara (poate determina anemie, leucopenie, trombocitopenie), toxicitate renala si poate cauza tulburari hidro electrolitice. Se administreaza exclusiv pe cale intravenoasa
– cidofovir – este indicat mai ales in tratamentul retinitei cu cytomegalovirus.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit