Actualitate

Infectia cu Rotavirus face ravagii in aceasta perioada. La Spitalul Sf. Maria din Iasi au ajuns 40 de copii

Publicat: 05 ian. 2017
1
@ In decurs de doua saptamani, 40 de copii, majoritatea sugari, au fost depistati cu infectie cu Rotavirus, o boala foarte contagioasa @ In lipsa unui tratament, copilul ajunge la deces
 
Din a doua decada a lunii decembrie 2016 si pana pe 3 ianuarie 2017, la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi s-au iregistrat 40 de cazuri de gastroenterita acuta cu Rotavirus. Medicii pediatri au precizat ca infectia cu Rotavirus este cea mai frecventa boala diareica acuta la sugari si copiii mici, cu varf epidemic in lunile reci ale anului, datorita rezistentei crescute a virusului in mediu extern. Majoritatea copiilor diagnosticati cu aceasta boala sunt sugari. Boala se manifesta prin febra, varsaturi, scaune diareice.

„16 dintre copi au prezentat toate semnele clinice in UPU. Testele paraclinice de identificare rapida, in scaun, au confirmat infectia cu Rotavirus. Aceste cazuri au fost dirijate catre Spitalul de Boli Infectioase pentru tratament de specialitate. Restul pacientilor au fost internati la Spitalul de copii, deoarece in momentul prezentarii simptomatologia era incompleta: prezentau febra, varsaturi si chiar simptomatologie extradigestiva, respiratorie. Deoarece aceste cazuri erau in incubatie cu Rotavirus, la scurt timp de la internare au prezentat si scaune diareice. Investigatiile paraclinice au evidentiat infectia cu Rotavirus si pacientii au fost transferati la spitalul mentionat. Toate cazurile au evolutie favorabila”, a declarat dr. Solange Rosu, sefa UPU si purtator de cuvant la Spitalul Sf. Maria din Iasi.

Medicii au precizat ca infectia provocata de virusuri provoaca sugarilor un disconfort mare, cu diaree si voma, ceea ce duce a deshidratare severa si care, in lipsa unui tratament eficient, poate deveni fatala. Boala este foarte cotagioasa si afecteaza orice copil pana la varsta de 3 ani. 
 

Apa din fantani, una dintre sursele de imbolnavire
 
Pentru prevenirea imbolnavirii, medicii recomanda o igiena atenta a mainilor si a alimentelor, gatirea corecta a acestora, igiena sporita in colectivitatile de copii, surse de apa potabila necontaminata, alimentatie naturala la sugari, vaccinare.

„Atata timp cat mamele folosesc apa din fantana sau izvoare, care sigur contine Rotavirus, pentru prepararea hranei sugarilor, o sa fie din ce in ce mai multe cazuri. Aceasta boala este ca si hepatita A, boala „mainilor murdare”. Pentru prevenirea infectiei cu Rotavirus, recomandam parintilor sa vaccineze copilul si sa respecte cu strictete regulile de igiena, sa se spele pe maini cand alapteaza sau prepara hrana sugarilor. Bineinteles, recomandam parintilor sa evite administrarea apei care provine din surse cu risc de contaminare, cum ar fi fantanile”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi. 

Adauga un comentariu