Boli si tratamente

Infectia cu virusul Norwalk

Publicat: 23 feb. 2011
7

Virusul Norwalk face parte din clasa norovirusurilor si este cel mai cunoscut microb care cauzeaza gastroenterita virala numita si gripa stomacului. Acest virus este deseori implicat in epidemiile declansate pe vasele de croaziera (cand sunt afectati mai mult de 2% din totalul pasagerilor), dar si in infectiile gastroinestinale care apar in tabere, camine, gradinite, restaurant, de obicei in colectivitati.

Virusul este prezent in fecalele si voma persoanelor infectate si poate fi transmis prin:

– contactul direct cu o alta persoana infectata care prezinta simptome;
– consumul de alimente sau bauturi contaminate cu virusul Norwalk. Alimentele pot deveni contagioase prin manipularea acestora de catre bolnavi cu norovirus, mai ales in cazul in care nu se pastreaza o igiena corespunzatoare (mainile trebuie sa fie spalate inainte de a se atinge alimentele) sau prin includerea in meniu a unor produse alimentare (peste, fructe, legume) care au fost contaminate la sursa;
– atingerea unor suprafete sau obiecte contaminate cu norovirus si introducerea degetelor contaminate in gura (copii se pot imbolnavi daca ating jucarii contaminate si apoi pun degetele in gura).

Virusul Norwalk este foarte contagios si se poate raspandi cu repeziciune. In plus, poate avea tulpini diferite, ceea ce face dificila dezvoltarea unei imunitati de durata.

Simptomele infectiei cu Norwalk
Simptomele debuteaza, de obicei, dupa 24-48 de ore de la expunerea la virus, dar pot sa apara chiar si la 12 ore. Persoanele infectate sunt contagioase din momentul in care se manifesta primele simptome: greata, varsaturi, diaree apoasa. Alte simptome includ febra, durerile de cap, de stomac, crampele abdominale.

In general, boala nu se agraveaza, iar spitalizarea nu este necesara. De obicei, recuperarea dureaza 2-3 zile, fara efecte grave sau pe termen lung, ale sanatatii. Deshidratarea este cea mai frecventa complicatie, mai ales in randul copiilor si al varstnicilor. Daca diareea contine sange (sanguinolenta), este insotita de febra ridicata sau simptomele dureaza mai multe de 72 de ore, ar putea fi vorba de alta boala.  

Tratament
In prezent, nu exista nici un vaccin disponibil pentru prevenirea infectiei cu virusul Norwalk. Si pentru ca boala este declansata de un virus, antibioticele sunt ineficiente. Cazuri grave sunt destul de rare si de obicei sunt asociate cu deshidratare si/sau dezechilibru electrolitic, la persoanele in varsta, cu handicap sau cu sistemul imunitar slabit.

Mentinerea unui aport adecvat de lichide pentru a suplini necesitatile oganismului, pierdute in urma varsaturilor sau a diareeii este foarte importanta. Medicii recomanda multe lichide, dar si saruri de rehidratare orala, disponibile in farmacii fara prescriptie medicala.

Sfaturi pentru a preveni infectia cu virusul Norwalk

– pastrati-va mainile curate; spalati-va cat mai des cu apa calda si sapun dupa folosirea toaletei, dupa ce schimbati scutecul copilului sau inainte sa mancati sau sa gatiti. Daca nu va puteti spala cu apa si sapun, utilizati un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool (minim 60% alcool), daca mainile nu sunt vizibil murdare. Totusi este de preferat, prima varianta;
– nu preparati si nu pregatiti hrana pentru ceilalti daca aveti simptome de varsaturi sau diaree;
– dezinfectati bine si frecvent suprafetele din mediul in care va petreceti timpul (in mod special telefonul, manerele portierelor, echipamentul de gimnastica, partile laterale ale patului, etc.). O solutie care sa contina 2 lingurite de clor (inalbitor) si doua cani de apa poate fi folosita in acest scop;
– orice persoana bolnava care manifesta diaree sau varsaturi ar trebui sa stea izolata si sa nu se reintoarca in societate timp de cel putin 48 de ore. Acest lucru este foarte important mai ales in cazul acelora care manevreaza produse alimentare, persoanelor in varsta sau angajatilor din spital.

Adauga un comentariu