Actualitate

Infectiile din spitale, ascunse cu raportari false

Publicat: 06 apr. 2011
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:215279;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Romania raporteaza an de an mai putine infectii nosocomiale decat statele din Uniunea Europeana, chiar daca multe spitale stau sa se darame, iar conditiile sunt cu mult sub cele din Occident @ La Iasi au fost raportate anul trecut 1.154 de infectii intraspitalicesti la 205.000 de pacienti externati @ „Aceste infectii se regasesc peste tot in lume in spitale, diferenta este ca in alte tari se raporteaza, iar la noi sunt ascunse”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi

In ciuda faptului ca avem un sistem medical bolnav, slab finantat si cu spitale care nu pot emite pretentii, in momentul de fata, pentru obtinerea celui mai inalt grad de clasificare, Romania continua, an de an, sa se „mandreasca” cu cifre false in Europa privind infectiile dobandite de pacienti in unitatile medicale. Daca statele dezvoltate din Uniunea Europeana, cu spitale dotate la cele mai inalte standarde, raporteaza anual, in medie, intre 4 si 9 la suta cazuri de infectii nosocomiale, in spitalele romanesti sunt semnalate mult mai putine astfel de cazuri, incidenta fiind sub 3 la suta.

La Iasi au fost raportate anul trecut 1.154 cazuri la 205.000 internari, ceea ce reprezinta doar 0,56 la suta, un procentaj mincinos, daca ne gandim la conditiile existente in spitale, multe dintre ele extrem de vechi, construite in sistem pavilionar. „Daca ne uitam la cifre, vedem ca Romania sta foarte bine in privinta numarului de cazuri de infectii nosocomiale. Numai ca datele sunt false. Franta, spre exemplu, a raportat in 2010 un procent de 4,5 la suta de infectii intraspitalicesti, iar acolo sistemul sanitar este bine organizat, conditiile din spitale sunt dintre cele mai bune. La noi nu exista un sistem corect de raportare si nu este normal sa se intample asa. Aceste infectii nosocomiale sunt un lucru firesc intr-un spital, se intampla asta peste tot in lume, dar in alte tari ele sunt raportate corect, pe cand la noi sunt ascunse”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi.

Spitale fara infectii la Iasi!

La nivelul judetului Iasi, cele mai multe infectii nosocomiale au fost raportate in anul 2010 la Spitalul Sf. Spiridon – 342 la 39.466 externari. Neurochirurgia a raportat 172 cazuri la 11.455 externari, la Spitalul Sf. Maria au fost consemnate 147la 33.398 externari, iar la Spitalul de Urgente Sf. Ioan 131 infectii intraspitalicesti la 8.796 de pacienti externati. Interesant este ca Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie a raportat un singur caz, Spitalul de Pneumoftiziologie doar trei, iar cel de Boli Infectioase nu se regaseste in statistica de la Directia de Sanatate Publica Iasi. Cu toate acestea, reprezentantii celui mai mare spital din Iasi, Sf. Spiridon, sustin ca infectiile sunt raportate si ca acestea se afla sub control.

„Noi raportam anual toate cazurile de infectii nosocomiale din spital. Din anul 1995 este functional in spital Serviciul de Supraveghere si Control a Infectiilor Nosocomiale (SSCIN – n.r.), in cadrul caruia lucreaza doi medici primari epidemiologici si trei asistenti de igiena, un medic specialist de igiena si un dezinfector. Supravegherea se face pe toate clinicile. Prima cauza a aparitiei acestor infectii ar fi bagajul patologic al pacientului care ajunge in spital, afectiunile cu care vine acesta din familie sau din alt spital. Spre exemplu, un pacient cu cardiopatie ischemica poate lua o infectie intraspitaliceasca in momentul in care i se pune o sonda urinara sau o perfuzie. Noi nu stim cu ce vine pacientul de acasa, sunt unele persoane certate cu regulile elementare de igiena, iar acestea sunt predispuse la infectii”, a declarat Mihaela Prelipcean, sefa SSCIN de la Sf. Spiridon.
Din 342 infectii, 150 au fost dobandite pe Chirurgie, 156 la ATI, iar 36 la alte sectii.

Comentarii
  • alooooo,de cuza voda cu stafilococul fiziologic care a dus in pediatrie mii de copii….ati uitat?ar trebui desfiintata cea mai mare mizerie din tara..

  • Au pretentii de mari manageri
    (primesc si premii pt. asta),
    cand ei conduc de fapt o cloaca. Fiecare in parte. Nesimtitii ar trebui sa-si dea demisia pt. incompetenta si minciuna.
    Oare cat timp vom mai admite toata mizeria din tara noastra?

Adauga un comentariu