Eveniment-Social

Infectiile nosocomiale ar trebui eliminate din indicatorii de evaluare a activitatii managerului

Publicat: 23 feb. 2016
1

Unul dintre indicatorii de calitate privind evaluarea activitatii managerului de spital este si rata infectiilor nosocomiale pe total spital si pe fiecare sectie. Un numar mare de infectii ar putea atrage demiterea din functie a managerului spitalului. Din aceasta cauza, exista suspiciuni ca, in unele unitati medicale, nu se raporteaza numarul real de infectii nosocomiale, tocmai pentru ca managerul sa-si pastreze postul. Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi a afirmat ca acest indicator de calitate ar trebui eliminat din contractul de management al managerilor si astfel raportarile ar fi cele reale.

„Se poate face o modificare in contractul de management al managerului de spital, pentru eliminarea indicatorului de calitate privind rata infectiilor nosocomiale. Eu cred ca astfel raportarile ar fi cele reale. Trebuie sa mentionez ca anul trecut au fost raportate cele mai multe cazuri fata de anii anteriori. Nu pot sa afirm ca pana anul trecut raportarile nu erau cele reale. Oricum, pentru a elimina orice suspiciune, ar fi bine sa fie scoase din evaluarea activitatii managerului. Poate sunt medici care nu recunosc aceste infectii si atunci nu le raporteaza. Indicat ar fi ca raportarile sa fie corecte, pentru a actiona corespunzator si a lua masuri de prevenire”, a declarat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iasi.

Infectiile nosocomiale se refera la patologiile infectioase asociate asistentei medicale, dobandite in urma acordarii asistentei medicale, pe perioada spitalizarii sau in ambulatoriu. Supravegherea si prevenirea infectiilor nosocomiale trebuie sa fie o prioritate in orice unitate medicala. In fiecare zi, pacientii pot dezvolta astfel de infectii in timp ce sunt tratati pentru altceva si pot fi mortale.

Infectiile nosocomiale se pot transmite atat de la pacient la pacient, cat si de la personalul medical la pacient sau invers, prin stranut, tuse, prin contact direct cu corpul pacientului, cu obiectele contaminate, prin acte invazive. Comunicarea cu medicul curant si solicitarea a cat mai multe informatii despre infectiile nosocomiale previne aparitia acestei afectiuni, care poate avea un efect devastator asupra pacientului.
Adauga un comentariu