Actualitate

Infiintat de guvernul SUA

Publicat: 07 iul. 1999

•FRAI acorda romanilor credite cu dobinda de 15% pe an

Un fond romano-american anunta acordarea unor credite intreprinderilor care doresc sa-si extinda activitatea, Dobinda e de 15% pe an.
Programul de Imprumuturi Mici si Mijlocii (PIMM) este un proiect realizat in comun de catre Fondul Romano-American pentru Investitii si Banca Romaneasca. Programul acorda firmelor mici si mijlocii din Romania imprumuturi cuprinse intre 20.000 si 150.000 dolari SUA, pentru o perioada de pina la trei ani, pentru finantarea investitiilor in constructii, echipamente si stocuri, alte active. Rambursarea creditelor se face in rate egale iar comisionul bancar este de 1%. Imprumuturile sint garantate cu active intr-o forma si de o valoare acceptabile creditorului.
Creditul se acorda exclusiv firmelor private aflate in functiune, firmele noi putind fi finantate doar in mod exceptional.
Procesul de solicitare a imprumutului incepe cu un telefon la Banca Romaneasca – sucursala din judetul in care va desfasurati activitatea. Inspectorii de credit vor spune daca indepliniti criteriile PIMM. Daca da, veti primi un formular de cerere si indrumari privind modul de completare. Sint necesare si celelalte documente general-valabile pentru orice tip de credit.
Creditul si rambursarile acestuia se vor face in dolari SUA. Termenul: pina la trei ani, cu plati egale lunare plus dobinda. perioada de gratie poate fi pina la trei luni. De regula, nu vor fi acordate credite pentru finantarea pe termen scurt a fondului de rulment.
Criterii de acordare: firmelor cu experienta avind o echipa manageriala consolidata; numarul angajatilor sa nu depaseasca 200; capitalul strain nu poate depasi 70% iar capitalul majoritar si pachetul de control trebuie sa fie detinute de rezidenti in Romania.
FRAI a fost infiintat in 1994 de Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru a contribui la dezvoltarea sectorului privat din Romania. Scopul PIMM este de a sprijini firmele private mici si mijlocii din Romania. Scopul PIMM este de a sprijini firmele private mici si mijlocii din Romania. Scopul PIMM este de a sprijini firmele private mici si mijlocii din Romania sa se extinda si sa prospere , oferindu-le acces •finantari pe termen mediu.
Ceea ce nu se intelege exact din acest material informativ este modalitatea prin care firmele romanesti platile se fac exclusiv in moneda nationala. Nu se intelege nici modalitatea prin care un guvern strain, cel al SUA, a infiintat aici un fond roman de investitii. Nici un guvern, fie el si al SUA, nu poate infiinta singur un fond zis Romano-American; ori exista un partener roman – iar Banca Romaneasca nu pare a fi, intrucit aceasta incaseaza doar un comision bancar – ori fondul e exclusiv american.
Si mai putin se intelege din nivelul dobinzii: 15% pe an. In toate tarile industrializate nivelul dobinzii se situeaza intre 0,5 si 5% pe an. In Japonia si Elvetia, de pilda, dobinda e de 0,5% pe an, iar in SUA – cam 3%. Iata insa ca FRAI, fondul romano-american infiintat de guvernul SUA in Romania, incaseaza o dobinda de 5-30 ori mai mare decit in tarile industrializate. Chiar stiind ca Romania este o tara cu grad mare de risc, intrebarea tot ramine: in definitiv, cine pe cine ajuta?
Adrian GEORGESCUloading...

Adauga un comentariu