Sanatate

Infiltrații genunchi: Ce înseamnă și când este recomandat?

Publicat: 11 ian. 2022
radiografie albastra la genunchi
În artrozele avansate oasele se freacă de oase

Articulația genunchiului este una solicitantă, iar la nivelul capsulei articulare se găsește lichidul sinovial. Lichidul putând fi stimulat folosind infiltrații la genunchi cu acid hialuronic.

Articulația genunchiului este una foarte puternică și chiar complexă pentru a putea oferi cât mai mult suport în menținerea echilibrului și simultan a unei bune mobilități. Este, de asemenea, una dintre cele mai suprasolicitate articulații, datorită faptului că susține toată masa corpului și că la nivelul acesteia se înregistrează multe șocuri.

grafica cu inflamatia genunchiului
Deteriorarea cartilajului este una progresivă

Ce sunt infiltrațiile la genunchi?

Articulația genunchiului are mai multe componente, două dintre acestea sunt reprezentate de capsula articulară și de lichidul sinovial. Capsula articulară este o membrană conjunctivă ce acoperă articulația și menține lichidul sinovial închis. Lichidul sinovial este, de fapt, un lichid care are rolul a lubrifia cartilajul celor două oase, diminuând astfel forța de frecare ce are loc în timpul mișcărilor.

O principală afecțiune necesită această infiltrație la genunchi, însă după caz se poate realiza și alte maladii întrucât presupune alimentarea articulației cu un surplus de lichid. În cazul artrozei, afecțiune de cartilaj ce de obicei se instalează la persoanele în vârstă, articulația se uzează foarte mult din cauza factorilor externi de presiune și efort.

persoana cu durere de genunchi
Durerile articulare în general se agravează

Adesea această deteriorare a cartilajului se datorează unei modificări a rutinei pe o perioadă lunga în care persoana în cauză devine sedentară, nemaifolosind articulațiile și mușchii la capacitatea lor maximă. Astfel la nivelul acestora apare sentimentul de slăbiciune, iar la un efort moderat există probabilitatea de a se produce o fisură a cartilajului. Moment în care zona de lângă cartilaj se va inflama, dar dat fiind faptul că este vorba despre articulația genunchiului, se va reface sub o formă inferioară celei anterioare, prezentând o sensibilitate crescută.

Când se recomandă infiltrațiile la genunchi?

Dacă persoana în cauză ignoră durerile articulare, înțepenirile și dificultatea în mobilitate, cartilajul va urma să se distrugă din cauza masei corpului ce-l fărâmițează. Ulterior după ce cartilajul va fi în mare parte avariat, articulația va fi os pe os, moment în care oasele se vor măcina și medical se folosește termenul de „sclerozare”.

radiografie la genunchi
Genunchii suportă toata masa corpului

Infiltrația are ca scop introducerea în articulație de acid hialuronic, ce are rolul de dilua lichidul sinovial și chiar de a stimula producția sa. Este mult mai efectivă dacă are loc în stadiile de început decât în stadiile avansate ale artrozei, întrucât ea previne deteriorarea și nu stimulează regenerarea.

Infiltrații la genunchi: De ce sunt necesare?

Infiltrațiile la nivelul articulației genunchilor au fost identificate ca fiind o intervenție ce nu asumă multe riscuri, medicul ortoped fiind complet capabil să facă această tehnică la clinică. După studiile făcute în acest scop, administrarea de acid hialuronic poate fi făcută atât într-o singură doză mai mare, cât și în mai multe doze mai mici.

om in varsta ce alearga
Tratamentul oferit în timp util crește calitatea vieții

In general, o infiltrație completă ar trebui să fie suficientă pentru a oferi confort pe o perioadă de un an de zile, însă în funcție de stadiul evolutiv al bolii ce a produs avarii la articulație, medicul specialist poate recomandă mai precis când și cum. Este o procedură de care oamenii nu ar trebui să fugă, întrucât nu presupune riscuri, ci chiar din contra, doar beneficii. Consultați medicul dacă prezentați simptomele artrozei până când nu este prea târziu.

Adauga un comentariu