Actualitate

Informatician iesean de top in America. Motivul incredibil pentru care a renuntat la o slujba de vis – FOTO, VIDEO

Publicat: 08 mart. 2015

@ A luat cea mai nebuneasca decizie din viata sa @ Desi avea jobul perfect in America, s-a reintors in Iasi pentru a avea o afacere intr-un cu totul alt domeniu @ Impreuna cu familia, a creat produse unice pe piata din Romania @ „Am vrut sa aducem un concept nou de business, neobisnuit, respectiv tot lantul prin care se obtin produsele, respectiv producere-procesare si vanzare. Totul este 100 la suta natural pentru ca am vrut sa promovam stilul de viata sanatos”, a spus ieseanul

Timp de 5 ani a cunoscut succesul intr-o firma de top din America de Sud. A lasat visul american pentru a-si indeplini o alta dorinta din copilarie: cea de a avea o afacere unica intr-un domeniu in plina dezvoltare, dar si pentru a fi mai aproape de familie. Desi investitia pe care vroia sa o faca era in alt domeniu decat cel in care studiase, a urmat cursuri specializate, s-a informat impreuna cu membrii familiei si in cele din urma au reusit sa dezvolte un business unic in Iasi. La 32 de ani detine deja o firma de consultanta in IT, insa afacerea care il reprezinta cel mai bine este cea din agricultura.

„La baza sunt IT-ist. Am lucrat 5 ani si jumatate in America de Sud ca informatician, iar de un an si jumatate sunt in Iasi. M-am intors in tara pentru principalul meu vis: cel de a produce. Am si un business pe consultanta informatica, insa mi-am dat seama ca si in Romania este prielnic un start-up in productie de aceea am decis impreuna cu familia sa punem pe picioare aceasta afacere in apicultura”, a spus Dan Fenea.

Plante minune pentru afacere de succes

Desi a fost mai dificil la inceput pentru ca nu stia foarte multe despre apicultura, pe parcurs a invatat ce inseamna sa faci agricultura si cum sa dezvolti o afacere de succes in acest domeniu. Dan Fenea sustine ca a urmat cursuri impreuna cu tatal sau pentru a infiinta afacerea in apicultura. De asemenea, ceilalti membri ai familiei, economisti, informaticieni sau arhitecti l-au ajutat sa aiba rezultatul dorit. In satul Poiana-Schei, comuna Scheia, are cei 160 stupi cu albine care asigura o productie anuala de 3 tone minim. „Suntem o echipa mica care a dus la nasterea acestor produse. Tatal meu este pensionar si pentru a putea infiinta afacerea am facut cursuri impreuna, unchiul meu este apicultor dinainte de 1989, iar pe partea de marketing si design am cercetat afaceri din acest domeniu din afara tarii. Ne-am axat mult pe marketing de aceea si prezentarea produselor este altfel. Ceea ce vedeti la noi este unic, iar intentia noastra a fost sa scoatem in evidenta mierea de albine, sa renuntam la ideea de borcan de zacusca, asa cum este prezentata de obicei mierea”, a explicat Dan Fenea. Produsele sunt 100 la suta naturale. A transformat terenurile mostenite si alte cateva arendate si a plantat diversi arbori pentru a-si spori cantitatea produsa anual.

„Noi avem o pepiniera cu goji, paulownia sau lavanda, pe cateva hectare. Acesti arbori sunt benefici pe partea de productie a mierii, se obtine un randament mai mare. Astfel, nu ne axam foarte mult pe pastoral pentru ca albinele sunt mai stresate cand sunt duse in pastoral si productia nu mai este cea asteptata. In momentul in care se duc albinele in pastoral, sunt costuri mai mari cu transportul, se pot rupe stupii. In conditiile in care acestea au in jurul stupinei toata flora necesara, respectiv cea de la fructele de goji, paulownia, lavanda, pot produce mai mult. Noi am inceput efectiv productia anul trecut si comercializam din octombrie 2014”, a mai spus apicultorul.

Miere cu fructe exotice

„Mierea din poiana” este unica datorita ingredientelor naturale pe care le contin produsele. Astfel, pentru a diversifica paleta de produse, tanarul apicultor a mizat si pe combinatii de fructe in mierea de albine. Miere cu fructe exotice, cu fructe romanesti, cu seminte, cu lavanda, ghimbir sau anason, sunt cateva din sortimentele care atrag clientii. In prezent, produsele marca „Mierea din poiana” ajung in restaurante, florarii sau diverse firme din Iasi. „La societati se vand mai ales pentru a fi utilizate ca si cadouri, noi avand si game de premium destinate acestei categorii. Colaboram foarte bine cu florariile si in urmatoarea perioada vrem sa scoatem pe piata mierea de lavanda, produs unic in tara”, a mai spus Dan Fenea.

Adauga un comentariu