National

Informatie de ULTIM MOMENT. Fratii Becali au RECUNOSCUT

Publicat: 09 iun. 2016
1

Fratii Ioan si Victor Becali au recunoscut joi, la Curtea de Apel Bucuresti, ca au mituit-o pe fosta judecatoare Geanina Terceanu si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata pentru a beneficia de pedepse mai mici.

„Mentin declaratia data in fata procurorului. Imi pare rau, asta e. Recunosc in totalitate acuzatiile si imi insusesc toate probele adunate de DNA si nu le contest. Toate aspectele legate de locuri, momente si imprejurarile in care s-au oferit sumele de bani catre Geanina Terceanu corespund adevarului”, a spus Ioan Becali in sala de judecata.

El a explicat ca s-a intalnit prima data cu fosta judecatoare la el in curte, aceasta fiind adusa de un cunoscut.

„A venit insotita de un stranepot machedon, un spargator de case. Daca el nu ar fi fost machedon, ea nu ar fi intrat niciodata in curtea noastra. M-am intalnit cu ea si la stadionul Ghencea. In doua randuri, i-am dat lui Manole sume de bani, care venise cu ea, si presupun ca banii au ajuns la judecatoare. Banii au fost dati pentru a primi o solutie favorabila in dosarul transferurilor”, a spus Ioan Becali, care a avut pe tot timpul procesului o atitudine „linistita”.

Si fratele sau, Victor Becali, si-a recunoscut vinovatia. El a subliniat ca nu i-a dat banii direct fostei judecatoare, ci denuntatorilor din acest dosar, sotii Gabriela si Teodoris Manole, iar ceilalti inculpati din dosar, inclusiv Cristi Borcea, nu stiau de aceste tranzactii.

La randul sau, Geanina Terceanu a recunosc acuzatiile si a dat cateva explicatii in legatura cu banii primiti de la fratii Becali.

„Mentionez ca am primit 185.000 de euro de la fratii Becali si 10.000 de euro de la Cristian Borcea. Cred ca in cursul anului 2009, l-am cunoscut pe denuntatorul Teodoris Manole, care mi-a spus ca ii cunoaste pe cei doi inculpati si a mentionat ca sunt rude. Mi-a spus ca ii poate aborda cu privire la dosarul transferurilor. Discutia s-a purtat la un restaurant ce apartinea denuntatorului”, a spus Terceanu.

Ea a adaugat insa ca, desi a primit bani de la fratii Becali si de la Cristian Borcea, „s-a gandit tot timpul” sa dea o decizie de achitare in dosarul transferurilor, pe baza probelor.

Terceanu a mai spus ca a luat legatura cu Borcea in anul 2009, prin intermediul avocatului George-Antonie Iorgovan, care de altfel a si dus-o la locuinta lui Borcea.

„Era noapte si nu pot da foarte multe detalii. In cursul intalnirii, am discutat amical. Nu am discutat despre dosar, ca abia atunci imi fusese repartizat. Rechizitoriul avea 500 de pagini si 41 de volume de urmarire penala. A inceput sa imi spuna despre dosar, dar nu l-am lasat pentru ca nu citisem dosarul. Incepuse sa imi explice mecanismul. Sigur ca se plangea. Mi-a dat un plic, iar continutul l-am verificat acasa si am vazut ca avea suma de 10.000 euro. Nu am vazut momentul cand mi l-a pus in geanta, dar m-a atentionat ca mi-a lasat ceva acolo. Borcea m-a dus cu masina acasa, dar nu a urcat”, a declarat Geanina Terceanu.

Cristian Borcea a rugat-o pe fosta judecatoare sa descrie in instanta cum arata casa lui la exterior si interior, daca avea alte case in apropiere sau era in camp, de vreme ce sustine ca a stat acolo doua ore. Geanina Terceanu a evitat sa raspunda dupa lungi consultari cu avocatul ei si a spus ca nu a fost atenta la detalii, nu cunostea zona si ca oricum nu a luat in serios acea intalnire.

Intrebata de ce a luat totusi plicul de 10.000 de euro de la Borcea, de vreme ce intentiona sa dea oricum o solutie de achitare in dosarul transferurilor, Terceanu a spus ca intre ea si Borcea se crease o „legatura interumana” si ca nu a crezut necesar sa-i restituie acei bani.

Cristian Borcea nu a recunoscut ca ar fi mituit-o pe Geanina Terceanu si a cerut judecatorilor sa fie audiat la termenul urmator al procesului din 8 septembrie.

Fosta judecatoare Geanina Terceanu a fost trimisa in judecata in februarie 2015, pentru luare de mita in legatura cu pronuntarea unei solutii favorabile in dosarul transferurilor din fotbal.

In dosar, au fost trimisi in judecata si fostii impresari Ioan si Victor Becali, precum si Cristian Borcea, fost presedinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, pentru dare de mita. Acestia se afla in penitenciar, dupa ce au primit condamnari in dosarul transferurilor din fotbal. De asemenea, au fost deferiti justitiei doi avocati – George-Antonie Iorgovan si Daniel-Costel Petre, pentru marturie mincinoasa.

Conform DNA, in februarie 2009, Geaninei Terceanu, in calitate de judecator la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbalisti, in care fratii Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti inculpati, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si de evaziune fiscala.

In 3 aprilie 2012, magistratul a pronuntat in dosarul respectiv o hotarare de achitare fata de toti inculpatii in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penala din anul 1968 (‘fapta nu exista’).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare, Terceanu a primit, in intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o suma totala de 195.000 de euro.

„Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost data inculpatei Terceanu de catre inculpatii Becali, iar suma de 10.000 de euro de catre inculpatul Borcea. In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folositi de Terceanu la achizitionarea unei locuinte (al carei pret total a fost de 93.000 euro). Ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de catre Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, instanta pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse privative de libertate”, sustin procurorii.

Adauga un comentariu