Actualitate

Informatii explozive! Culisele unui jaf de proportii la o institutie din Iasi. Un director s-a intors la ciolan imediat dupa ce s-a pensionat

Publicat: 27 iul. 2016

@ Institutia care se ocupa de administrarea apelor din zona Moldovei a fost pentru multi ani scena unui jaf de proportii uriase @ Anchetele facute de Directia Nationala Anticoruptie si DIICOT au scos la suprafata o lista interminabila de ilegalitati la ABA Prut Barlad, institutie controlata in toata aceasta perioada de Corneliu Cretu, un locotenent fidel al lui Relu Fenechiu @ Procesele si controalele au scos la suprafata modurile defectuoase in care este administrat patrimoniul public al statului roman, cum au fost trucate licitatiile in favoarea unor influenti oameni de afaceri sau cum s-au platit sume uriase de bani pentru lucrari care nu au fost facute niciodata

Dosarele penale si procesele deschise de-a lungul ultimilor ani in care este implicata institutia Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad se finalizeaza incetul cu incetul, iar astfel ies la suprafata detaliile unui jaf de proportii uriase, care a fost sustinut in cadrul institutiei care administraza apele din zona Moldovei. Lucrarile de consolidare a digurilor rupte de inundatii, lucrarile de reparatii, de ameliorare a cursurilor de apa, de concesionare a lacurilor sau iazurilor, toate au trecut prin mana aceluiasi director general, Corneliu Cretu, unul dintre cei mai fideli acoliti ai lui Relu Fenechiu. Revoltator este ca, desi s-a pensionat in urma cu peste un an, Corneliu Cretu s-a intors la ciolan.

Astfel, acesta a fost reangajat pe un post de „consilier” si astfel incaseaza si pensie si salariu. Asta in conditiile in care multi tineri ingineri trebuie sa ia calea strainatatii in cautarea unui loc de munca, deoarece in Romania nu gasesc. Recent, procurorii ieseni au transmis ca au finalizat cercetarile intr-unul din dosarele care vizeaza unele dintre neregulile descrise mai sus. Astfel, unul dintre cele mai scandaluri se refera la concesionarea unei rezervatii naturale catre doua firme private in acelasi timp, fiind vorba despre concesionarea acumularii Tungujei catre Dalis SRL si SC Mantovana SRL.
 
SC Dalis SRL, prin reprezentantii sai legali Puiu Doru Aleodor Hromei si Sabin Constantin Hromei, a sesizat Serviciul Teritorial cu privire la comiterea mai multor infractiuni penale de catre Corneliu Cretu, directorul general al ABA Prut Barlad, precum si de Olga Mustata si Demirela Mihaela Pavai, angajati ai Directiei Apelor Prut. Reprezentantii SC Dalis SRL au sustinut ca ar fi fost inselati de catre reprezentantii Directiei Apelor Prut, prin faptul ca nu le-ar fi adus la cunostinta ca ar fi fost incheiat un contract cu SC Mantovana SRL, avand ca obiect utilizarea resurselor de apa pentru practicarea acvaculturii in acumularea Tungujei, judetul Iasi, pentru perioada 01.12.2006 – 31.11.2007.

„Acest contract a fost reziliat unilateral, incepand cu data de 1.04.2007, ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale de catre SC Mantovana SRL. Ulterior, a fost organizata o noua licitatie, care a fost castigata de catre SC Dalis SRL, societate care a preluat acumularea Tungujei la data de 3.07.2007. Intre cele doua societati comerciale au existat numeroase neintelegeri, intrucat SC Mantovana SRL, fara niciun temei legal sau contractual, a impiedicat utilizarea normala a resurselor de apa de catre SC Dalis SRL”, se arata in rezolutia judecatorilor.

Ulterior, au existat mai multe litigii intre cele doua societati comerciale, atat de natura penala, cat si de natura civica. Reprezentantii Dalis SRL au sustinut ca ar fi suferit, ca urmare a lispei de folosinta a resurselor de apa, un prejudiciu de 22.500.000 lei.
Reprezentantii Dalis au formulat chiar o plangere impotriva ordonantelor judecatoresti, pe motiv ca s-a incercat tergiversarea cazului. Aici s-a dispus disjungerea cauzei referitoare la infractiunile penale, iar dosarul acesta urmeaza sa se finalizeze in curand.

In momentul de fata, se afla in lucru la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi un dosar in care s-a inceput urmarirea penala „in rem” pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals. In anul 2010, Garda Nationala de Mediu a efectuat un control acolo si a interzis practicarea acvaculturii si pisciculturii, pentru ca toata zona este rezervatie naturala. Cu toate acestea, luciul de apa a fost exploatat in continuare.

Milioane de euro platite pe lucrari nerealizate niciodata

Membrii Sindicatului Independent Bahlui din cadrul ABA Prut Barlad, in calitate de membri ai comisiilor de receptie, au refuzat sa semneze numeroase receptii la lucrarile de investitii executate necorespunzator si chiar au semnalat aceste lucruri procurorilor din cadrul DNA. Potrivit unor surse, si acest dosar in care sunt cercetate contractele privind lucrarile de consolidare a digurilor incheiate in anul 2010 sunt aproape de finalizare.

Reamintim ca, dupa ce localitatile de pe malul raului Prut au fost afectate de inundatii in anii anteriori, Administratia Bazinala de Ape Prut Barlad a incheiat prin incredintare directa o serie de contracte pentru consolidarea unor diguri. Contractele respective au fost incheiate in anul 2010 si au tot fost prelungite, iar lucrarile nu au fost finalizate nici pana astazi. Astfel, in data de 11.05.2010, ABA Prut Barlad a incheiat cu Com-Beton, firma controlata de controversatul afacerist Constantin Comanescu, un contract in valoare de 10 milioane lei. Pe langa faptul ca acest obiectiv nu a fost finalizat, un control efectuat de Ministerul Mediului a scos la iveala faptul ca la acest obiectiv s-au platit sume considerabile de bani pentru lucrari nerealizate.

„La obiectivul «Amenajare raul Prut zona Petresti», suprainaltarea era prevazuta, pe o lungime de 1,1 kilometri, cu un volum de 11.490 metri cubi si s-au realizat 3.157 metri cubi, diferenta nerealizata fiind de 8.333 metri cubi”, se arata intr-un raport de control intocmit de Inspectoratul de Stat in Constructii si inspectori ai Ministerului Mediului. Com-Beton incheiase cu aceeasi institutie un contract in valoare de 150.000 lei, pentru „Punerea în siguranta a acumularii Negreni si a acumularii Cal Alb”. La acest obiectiv, Com-Beton ar trebui sa mai faca lucrari de remediere pentru a fi realizata receptia finala.

Citeste si:  INCREDIBIL! Cine raspunde pentru o asemenea catastrofa? Miliarde de lei din bani publici vor disparea fara urma

Mai mult, raportul privind expertizarea tehnica pentru lucrarile de investitii din portofoliul ABA Prut Barlad, intocmit de SC Proex Consult SRL Iasi, precum si raportul de expertiza tehnico-judiciara de la DNA – Serviciul Teritorial Iasi, pentru lucrarile de investitii „Suprainaltare dig mal drept pe raul Prut in zona Sculeni si km 70+200 – 77+600” si „Amenajare rau Prut in zona localitatii Petresti, judetul Iasi”, au aratat o serie de deficiente, printre care: neconcordante intre prevederile proiectelor tehnice si realitatea din teren, nerespectarea termenelor de receptie a lucrarilor, nerespectarea de penalitati pentru lucrarile care nu au respectat graficele de executie, nu au fost respectate reglementarile referitoare la desfasurarea licitatiilor publice.

Citeste si:  Raport trimis la DNA! Directorul penal care se credea invincibil a fost incoltitloading...

Comentarii
  • „Cîinii latră ursu merge” Din cînd în cînd mai scrieţi cîte un articol despre golănelile lui creţu iar el încasează şi PENSIE şi SALARIU( şi ce salariu ?)

  • În anii 90 împărțea foi de parcurs la șoferii din unitate,asta era jobul marelui director Cretu,dar în același timp făcea și politica.Unii cu munca și cartea alții cu politica funcția și banii

  • În anii 90 împărțea foi de parcurs la șoferii din unitate,asta era jobul marelui director Cretu,dar în același timp făcea și politica.Unii cu munca și cartea alții cu politica funcția și banii

  • Desteptilor, de ce credeti ca a ramas „consilier”? Ca sa mai poata ascunde din furturi. E inconjurat de nepotu` Petrica „Armani”, de clanul „potent” Musteata, de juristii care „NU MA DAU” din tramvai, de „Piticul porno” la personal si altii tot atat de interesanti (buni de facut un reportaj despre ei, vorbim la Discovery?). Daca acesti indivizi ar fi luati la intrebari si ar spune lucruri trasnite, dar sunt protejati de cumatru FENE! Concediu placut!

Adauga un comentariu