News Flash:

Infractiunea de omisiune a sesizarii organelor judiciare

5 August 2008
2622 Vizualizari | 2 Comentarii
Av Razvan A Hutanu
Infractiunea de omisiune a sesizarii organelor judiciare consta in fapta functionarului public care, luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorului sau a organului de urmarire penala, potrivit legii de procedura penala. Trebuie precizat ca nu savarseste aceasta infractiune functionarul public care a comis sau a participat la savarsirea infractiunii in legatura cu care a omis sa sesizeze organele judiciare, intrucat obligatia denuntarii, impusa functionarilor publici, priveste infractiunile savarsite de alte persoane, nu si cele savarsite de ei insisi. In cazul in care infractiunea, despre a carei savarsire a luat cunostinta functionarul public, nu este in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omisiunea acestuia de a sesiza organele judiciare nu constituie infractiunea in discutie, ci poate constitui o alta infractiune, precum infractiunea de nedenuntare sau infractiunea de nedenuntare a unor infractiuni. Nu este necesar ca functionarul sa fi cunoscut identitatea infractorului, intrucat legea se refera la sesizarea organelor judiciare cu privire la infractiunea savarsita, si nu cu privire la autorul infractiunii. In ceea ce priveste sesizarea, aceasta trebuie facuta de indata. Organul judiciar stabileste daca sesizarea s-a facut sau nu de indata, tinand cont atat de momentul in care faptuitorul a luat cunostinta de savarsirea infractiunii, cat si de posibilitatea pe care a avut-o de a indeplini obligatia impusa de lege. Infractiunea se consuma in momentul in care functionarul public, avand posibilitatea de a sesiza organele judiciare, nu isi indeplineste obligatia respectiva. Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 luni la 5 ani. Infractiunea este mai grava daca fapta este savarsita de un functionar public cu atributii de conducere sau de control. Atributiile de conducere, precum si cele de control, sunt prevazute in diferite acte normative referitoare la activitatea de serviciu. Sanctiunea, in acest caz, consta in inchisoare de la 6 luni la 7 ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Iesean.  | #40064
Dar infractiunea organelor judiciare care favorizeaza infractorii ? Sunt o droaie de procurori , politisti , oameni ai legii care pe fata mint, interpreteaza legile dupa plac...Acestia sunt O.K. ? Dar abuzurile comise de functionarul public care stie ca recompensele sunt in functie si de amenzile pe care le trantesc ? Intr-o tara a MAFIEI POLITICE, numai cei slabi fara spate, oamenii simpli sunt supusi unei TERORI a unei legislatii interpretabile.
f. l.  | #40065
daca distrugerea, unor acte, aflate in arhiva unie primarii a fost distrusa de functionari din primarie si organele abilitate nu fac cercetari, distrugerea unui registru agricol, cine este vinovat cand lucratorii din primarie stiu de acest lucru.. cine mai raspunde? si au facut acte false..
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2879 (s) | 24 queries | Mysql time :0.170540 (s)