National

Infractiunile nu trebuie sa aduca profit

Publicat: 12 mart. 2012
1

Ce au in comun un teren de fotbal, o scoala de echitatie, o camera de umidificare a aerului pentru conservarea tigarilor de foi si cateva milioane cash? Sunt toate bunuri pe care Politia le-a confiscat de la infractori din intreaga Europa in ultimii ani. Din ce in ce mai mult, banii obtinuti in urma actiunilor de crima organizata la nivel transfrontalier se regasesc in case, masini sau obiecte de lux sau sunt ascunsi in alte tari ale UE. In prezent, agentiile de aplicare a legii fac cu greu fata acestei situatii. Normele privind regimul bunurilor detinute de infractori difera de la o tara la alta, ceea ce face ca procesul de confiscare sa fie inutil de complicat si ineficace, atat la nivel national, cat si la nivel international. Astazi propun un set de legi la nivelul UE pentru a remedia aceasta situatie si pentru a permite Politiei sa combata gruparile mafiote in modul cel mai eficace: confiscarea profitului.

In Europa, profiturile obtinute din criminalitatea organizata se ridica la cateva miliarde in fiecare an. La nivel mondial, numai din comercializarea drogurilor se obtin venituri de aproape 240 de miliarde de euro anual – mai mult decat veniturile cumulate ale marilor intreprinderi multinationale europene Nestlé, Statoil si Carrefour. Veniturile obtinute din aceste activitati – si din traficul de persoane, traficul de armament, fraude si alte infractiuni – merg direct in buzunarele infractorilor sau sunt folosite pentru a achizitiona diverse bunuri materiale. Pe de alta parte, banii incasati sunt utilizati pentru a finanta alte activitati infractionale, afectand astfel in mod repetat economia legala a Romaniei si a Europei. Nu numai ca cetatenii europeni nu beneficiaza de contributii fiscale care ar fi putut fi investite in servicii publice, cum ar fi sistemul sanitar sau sistemul de invatamant, dar este afectata si cresterea economica, intrucat pietele sunt denaturate, iar investitiile legale, blocate. Acum, cand trebuie sa repunem pe picioare economia Europei, afectata de criza, este foarte important sa eliminam vidurile legislative de care profita infractorii.

In calitate de comisar european, consider ca acest efort se inscrie in preocuparea mai ampla de protejare a economiei noastre legale. Anul trecut am prezentat un pachet de masuri pentru combaterea coruptiei, care, printre altele, va identifica atat tendintele nefavorabile si bunele practici existente, cat si punctele slabe la nivelul statelor membre si la nivelul UE. O mai buna cooperare transfrontaliera intre autoritati este cruciala, cu atat mai mult cu cat anumite state membre au facut progrese in ceea ce priveste eforturile de combatere a criminalitatii organizate. In Regatul Unit, de exemplu, in cursul unui an, Politia a recuperat de la infractori bunuri in valoare de aproape 150 de milioane de euro, iar in Italia, in valoare de peste 800 de milioane euro.

Chiar si in aceste conditii, castigurile reale din infractiuni sunt estimate a fi de o suta de ori mai mari. Ceea ce se confisca este doar o mica parte din profit. In cadrul UE, autoritatile statelor membre continua sa functioneze in conditii foarte diferite in ceea ce priveste, de exemplu, inghetarea activelor in instanta si corelarea activelor cu activitati infractionale.

La nivelul intregii Europe sunt necesare instrumente adecvate care sa permita organelor de politie si celor judiciare sa solutioneze problema in mod eficace. Astazi, Comisia Europeana prezinta o propunere legislativa care va permite autoritatilor sa actioneze in aceleasi conditii, indiferent daca participa la combaterea criminalitatii in Romania, Suedia, Bulgaria sau Spania.

Odata cu intrarea in vigoare a noilor reguli, activele provenite din savarsirea de infractiuni – si, nu in ultimul rand, banii – pot fi inghetate de catre procurori atunci cand exista temeri ca ar putea disparea in strainatate. In acelasi timp, va fi mai usor sa se confiste active care nu au o legatura directa cu o anumita infractiune, ci sunt mai degraba legate de activitatea infractionala a unei persoane. In plus, infractorii nu vor mai putea transfera active unui prieten sau unei rude fara ca Politia sa poata interveni.

Acestea fiind spuse, nu vor putea avea loc confiscari arbitrare si nu se vor putea incalca drepturile fundamentale pe care le-am stabilit in intreaga Europa. Printre propunerile actuale se numara masuri menite sa asigure respectarea dreptului persoanelor la prezumtia de nevinovatie si a dreptului la proprietate.

Dat fiind ca autoritatile de politie vor fi in masura sa lucreze mai eficace, activele infractorilor vor putea fi utilizate in beneficiul cetatenilor. Exista numeroase exemple din diferite colturi ale Europei privind modul in care activele infractorilor pot fi reinvestite in beneficiul societatii. Dupa ce Politia Italiana a luat masuri represive impotriva sefului mafiei siciliene, Bernardo Provenzanos, proprietatea acestuia a fost transformata in muzeu. Veniturile obtinute din vanzarea produselor agricole cultivate pe terenurile care au apartinut mafiei contribuie la cheltuielile legate de functionarea muzeului. Si la Napoli s-a infiintat un centru pentru tinerii vulnerabili intr-o fosta ascunzatoare a mafiei. In cele din urma, activele ar putea fi convertite in sprijin pentru victime sau ar putea servi la imbunatatirea calitatii serviciilor pentru cetateni. De aceea este important sa se asigure ca nu exista intr-adevar nici un loc in care criminalitatea organizata sa nu fie pedepsita.

Propunerea de astazi a Comisiei Europene reprezinta prima etapa a procesului legislativ la nivelul UE. Sper ca reprezentantii Romaniei, atat din cadrul Parlamentului European, cat si al Consiliului de Ministri vor contribui la adoptarea acestor norme cat mai curand posibil; avem o responsabilitate comuna: sa asiguram ca infractiunile nu aduc profit.
Adauga un comentariu