Sport

Infractori periculosi se afla in libertate

Publicat: 13 feb. 1999

•sint dati in urmarire generala 4 criminali, 4 violatori si 83 de tilhari •o parte dintre ei sint cautati de peste doi ani

Asa cum lesne se intelege, fiecare din cei dati in urmarire generala de Politie au un motiv pentru care se fac nevazuti. Adolescentii au explicatiile specifice virstei, dezertori si evadati sint hartuiti pina sint prinsi, iar cei ce stiu ca trebuie sa execute o pedeapsa nu asteapta politistii sa vina ca sa-l ridice de la domiciliu.

Citeva din persoanele date in urmarire generala sint prezentate mai jos. Unii sint infractori periculosi a caror libertate pune in pericol siguranta noastra.

Emanoil Iordache (22 ani) din satul Buznea se sustrage urmaririi penale pentru omor. Pe 14 martie 1998 a avut o altercatie cu un consatean, dupa ce au baut impreuna. Victima, Gicu Calin (38 ani) a decedat in urma batailor primite de la Emanoil Iordache. Autorul e disparut de la domiciliu. A mai fost condamnat pentru omor in 1993, fiind cunoscut ca violent si impulsiv. Tinarul este inalt (1,80-1,85 m), corpolenta atletica, par scurt, saten.

Mircea Molocea (30 ani), din comuna Mironeasa se sustrage executarii pedepsei de 8 ani inchisoare pentru tentativa de omor. Pe 12 decembrie 1990, Mircea Molocea a avut un conflict cu un prieten intr-un bar. El este acuzat ca a incercat sa-si omoare prietenul lovindu-l cu un topor in cap. Victima a scapat ca prin minune. Se detin informatii ca Mircea Molocea s-a retras intr-o manastire, calugarindu-se. A fost sesizat staretul manastirii bucurestene dar, Mircea a anticipat „miscarea” si a fugit. De atunci nu se mai stie nimic despre el. Purta barba si parul strins in coada.

Iosif Butnaru (23 ani) din Iasi, se sustrage executarii pedepsei de 2 ani pentru furt. Dupa comiterea faptei a plecat de la domiciliu si se detin date ca in prezent este cercetat si face parte din categoria boschetari. Este surd si vorbeste greoi.

Cameliu Bechet (32 ani), din Golaesti a plecat de la domiciliu din 30.06.1998, afirmind ca se sinucide. Nu s-a mai intors acasa. Datorita unor neintelegeri cu parintii s-a despartit si de sotie avind mai multe tentative de suicid. Ultima data a fost vazut pe malul Prutului, in zona localitatii Petresti. Este inalt (1,72 m), atletic, brunet si tuns scurt. Are gura mijlocie si comisuri lasate.

Mihai Stoica (59 ani), din Iasi a fost internat la Grajduri, fiind gasit fara discernamint cind a comis un furt in 1996. Dupa un an a disparut fara urma. Reamintim ca la acest spital sint internati infractori periculosi, care nu pot executa pedeapsa datorita lipsei de discernamint la comiterea faptei.

Nicusor Budeanu (25 ani) din Cotnari, cel mai recent dintre cei dati in urmarire generala. Este acuzat de furt avind de executat pedeapsa cu inchisoarea. Este dat in urmarire generala de citeva zile.

Urmaritii, concept intrat in terminologia Politiei Criminale

Persoanele urmarite in temeiul legii sint cele care se sustrag executarii pedepsei, a urmaririi penale, dezertori (soldat in MApN), evadatii (detinut in Penitenciar), persoanele disparute si voiajorii. Voiajorii sint considerati ca facind parte din categoriile de infractori care fura din locuinte sau masini in mai multe localitati din tara, fara a avea domiciliul stabil. „Aceste persoane sint greu de depistat. Uneori sint necesari ani pentru a-i prinde, dar ii identificam dupa modul de operare”.

Aceste persoane pot fi date in urmarire locala, pe raza judetului, in urmarire generala (pe tara) si in urmarire internationala, prin intermediul Interpolului.

Cei care solicita urmarirea de orice fel a unei persoane sint familia, in cazul disparutilor, politistii, procurorii sau instanta in cazul sustragerii de la urmarirea penala sau de executare a pedepsei. Din statisticile politiei, la aceasta ora exista 24 de disparuti, 23 de persoane care se sustrag de la urmarire penala, 90 pentru sustragere de la executare a pedepsei, un dezertor si un evadat. La unele categorii, aceste cifre sint mai mari comparativ cu 1998, la aceeasi data.

In Iasi, nici o persoana disparuta nu a fost victima unei rapiri

„Din toate persoanele disparute din judet pentru care s-a solicitat urmarirea generala si care ulterior au fost gasiti, nici una nu a fost victima unei rapiri”, spun politistii.
In general, in Romania in zilele noastre, cazurile de disparuti de la domiciliu sint de patru categorii: bolnavii psihic care locuiesc sau nu in spitale de specialitate, boschetarii care au dus o viata promiscua si singura, copii cu virste pina la 10 ani (se asimileaza unor grupuri de copii ai strazii, sint rapiti si folositi drept cersetori) si adolescenti.
Acestia, in cea mai mare proportie fug de acasa din diverse motive: prietenii „vulconice”, certuri in familie. Numarul adolescentilor disparuti creste simtitor in perioada sezonului estival, cind „furati” de anturaj dispar citeva luni pe litoral sau la munte.

O proportie mai mica a persoanelor disparute reprezinta cazuri mai grave: victime ale unui omor sau a prostitutiei peste hotare. La Iasi s-a inregistrat in 1999 un asemenea caz ramas celebru si mult mediatizat la acea vreme. Stefan Pirlog (11 ani), a fost dat in urmarire generala timp de trei zile. Dupa aceasta data a fost gasit mort in subsolul unui bloc. Autorul teribilului asasinat de care s-a ocupat Crima Organizata era un prieten de joaca a lui Stefan, un copil inteligent care a pus la cale o asa-zisa rapire cu rascumparare.

La orice urmarit general se cauta semnele particulare

Pentru orice urmarit general este solicitat ajutorul politiei. Acestia se deplaseaza la domiciliul acesteia si ridica probe de orice fel: fire de par, amprente, singe, fotografii de actualitate. In cele din urma se discuta cu prietenii si rudele apropiate despre intentiile celui disparut si se insista mult pe semnele particulare. „Aceasta procedura este necesara, pentru ca exista posibilitatea ca cel urmarit sa fie gasit mort. Singurele amanunte care pot elucida enigma sint firele de par, singele si dantura”, ne-au spus politistii. Cu toate aceste date se intocmeste un dosar, iar persoana este data in mod consecutiv in urmarire locala, generala sau internationala. In acest scop se anunta Politia de Frontiera, toate inspectoratele de Politie, Interpolul si mass-media. „Un deget lipsa sau o mesa pe care o purta urmaritul, poate sa stabileasca identitatea in cazul in care este gasit mort si in stare avansata de putrefactie.

In munca noastra, orice amanunt banal poate elucida o mare enigma”.loading...

Adauga un comentariu