Eveniment-Social

Ingrijorator! Doi bolnavi diagnosticati zilnic cu cancer pulmonar

Publicat: 28 oct. 2014
1

La Clinica de chirurgie toracica din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi nu trece zi in care medicii sa nu puna cel putin doua diagnostice de cancer pulmonar. Medicii sunt ingrijorati ca un numar mare de bolnavi sunt depistati cu cancer pulmonar in stadii avansate. Specialistii spun ca acest tip de cancer este cel mai mare ucigas dintre toate formele de cancer, avand cea mai mica durata medie de supravietuire.

„Din pacate, ne confruntam in continuare cu un numar tot mai mare de pacienti cu cancer pulmonar. Zilnic, cel putin doi pacienti sunt diagnosticati cu cancer. Pentru majoritatea nu mai este necesara indicatia chirurgicala si sunt trimisi la Institutul de Oncologie unde se stabileste chimioterapie sau radioterapie. La acesti bolnavi deja se inregistreaza metastaze. Varsta pacientilor este cuprinsa intre 50 si 70 de ani, cei mai multi fiind barbati fumatori. Cancerul pulmonar nu prezinta simptome si atunci depistarea se face foarte tarziu. Bolile care nu dor sunt mai periculoase decat cele care dor”, a declarat dr. Costel Mitrofan, director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi.

Cancerul de plamani poate fi prevenit si depistat devreme daca populatia ar veni periodic la controalele de rutina. Cauza principala a acestei forme agresive de cancer este reprezentata, la peste 90 la suta dintre pacienti, de fumat. Alti factori cancerigeni sunt poluarea aerului si radiatiile ultraviolete.

Comentarii
  • Profesionalismul de excepție al Șefului clinicii de Chirurgie toracică, dr. CRISTINA GRIGORESCU, face ca standardul la care se menține clinica să fie la nivel international. În aceste zile, acest doctor de excepție operează pacienții având piciorul fracturat !! Colectivul este mobilizat permanent de către doamna doctor, chiar dacă condițiile din clinică nu se compară cu achizițiile de la IRO. Doamna doctor manifestă grijă față de rezidenții care sunt în stagiu, mulți dintre colegi, care vin de la alte clinici , sunt surprinși de implicarea rezidenților în tratarea reală a pacienților și metodele de învățare a chirurgiei toracice. MULȚUMIM, DOAMNA DOCTOR !

  • Recunosc ca mi au curs si mie cateva lacrimi din…anterior cand am aflat cate lucruri marete se infaptuiesc pt viitorii chirurgi toracici. De emotie, recunosc.

Adauga un comentariu