Sfatul medicului

Inima sanatoasa. 6 greseli pe care le fac femeile

Publicat: 10 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Inima sanatoasa. 6 greseli pe care le fac femeile
inima sanatoasa

Cea mai buna modalitate de a avea o inima sanatoasa este sa ai grija de ea. Majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin masuri care vizeaza factorii de risc comportamentali: dieta nesanatoasa, viciile, sedentarismul, obezitatea. Daca esti femeie descopera ce greseli trebuie sa eviti pentru a avea o inima sanatoasa.

In ciuda faptului ca bolile de inima sunt principala cauza de deces pentru femei, ele nu sunt percepute ca fiind cu adevarat grave. Femeile se tem mai mult de cancerul de san, de exemplu, desi riscul de a deceda de o boala
cardiovasculara este mult mai mare. In ciuda informatiilor care arata cat de important este sa ai o inima sanatoasa, femeile au inca nevoie de ajutor pentru a intelege pe deplin toti factorii de risc.

Majoritatea bolilor de inmima pot fi prevenite prin masuri care vizeaza controlul factorilor de risc comportamentali. Includem aici dieta nesanatoasa, fumatul, sedentarismul, obezitatea, alcoolul in exces. Pentru a avea o inima sanatoasa evitati greselile de mai jos.

Crezi ca stii cand trebuie sa iti verifici tensiunea arteriala

Este foarte bine sa fii atenta la semnalele pe care organismul ti le transmite, insa nu intotdeauna le interpretam corect. „Femeile imi spun adesea: „Am ametit, asa ca stiam ca tensiunea mea este ridicata”. Nu veti sti cand aveti tensiune arteriala mare sau colesterol ridicat. Acestea sunt conditii silentioase”, sustine dr. Pamela Ouyang, directorul Centrului de Sanatate Cardiovasculara al Femeilor din cadrul Johns Hopkins.

Cum sa procedati: Afla care este valoarea tensiunii arteriale, a colesterolului din sange si a glicemia prin analize facute regulat. Este important sa cunosti aceste rezultate pentru a pastra inima sanatoasa.

Inima sanatoasa si exercitiile fizice

O alta greseala pe care ati putea-o face este sa va instalati in casa o bicicleta pentru exercitii fizice. Ideea de a va antrena pe o bicicleta sau o banda de alergare este minunata. Problema este ca trebuie sa o folosesti des si de aceea multe femei gresesc. Acestea decid sa inceapa un nou program de exercitii care sa nu fie distractiv, natural sau convenabil. Si astfel, in scurt timp, vor renunta la exercitii.

Cum sa procedati: alegeti o activitate care este distractiva pentru dvs., astfel incat sa doriti sa o faceti des. De exemplu, ati putea sa alergati cu un prieten sau ati putea sa va plimbati prin parcuri.

Fumezi pentru a tine greutatea in jos

Pastrarea greutatii intr-un interval normal este excelent pentru a pastra inima sanatoasa, dar folosirea tigarilor pentru controlul greutati nu are efecte bune. Fumatul este una dintre cauzele principale ale bolilor cardiovasculare. Nu contati nici macar pe tigarile electronice, nu sunt deloc lipsite de pericol. Cea mai buna modalitate de a controla greutatea este sa fiti atente la ceea ce mancati si sa evitati sedentarismul.

Nu cunosti semnele de avertizare ale bolilor cardiace

Atacul de cord se poate manifesta diferit la femei si barbati. Asteptandu-se la o durere puternica in piept, femeile pot ignora alte semne de pericol. Daca observati greata, dureri abdominale, dificultati de respiratie sau alte simptome deranjante care sunt neobisnuite pentru dvs., este important sa va consultati cu medicul dumneavoastra.

Nu doar atacul de cord este periculos. Si accidentul vascular cerebral (AVC) iti poate pune viata in pericol. Simptomul cel mai comun unui AVC este scaderea brusca a fortei in mana si piciorul de aceeasi parte a corpului cu sau fara aparitia asimetriei la nivelul fetei. Alte simptome includ debutul acut cu amorteala sau furnicaturi in mana, piciorul, jumatatea fetei de aceeasi parte a corpului.

Confuzia, dificultatile in vorbire sau intelegerea mesajelor, dificultatile la mers cu pierderea echilibrului si a coordonarii, cefaleea severa, tulburarile de vedere sunt alte semne. Uneori exista si pierderea starii de constienta. Daca prezentati unul sau mai multe dintre aceste simptome solicitati asistenta medicala de urgenta.

Inima sanatoasa si terapia hormonala

O alta greseala pe care s-ar putea sa o faci este evitarea terapiei de inlocuire a hormonilor la menopauza, deoarece este rea pentru inima. Unele femei sufera inutil prin bufeuri intense si tulburari de somn. Desi nu se mai crede ca terapia de inlocuire hormonala poate proteja inima la menopauza, asta nu inseamna ca trebuie sa o evitati. Deci, pentru a mentine inima sanatoasa, luati in calcul si terapia de suplinire a hormonilor.

„Pentru majoritatea femeilor de 50 de ani, riscul cardiovascular este scazut si este sigur sa ia hormoni”, spune dr. Ouyang. Daca trebuie, luati hormoni pentru ameliorarea simptomelor la menopauza. Incercati cea mai mica doza posibila pentru cea mai scurta perioada de timp.

Problemele aparute in sarcina nu trebuie ignorate

Sa crezi ca anumite probleme de sanatate aparute in sarcina se vor incheia odata cu nasterea copilului tau, este gresit. Copilul tau nu mai este in interiorul tau, ar inima, arterele si alte organe sunt in continuare. Daca in timpul sarcinii ati dezvoltat diabet sau preeclamsie, ricul dvs. pentru probleme cardiace este mult mai mare mai tarziu in viata, spune dr. Pamela Ouyang.

Intotdeauna cand sunteti consultata de un medic nou informati-l depsre istoricul medical complet. Astfel, acesta va avea toate informatiile necesare pentru a lua in considerare nevoile dvs. individuale.

Adauga un comentariu