Eveniment-Social

Inovatie in educatie la o gradinita din Iasi. Proiectul, primul la nivel national

Publicat: 29 iun. 2016
1
O gradinita din municipiul Iasi urmeaza sa implementeze un proiect prin care se aduc elemente inovatoarea in procesul educational adresat copiilor. Este vorba despre proiectul Erasmus+ „Educatie fara pereti – noua ne place outdoor!”, aprobat in urma evaluarii comisiei Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Proiectul urmeaza sa fie implementat la Gradinita cu Program Prelungit 13 din Iasi. In urma evaluarii, proiectul a obtinut 98 de puncte si s-a clasat pe primul loc la nivel national, performanta posibila datorita profesionalismului si interesului tuturor cadrelor didactice. Dupa cum spun membrii colectivului de educatori din cadrul gradinitei, proiectul a aparut din nevoia de a realiza un numar cat mai mare de activitati in aer liber cu copiii. 
„Motivele pentru care nu a fost aprofundat si folosit pana acum conceptul de educatie outdoor au la baza insuficienta formare a cadrelor didactice pentru realizarea activitatilor de acest tip si lipsa de informare a parintilor sau tutorilor copiilor din gradinita, privind importanta si beneficiile activitatilor in natura. Am observat ca desfasurarea activitatilor in spatiu inchis ii limiteaza copilului aria de explorare, duce la scaderea gradului de atractivitate al activitatilor desfasurate in gradinita, sedentarism si alienare fata de natura. Aceste efecte directe provoaca pe termen mediu scaderea interesului copiilor fata de activitati, dificultati de concentrare, de comunicare, obezitate, oboseala cronica sau hiperactivitate. Pe termen lung, aceste efecte negative duc la tulburari de personalitate, dificultati de integrare si adaptare, scaderea stimei de sine si izolare sociala”, spune colectivul care a realizat proiectul.
Obiectivele proiectului se concretizeaza in patru mari directii, anume dezvoltarea competentelor necesare desfasurarii activitatilor de tip outdoor la cadrele didactice din gradinita, cresterea motivatiei cadrelor didactice din gradinita pentru relizarea activitatilor de tip outdoor, cresterea gradului de constientizare a importantei activitatilor in aer liber de catre parintii copiilor din gradinita si dezvoltarea de parteneriate si colaborari internationale. Cadrele didactice vor participa la doua cursuri de formare specifice si la o activitate de job-shadowing. Astfel, in luna octombrie, patru cadre didactice vor participa in Spania la cursul „Outdoor learning by real experience”, patru cadre didactice vor lua parte la activitatile de job-shadowing intr-o gradinita din Turcia, iar alte patru cadre didactice vor participa la cursul de formare „Outdoor education” in Portugalia.
Adauga un comentariu