Secretele istoriei

Inregistrare de colectie cu Nicolae Iorga: „Datoria tarii noastre este de a munci” – VIDEO

Publicat: 06 iun. 2014
3
„S-a muncit prea putin si prea razlet. Conteaza solidaritatea nationala. Orice incercare de a rupe asta este un pacat fata de aceasta tara si fata de acest neam. Trebuie sa incercam orice ca sa facem isprava care se asteapta de la noi”, acestea sunt cateva dintre cuvintele adresate de marele Iorga poporului roman in filmuletul de mai sus. Acesta a fost filmat in anii ’30, cu doar cativa ani inainte de a muri.
Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Vezi si Adevarul despre asasinarea lui Nicolae Iorga 

A fost cofondator al partidului Partidul Nationalist-Democrat in 1910, membru al Parlamentului, presedinte al Camerei Deputatilor si al Senatului, ministru, si, pentru o scurta perioada, prim-ministru.
Copil minune, polimat si poliglot, cu o activitate stiintifica prolifica, Iorga a scris 1003 volume, 12.755 articole si studii si 4.963 recenzii, aceasta culminand cu „Istoria Romaniei„, in zece volume. A predat la Universitatea din Bucuresti, la cea din Paris si la alte institutii de invatamant academice si a fondat Congresul International de Studii Bizantine si Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE).
Vezi si Marea sansa a lui Nicolae Iorga
Acestea sunt doar cateva dintre reusitele unui geniu! 
Adauga un comentariu