Titlurile zilei

Înregistrare incendiară! Un medic din Iași cere bani pe față pacienților, fie chiar și 10 lei! ”Așa fac toți colegii mei, puteți să îmi faceți și plângere”

Publicat: 12 ian. 2022
Cabinetul medicului de familie din Dancu
Cabinetul medicului de familie Elise Michaela Smilovici, situat în satul Dancu, comuna Holboca, din județul Iași

Situație revoltătoare, într-un cabinet medical din Iași! Pacienții sunt obligați să plătească serviciile care, în mod normal, sunt gratuite. Medicul Elise Michaela Smilovici, de la cabinetul din Dancu, percepe o taxă de 10 lei pentru consultațiile fără programare. Aceasta a ținut să precizeze că la fel procedează toți colegii săi

Reporterii cotidianului BZI au mers la cabinetul medicului de familie Elise Michaela Smilovici din satul Dancu, comuna Holboca, județul Iași, după ce câțiva pacienți au semnalat faptul că atât doctorul, cât și asistenta medicală au un comportament neadecvat la adresa lor și că li se cer bani pentru eliberarea unor acte sau pentru consultații dacă se prezintă la cabinet fără programare.
Ieri, 11 ianuarie 2022, în jurul orei 10:00, reporterii cotidianului BZI au surprins o discuție între asistenta medicală de la cabinetul respectiv și ruda unui pacient, care venise acolo pentru a lua o trimitere către Clinica de Cardiologie, pentru bunica sa:
„Pacient: Bună ziua, aș avea și eu nevoie de o trimitere.
Asistenta: Pentru ce?
P.: La Cardiologie, pentru bunica mea.
A.: Aaa, când nu aveți programare, normal se plătește 10 lei.
P.: Bine, am înțeles.
A.: Eu v-am zis așa acum, dar cum nu e doamna doctor… Deci, la Cardiologie, da?!
P.: Da! Deci, cât trebuie să vă dau pe trimitere?
A.: Normal e 10 lei, dar când e doamna doctor!”

Asistenta din cabinet: „La cabinetele private nu plătiți consultul?!”

După cele auzite, asistenta medicală din cabinetul respectiv a fost întrebată de reporterii cotidianului BZI cum justifică taxa de 10 lei pentru trimiterea eliberată. Aceasta a fost ușor deranjată și a răspuns pe un ton agresiv. Trebuie precizat faptul că asistenta se afla singură în cabinet și nu purta mască de protecție. Medicul lipsea. Asistenta medicului Elise Michaela Smilovici a justificat că banii sunt pentru consultul pacientului, nu pentru trimitere, pe motiv că aceasta este practica în cabinetele private.
Aceasta nu a încasat cei 10 lei, deoarece nu era medicul prezent, dar i-a amintit rudei pacientei că astfel de servicii se plătesc.

„V-am spus că, dacă nu este, pentru că trebuie să vă programați dacă vreți să veniți să luați ceva. Ce e în afara programărilor se plătește, exact cum scrie și la intrare, pe dreapta! Când mergeți în oraș, nu plătiți când nu aveți programare?! Nu plătiți trimiterea, plătiți consultul! În privat nu plătiți consultația?! Noi suntem cabinet medical individual. La revedere!”, a spus asistenta medicului Elise Michaela Smilovici.

Medicul Elise Michaela Smilovici: „Consultațiile fără programare costă, la fel fac toții colegii mei”

Deoarece medicul Elise Michaela Smilovici nu era prezent la cabinet în timpul orelor de program, a fost contactat telefonic și a precizat faptul că nu i se pare anormal sau ilegal să perceapă bani pentru consultațiile fără programare, argumentând că la fel procedează toții colegii ei. Medicul nu a negat nimic și s-a scuzat pentru că nu era la cabinet, pentru că se simțea rău.

„În primul rând, eu nu cred că asistenta mea ar fi avut un comportament neadecvat, deoarece aceasta este o fată foarte bună. Da, le percepem o taxă de 10 lei pacienților care nu au programare, așa fac toți colegii mei, puteți merge și la alții. Sunt cabinete în care se cer 150 de lei pe un consult fără programare. E cabinetul meu, eu îmi fac treaba așa cum știu și nu sunt singura care face așa ceva. Și nu eram la muncă pentru că mi-am luat și eu o zi de concediu, că sunt și eu om și mă simțeam rău. Mai bine nu comentez, puteți să îmi faceți și plângere”, a precizat medicul de familie Elise Michaela Smilovici.

În edițiile anterioare a fost prezentat cazul unui medic din Iași care timp de 20 de ani a făcut naveta câte 120 de kilometri în fiecare zi.

”Biletul de trimitere se încadrează în pachetul de servicii medicale de bază, gratuit ”

Reprezentații Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iași (CAS) au precizat clar că medicii de familie nu pot percepe taxe pentru eliberarea unui astfel de document, deoarece acesta se încadrează în pachetul de servicii medicale de bază.

”Medicii de familie eliberează documente medicale, respectiv bilete de trimitere, concedii medicale, prescripții electronice etc. ca o consecință a unui act medical, respectiv consultația prestată pacientului.
În cazul biletelor de trimitere eliberate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate de medicii de familie nu pot percepe alte contribuții personale din partea pacientului, acestea fiind decontate în cadrul pachetului de servicii medicale de bază. Totodată, având în vedere prevederile legale în vigoare, vă comunicăm faptul că pacientul are obligația de a se programa la cabinetul medical în vederea acordării serviciilor medicale prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază, cu excepția cazurilor de urgență medico-chirurgicală și a gravidelor. În perioada stării de alertă, în situații justificate de evoluția pandemiei, se pot elibera și transmite prin mijloace electronice documente medicale, ca urmare a consultației la distanță”, au precizat reprezentații CAS Iași.

”Este exclus ca asistenta să elibereze trimiteri”

Trebuie precizat faptul că asistenta nu avea dreptul legal de a emite un bilet de trimitere, în lipsa medicului și fără o consultație. Prestarea unei astfel de activități, fără drept, poate fi sancționată penal.

”Lipsa medicului de familie de la cabinet în cadrul programului de lucru declarat la CAS Iași reprezintă o încălcare a clauzelor contractuale și se sancționează în mod corespunzător. Este exclus ca personalul sanitar mediu sau alți angajați ai cabinetului medical să elibereze acte medicale care nu sunt în competența acestora. Prestarea acestei activități în acest context reprezintă o încălcare a codului de deontologie medicală cu răspundere în consecință pentru toate persoanele implicate (medic de familie, asistente medicale), inclusiv răspunderi de ordin penal. Conform prevederilor legale în vigoare, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul coronavirus (COVID-19) sunt instituite o serie de măsuri de protecție, printre care purtarea obligatorie a măștii de protecție. Nerespectarea acestei măsuri se sancționează de către organele abilitate conform legislației incidente aplicabile situației în cauză. În concluzie, pentru aspectele semnalate, vă recomandăm să sesizați atât CAS Iași, cât și organele abilitate în vederea analizării acestora și luarea măsurilor după caz”, au încheiat reprezentații CAS Iași.
Comentarii
 • Ce daca ia 10 lei ? Doar da chitanta fiscala, nu ? Cui nu ii convine, sa mearga la mai scump (adica sa scoata capra din casa ).

 • Tot noi suntem prosti ca le dam banii pe care-i cer! In ciuda veniturilor foarte mari pe care le au, majoritatea medicilor s-au obisnuit sa primeasca spagi pentru a-si indeplini atributiile, atat in spitale, cat si in cabinetele medicale individuale. In spitale nu te baga in seama daca nu ai recomandare de la cineva cunoscut medicului sau daca nu dai spaga, de parca ar fi spitalele lor!

 • Doamna dr sa ramana cu cabinetul ei medical individual fara contract CAS si sa perceapa atatea taxe cate doreste dumneaei.Nu este normal sa fie lasata in continuare sa lucreze cu CAS-ul.

 • @anonim///// Serios , hai zau restul lumii care traiesc in acesta lume care nu au facut medicina , sunt fara scoala si trebuie sa moara din cauza nepriceperii voastre.. Sunteti mana in mana cu companiile Farma,, congrese, sponsorizari si multa nepricepere…doar TITLU de dr.

 • @anonim///// Serios , hai zau restul lumii care traiesc care nu au facut medicina , sunt fara scoala si trebuie sa moara din cauza nepriceperii voastre.. Sunteti mana in mana cu companiile Farma,, congrese, sponsorizari si multa nepricepere…doar TITLU de dr.

 • O știu pe felcerita asta amarata. Dacă n-ar lua spaga, n-ar supraviețui pentru ca este foarte slaba ca medic, dacă este s-o nimic medic.
  Asistenta este o putoare la propriu. Mereu miroase a transpirație.

 • Eu propun sa le crestem salariile si sa le scurtam programul de lucru.
  Au invatat atata carte si muncesc de se spetesc.
  Valabil si pentru preoti, magistrati si politicieni.
  Mai taiem dinpensim mai crestem pretul la energie ca avem de unde sustine.

 • Medicilor angajati in spitale, sub diverse forme, trebuie sa li se interzica a lucra in paralel la cabinete private. De aici pleaca mare parte din neregulile sistemului sanitar. Sa li se legifereze acest lucru.

 • la circa medicala din pacurari de linga autogara codreanu toate cadrele medicale doctori de familie percep diferite sume de bani pt consultatii avize vaccinuri fara pic de jena Autoritatile ar trebui sa se sesizeze din oficiu s au impart spaga cu acestea;

 • oho,citi medici de familie lasa asa-zisul act medical in seama asistentelor,mai ales in mediul rural , ei prestind in acest timp in alte cabinete sau farmacii.Deci la multe cabinete medicul de familie este de fapt asistenta care elibereaza doar trimiteri la medic specialist.

 • mi se pare de bun simt in cazul in care nu este o urgenta sa suni sa intrebi cand te duci dupa trimitere. Oricum totul pare o facatura. Cand te duci la cabinet te intreaba numele pacientului, ii cauta fisa etc. ”asa numita reporterita” s-a dus acolo doar ca sa-si scrie un articol.

 • Asistenta=postliceala+cu sau fara bac,violente în exprimare,inculte cu relații cu diverși dubioși ,mari doamne ale societății…..iar medicii de familie absenți la serviciu cu săptămânile…

 • bhaaai, te-ai dus de fapt la casieria autogarii. de aia mereu pleaca microbuzele cu cate un loc neocupat. platesti, dar in loc sa te sui pasager te duci la cabinetul medical. zi drept, la intoarcere drojdesti una mica sa ai de drum ???

 • Si la Mogosesti-Iasi a venit in locul asistentei Rodica Popa ajunsa primarita, una Mariana Anton cu studii la FEG si se numeste asistenta medicala. O gasesti mai mult pe Facebook cu poze in kru gol aproape, de la munte, de la mare, in weekend bate vantu ,nici la tel nu raspunde. Se comporta de zici ca e dr cu studii la Sorbona, nu cu amarata de FEG.

 • Se mai duce CAS in control pe lacabinete? Sa treaca si pe la dr Untu pe Salciilor si in Policinica Industriala.Si la dr Curelaru si dr. Nechifor tot in Policlinica Industriala. Programul de pe usa nu se respecta.

 • Nu exista Act Medical gratuit totul se deconteaza de la Casa de Asigurari de Sanatate la cei care au Contract si ofera servicii medicale, in caz contrar mergi la Privat si platesti din buzunar chiar daca platesti CASS, pentru ca, totul este la galeata principiul solidaritatii.

 • Medicul de familie nu trebuie sa fie profesionist. Ei sunt niste scriptologi/birocrati. Iti dau trimitere la specialisti. Adica nu vad de ce ar trebui sa fie meseriasi! O trimitere iti poate da orice asistenta sau cadru medical cu studii medii.

 • Mai oameni… La ce drac mai platim asigurarea aia de sanatate daca tot bagam mina in buzunar? Si asa au salarii nesimtite si nejustificate dar e sexy sa ceri… Renuntati care puteti la birul asta si faceti-va asigurare privata. Atunci sa-i vad cum au sa mai ceara… P.S. Eu unul asa am de gind sa fac.

 • Pentru ~Tot anonim~ Cand voi fi bolnav voi merge la medicul de familie ca sa imi dea trimitere la un specialist. Punct. Ca tratament oricum nu stie sa dea.

 • Medicina de familie este o mare SINECURA pentru niște medici mediocri, prea slab pregătiți ca să fie specialiști în ceva și este vanata ( medicina de familie) de tot felul de oportuniști mânați de mirajul plătiți per capita (ca la animale) și a șpăgilor date de reprezentanții firmelor farma, care umbla disperați sa facă rulaje imense și sa justifice sume colosale decontate din banii statului pentru a întregi jaful banului public din sănătate.

Adauga un comentariu