National

INS a facut recensamantul dupa domiciliu. Populatia Romaniei, tot mai mica

Publicat: 25 apr. 2019
1

Tabloul despre populatia Romaniei arata ingrijorator. Varsta medie se apropie de 42 de ani, la fel ca in majoritatea statelor europene. Doar ca la noi numarul de nasteri este tot mai mic. Institutul National de Statistica a facut recensamantul dupa domiciliu. Oficial, avem peste 22 de milioane de locuitori. In realitate insa suntem mult mai putini.

Romania a pierdut anul trecut aproape doua mii de oameni in fiecare luna. Doua sunt cauzele: mortalitatea si migratia.

Populatia Romaniei, dupa domiciliu, este de aproape 22,2 milioane persoane

La 1 ianuarie 2019 populatia Romaniei, dupa domiciliu, adica numarul total al celor care au cetatenie romana, aici sunt inclusi si cetatenii straini, a fost de 22.171.000 de persoane, in scadere cu 0,2% fata de 1 ianuarie 2018. 

Acestea sunt cifrele oficiale. Pentru ca, in realitate, sunt multi romani care au parasit tara, desi in acte nu si-au mutat si domiciliul.

Avem aproape 4 milioane de romani plecati in strainatate. De fapt, in tara mai suntem in jur de 18-19 milioane de oameni.

51,2% dintre locuitorii cu domiciliul in Romania sunt femei

Femeile reprezinta 51,2% din populatie, iar barbatii in jur de 49%. Dar, per total, suntem mai putini, dar si mai imbatraniti.

Procesul de imbatranire demografica s-a accentuat comparativ cu 2018, remarcandu-se o scadere usoara a ponderii persoanelor tinere intre 0 si 14 ani.

In acelasi timp, datele arata o crestere, de 0,3 puncte procentuale, a ponderii populatiei varstnice, de 65 ani si peste.

Varsta medie a populatiei este acum de 41,6 ani, cu 0,3 ani mai mare decat la 1 ianuarie 2018. 

Adauga un comentariu