Arheologie

Inscriptia care i-a uluit pe istorici

Publicat: 21 ian. 2014
Arheologii au descoperit in ruinele unui oras antic inscriptii scrise intr-o limba necunoscuta pana acum. Istoria misterioasa a uneia din cele mai vechi civilizatii din Orient, la un pas de a fi dezlegata.
Pe teritoriul actual al Turciei se afla candva orasul antic Tushan, unde Imperiul Asirian inaltase un palat impunator.
Aici, in ruinele vechi de 2.800 de ani, o echipa de arheologi a gasit o inscriptie intr-o limba necunoscuta, scrie The Independent.
Tablita de lut contine numele a 60 de femei, probabil prizoniere de razboi. La o analiza mai atenta, arheologii de la Universitatea Cambridge, care le-au gasit, si-au dat seama ca 45 din aceste nume nu seamana cu niciuna din limbile cunoscute pana acum.

Vezi si Noi descoperiri cu privire la omul preistoric

Trebuie precizat ca, in Antichitate, numele proprii erau compuse, formate din asociere de cuvinte, ceea ce i-a ajutat pe savanti sa observe ca era vorba de o limba nou descoperita.
Femeile al caror nume apare pe tablita erau probabil folosite pentru a munci la palat.
Iata cateva din numele care i-au pus pe ganduri pe istorici: Ushimanay, Alagahnia, Irsakinna si Bisoonoomay.

Vezi si Descoperire uluitoare la Anina. Locul a carui nume a facut inconjurul lumii

Lingvistii analizeaza acum origininea acesti limbi. Ei cred ca femeile proveneau din Muntii Zagros, aflati pe teritoriul actualului Iran.
Istoricii sustin ca populatia de acolo a fost mutata fortat de asirieni, fiind obligata sa munceasca in zona orasului Tushan.

Vezi si Misterul craniului alungit

Aici face sapaturi o echipa internationala de arheologi, condusa de profesorul Dirk Wicke de la Universitatea Mainz si de Timothy Matney de la Universitatea Akron, Ohio.
Detaliile acestei descoperiri au fost publicate in Revista de studii despre Orientul Apropiat.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit