Arheologie

Inscriptie palindromica in greaca veche, descoperita

Publicat: 13 ian. 2015
3

Arheologii din Nea Paphos, Cipru, au scos la iveala o amuleta veche de 1.500 de ani, care prezinta o inscriptie palindromica, scrisa in greaca veche. Palindromurile sunt grupuri de cuvinte care pot fi citite, si de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, fara a-si pierde sensul. Pe cealalta parte a amuletei, aceasta are imagini cu zeul antic egiptean Osiris, un cynocephalus – o creatura mitica, avand cap de caine si corp de om – si zeul tacerii, Harpocrate.

Potrivit Live Science, artefactul a fost gasit in vechile agore ale Nea Paphos, unde arheologii au lucrat o lunga perioada de timp. Agora era folosita drept loc de intalnire pentru inchinarea la zeita antica Afrodita.

Vezi si Scafandrii au desoperit „metalul fabulos” al Antichitatii

„Paphos, care a fost locuita inca din perioada neolitica, a fost un centru al cultului Afroditei si al zeitatilor pre-elene ale fertilitatii. Locul de nastere al legendarei Afrodita ar fi fost pe insula Cipru, unde a fost ridicat templul acesteia, de catre Myceneans, in secolul 12 inainte de Hristos, continuand sa fie folosit pana in perioada romana”, a precizat UNESCO.

Inscriptia de pe amuleta spune: „ΙΑΕW ΒΑΦΡΕΝΕΜ ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ ΙΘΟΝΥΟΜΕ ΝΕΡΦΑΒW ΕΑΙ”, insemnand, aproximativ: „Iahweh este purtatorul numelui secret, leul lui Re pazind altarul sau”.

Adauga un comentariu