Secretele istoriei

Inscripții antisemite pe 107 morminte într-un cimitir evreiesc

Publicat: 05 dec. 2019

Inscripții antisemite pe 107 morminte într-un cimitir evreiesc. Situaţie revoltătoare într-un cimitir evreiesc din Westhoffen, în apropiere de Strasbourg, estul Franţei. Peste 100 de morminte au fost profanate cu inscripții antisemite

„Această descoperire survine în condiţiile în care tag-uri antisemite au fost găsite deja în comună Schaffhouse-sur-Zorn″,potrivit sursei citate. Organele legii ″⁣efectuează primele acte de constatări şi investigaţii″⁣ în cimitirul profanat.

“Este consternare, şoc”, a reacţionat Maurice Dahan, preşedinte al Consistoriului Israelit din departamentul Bas-Rhin.

Cimitirul are aproximativ 700 de morminte. Cele care au fost profanate sunt ″în principal″ marcate cu ″svastici’’, a adăugat el.

Inscripții antisemite pe 107 morminte într-un cimitir evreiesc

Prefectul Jean-Luc Marx a condamnat ″cu cea mai mare fermitate aceste odioase acte antisemite care lovesc din nou Bas-Rhin”. Acesta şi-a exprimat sprijinul total pentru comunitatea evreiască.

Situaţia cu un caracter antisemit şi/sau rasist are loc de câteva luni bune.

În acelaşi departament Bas-Rhin, 96 de morminte ale cimitirului evreiesc din Quatzenheim au fost marcate cu însemne antisemite pe 19 februarie. La fel s-a itamplat şi în Herrlisheim, nord-estul Strasbourg-ului, la 11 decembrie 2018.

La jumătatea lunii aprilie, însemne rasiste şi antisemite au fost descoperite pe zidurile primăriei din Dieffenthal (Bas-Rhin).

Câteva zile mai târziu, svastici şi insulte au fost înscrise pe faţada casei unei deputate din Schiltigheim, în apropiere de Strasbourg.

Reacția oficialilor francezi

Ministrul de interne al Franţei, Christophe Castaner, a anunţat miercuri înfiinţarea în cadrul jandarmeriei a unui “oficiu naţional de luptă împotriva urii”.

Acest oficiu „vă fi însărcinat să coordoneze pentru jandarmeria naţională atât ancheta (cu privire la această profanare)”, a continuat ministrul francez de interne.

„El va avea de asemenea sarcină să însoţească toate părţile implicate din toate teritoriile şi să facă legătura cu poliţia, justiţia”, a spus el.

Prin profanarea cimitirului din Westhoffen “a fost profanată Republica”, a subliniat Christophe Castaner. În acest cimitir se află şi mormintele familiei lui Karl Marx.

Regiunea Alsacia se confruntă de mai multe luni cu o înmulţire a numărului de graffiti şi de acte de vandalism cu caracter antisemit şi/sau rasist.

Înainte de Westhoffen, la 19 februarie a.c. 96 de morminte din cimitirul evreiesc din Quatzenheim, situat la circa zece kilometri, au fost acoperite cu sloganuri antisemite.

Mai devreme, în 11 decembrie 2018, cimitirul israelit din Herrlisheim, la nord-est de Strasbourg, a fost de asemenea vizat. Autorul sau autorii acestor profanări nu au fost deocamdată arestaţi.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu