News Flash:

Inselatorie cu acte in regula

19 Iulie 2001
2212 Vizualizari | 0 Comentarii
•O persoana este obligata de Brigada de supraveghere si control vamal Iasi sa achite valoarea unui Mercedes pe care l-a adus in tara •Fostul proprietar al autoturismului sustine ca el este cel inselat de doi indivizi carora le-a vandut masina

Brigada de supraveghere si control vamal Iasi l-a obligat pe Dragos Anghelina l-a plata contravalorii unui autoturism Mercedes Benz adus din Germania. Masura a fost aplicata in urma verificarilor efectuate in legatura cu introducerea in tara si incheierea operatiunilor de vamuire a autoturismului, constatandu-se ca nu au fost achitate taxele vamale. Impotriva acestei decizii, Dragos Anghelina a depus la Directia Regionala Vamala Iasi o contestatie deoarece se considera nedreptatit. Firul acestei actiuni este destul de incalcit si se pierde prin hatisul legislatiei vamale.

Pe 28 mai1998, Dragos Anghelina a cumparat din Germania autoturismul marca Mercedes Benz pe care l-a introdus in tara prin Vama Bors. La introducerea in tara, acestuia i s-a intocmit o declaratie vamala de tranzit pe baza careia el trebuia sa se prezinte in termen de 30 de zile la Vama Iasi pentru achitarea taxelor vamale, moment dupa care ar fi putut vinde autoturismul.
"Eu nu cunosc legislatia vamala. Dupa ce am sosit la Iasi am fost contactat de catre doi cetateni care m-au rugat sa le vand masina. Le-am spus acestora ca trebuie mai intai achitate taxele vamale, dar ei au afirmat ca nu este necesar acest lucru deoarece au cunostinte la vama, care-i vor ajuta sa efectueze formalitatile fara plata taxelor vamale. Din acest stadiu al discutiilor eu nu am mai intocmit nici un document si nu am mai fost la vama. Cei doi cetateni, Taras M. si Pasat C. mi-au comunicat ca au inmatriculat masina si mi-au dat banii", a declarat Dragos Anghelina.
La Vama Iasi, pentru efectuarea operatiunilor de vamuire a acestui autoturism, s-a prezentat firma SC Ego Universal SRL, care a cerut scutirea de la plata taxelor vamale deoarece masina era introdusa ca aport de capital si beneficia de aceasta facilitate. Reprezentantii firmei au depus la vama o procura prin care il imputerniceau pe Dragos Anghelina sa aduca pentru firma lor un autoturism din Germania si factura cu care s-a cumparat masina in care era trecuta la cumparator si societatea SC Ego Universal SRL.
Pe declaratia vamala de tranzit emisa de Vama Bors este trecut ca a introdus masina in tara Dragos Anghelina, fara a fi specificata nici o firma.

Factura falsificata

In luna octombrie anul trecut, Dragos Anghelina este citat de catre Brigada de supraveghere si control vamal Iasi pentru a da explicatii in legatura cu acest autoturism. "In acel moment, eu am aflat ca Pasat C. si Taras M. au falsificat factura prin care eu am cumparat masina din Germania, in sensul ca au trecut in factura si firma lor, dupa care au mers la un notar si au intocmit o procura antedatata prin care ma imputerniceau pe mine sa le aduc masina din Germania. Am explicat toate aceste aspecte inspectorilor de la brigada vamala, dar ei m-au sanctionat contraventional si m-au obligat la plata sumei de 69 de milioane de lei. Am depus contestatie impotriva acestei decizii, deoarece cei doi impreuna cu complicii avuti la vama au falsificat actele si sunt principalii vinovati", ne-a precizat Dragos Anghelina, total debusolat de ceea ce s-a intamplat.
Agentul vamal care a efectuat operatiunile de vamuire a autoturismului ne-a declarat ca actele prezentate la vama erau corecte si in baza lor se putea acorda scutirea de taxe vamale autoturismului. "Eu nu aveam de unde sa stiu ca procura era antedatata si ca Anghelina nu era imputernicit de firma. Atat timp cat actele cu care se prezinta o persoana la vamuire sunt corect intocmite, eu trebuie sa aplic legislatia in vigoare", ne-a precizat acesta.
Am incercat sa intram si noi in posesia declaratiei vamale in original, dar cei de la vama ne-au spus ca aceasta este la Politie.
Dragos Anghelina a depus plangere la procurorul general al Romaniei, deoarece se considera nedreptatit. Conform Codului Vamal al Romaniei, el era obligat ca in termen de 30 de zile de la intrarea in tara sa se prezinte la biroul vamal care era precizat in declaratia de tranzit pentru a achita taxele vamale aferente autoturismului pentru a-l putea inmatricula definitiv in Romania.
Acest caz nu este singurul in care, profitand de naivitatea si lipsa de informare a unor cetateni, unii "afaceristi" se strecoara printre portile pe care le lasa legislatia romaneasca si prejudiciaza statul cu sume importante.
Alina STEFAN
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013180 (s)