Magazin

Inspaimantatoarele mistere ale mumiilor au fost dezlegate

Publicat: 23 iul. 2013
1

Mumificarea s-a practicat in Egipt pentru mai bine de 3.000 de ani, iar practica s-a schimbat in momente si locuri diferite. In trecut, ne-am fi uitat la una, doua mumii si am fi tras o concluzie, insa acum avem mult mai multe tehnologii nedistructive si o multitudine de informatii medicale pe care ne bazam”, a declarat antropologul Andrew Wade, de la University of Western Ontario.

In numarul viitor din Journal of Archaeological Science, Wade si colegul sau Andrew Nelson au analizat radiografii ale unui numar de 84 de mumii din muzeele din intreaga lume. Scopul lor a fost de a aproba sau dezaproba unele dintre cele mai vechi si mai ciudate informatii legate de mumiile antice. Printre aceste informatii a fost si aceea ca in timpul mumificarii, creierii conducatorilor si a urmasilor lor erau indepartati prin nas. O alta informatii este si aceea potrivit careia organele interne ale celor bogati erau scoase din mumii.

In urma analizelor realizate pe baza scanarilor cu raze X, s-a constatat ca procesul de mumificare a fost mult mai complicat decat ne imaginam.

O parte din vina pentru aceste confuzii o poarta istoricul grec Herodot, care a notat in 440 i.e.n. o descriere a procesului de mumificare, in urma unei vizite in Teba. Atunci el a scris ca in timpul mumificarii celor bogati se realizeaza interventii pentru indepartarea organelor interne si a creierului. In schimb, pentru cei saraci, care erau ingropati fara a fi infasurati in panza, se apela la o tehnica ieftin de dizolvare a maruntaielor.

„De fapt, se pare ca in vremea lui Tut, aproape toata lumea isi putea permite sa fie mumificat”, sustine Wade in urma analizarii mumiilor. Apoi, faraonul Tutankhamon a murit in jurul anului 1323 i.e.n, cu mult inainte de Herodot, iar dupa moartea faraonului, mumificarile au devenit din ce in ce mai populare.

Insa, uneori, lucrurile se petreceau si asa cum a descris Herodot. De exemplu, in cazul preotului Nesperennub, analizat la British Museum cu ajutorului unui computer tomograf performant, s-a constatat ca in timpul procesului de mumificare i-a fost inlaturat creierul prin nari, iar organele lui, precum plamanii au fost stocate in recipiente.

Totusi, alte ori, mumificarea nu se realiza conform lui Herodot. Uneori plamanii si alte organe erau lasate in interiorul mumiilor, iar creierii erau inlaturati doar in anumite cazuri. Mai mult, existau cazuri in care, pentru scoaterea creierului se facea o gaura in locul unde coloana vertebrala se intalneste cu capul.

Pe de alta parte s-au descoperit si cazuri in care capul mumiei era umplut cu rasina, iar oamenii de stiinta explica acest fenomen sugerand ca este posibil ca nuanta aurie a rasini lichide sa fie asociata cu soarele si divinitatea. Cu toate acestea, creierul nu primea o atentie importanta in acea perioada. In schimb, s-a observat ca lungimea panzei folosite pentru infasurarea capului decedatului varia semnificativ de la caz la caz, in functie de cel care realiza procesul. In urma cercetarilor s-a constatat ca in unele cazuri, pentru cap se foloseau si 55 de metri de panza.

Mai mult, in studiu nu se gasesc dovezi privitoare la ceea ce Herodot descria drept tehnica ieftina care ar fi presupus utilizarea uleiului de cedru pentru dizolvarea maruntaielor din mumie. Oamenii de stiinta sunt de parere ca substanta ar fi fost prea scumpa pentru o astfel de utilizare. In schimb, spun ca pentru imbalsamarea animalelor s-ar fi folosit terebentina (lichid obtinut prin distilarea rasinilor de conifere). Prin urmare, este posibil ca Herodot sa fi confundat metoda de conservarea  animalelor cu cea folosita pentru oameni.

O practica care pare sa fi fost rezervata doar pentru elite este legata de inima, organ ce reprezenta centru constiintei si al moralitatii in mitologia egipteana. „Intreaga idee era de a te putea bucura de viata de apoi, si cu siguranta pentru acest lucru aveai nevoie de inima”, a explicat Wade.

Cu toate acestea, analiza a indicat o lipsa semnificativa a inimilor in randul mumiilor, lucru care sugereaza ca pastrarea acestui organ in lumea de apoi era rezervata doar elitelor. Cum in „Cartea mortilor” se interzice impartasirea secretelor legate de procedura de mumificare, Wade speculeaza ca s-ar fi putut ca oamenii de rand nici macar sa nu fi fost informati cu privire la faptul ca li se scoate inima pentru a li se asigura celor din elita un loc privilegiat. Mai mult, tot pentru inima, se confectionau bijuterii din piatra sub forma de scarabei care se asezau peste organ.
sursa: descopera.ro
Adauga un comentariu