Actualitate

Inspectia Judiciara s-a sesizat intr-un dosar extrem de greu: Sute de copii trimisi la cersit

Publicat: 19 feb. 2019
1

Inspectia Judiciara s-a autosesizat si face verificari la Tribunalul Harghita dupa ce dosarul Tandarei, in care au fost judecate 25 de persoane, s-a incheiat dupa aproape 9 ani, deoarece s-au prescris faptele. Ancheta a fost deschisa dupa ce 160 de copii romi au fost gasiti la cersit in Anglia. Reprezentantii Inspectiei Judiciare au confirmat ca institutia s-a autosesizat si face verificari la Tribunalul Harghita. Demersul Inspectiei Judiciare vine dupa ce dosarul Tandarei s-a incheiat pentru ca a intervenit prescrierea faptelor. Nu este exclusa nici extinderea verificarilor la procurorii care s-au ocupat de dosar.

"In situatia in care, in urma verificarilor prealabile, se stabileste ca sunt necesare verificari si in ceea ce priveste activitatea unor procurori, inspectorii judiciari au posibilitatea legala de a se sesiza in acest sens", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alin Alexandru.  Procesul judecat la Tribunalul Harghita s-a incheiat prin decizia din 12 februarie, dupa aproape noua ani si zeci de termene, potrivit Mediafax. Magistratii au admis schimbarea incadrarii juridice a faptelor din „constituire a unui grup de criminalitate organizata”, fapta prevazuta de Legea nr. 39/2003, privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate in „constituirea unui grup infractional organizat”, fapta prevazuta de art. 367 din Codul Penal.

Daca in primul caz, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani, in cazul al doilea, pedepsa este cuprinsa intre 1 si 5 ani. Cele 25 de persoane au fost acuzate de trafic de minori, spalare de bani si constituire a unui grup de criminalitate organizata, iar unii dintre ei si pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. In plus, instanta a dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor inculpatilor. Doar la Tribunalul Harghita, dosarul cunoscut opiniei publice sub numele „Europa” a avut 53 de termene, dupa ce a ajuns aici, in februarie 2013. Cazul a facut mare valva in 2010, cand peste 160 de copii de etnie roma dusi la cersit in Marea Britanie au fost identificati de autoritatile judiciare romane si britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigatii pentru capturarea traficantilor, aceasta actiune derulandu-se la Tandarei, in Ialomita. In cadrul operatiunii numita „Europa" au fost efectuate zeci de perchezitii domiciliare, la care au participat si ofiteri din cadrul Metropolitan Police si specialisti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii gruparii infractionale organizate recrutau minori de etnie roma, pe care ii treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde ii exploatau, obligandu-i sa cerseasca sau sa comita infractiuni stradale. Racolarea minorilor se realiza din mediul comunitatilor rome sarace, membrii gruparii ocupandu-se de cazarea si transportul acestora, procurarea documentelor de calatorie si a banilor necesari, precum si de organizarea si supravegherea activitatii infractionale din Marea Britanie si gestionarea sumelor de bani obtinute din exploatarea victimelor. Au fost identificate, in 2010, peste 168 de victime minore, cu varste cuprinse intre 7 si 15 ani. Procurorii DIICOT au colaborat in aceasta cauza, la acea vreme, cu autoritatile judiciare britanice, fiind organizate mai multe intalniri de lucru, sub coordonarea Eurojust. In anul 2008, in cadrul operatiunii „Europa", avand in vedere complexitatea cauzei, a fost semnat un acord intre autoritatile judiciare romane si cele britanice, pentru constituirea unei echipe comune de investigatie.

Adauga un comentariu