Eveniment-Social

Inspectoratul Școlar Județean Iași, implicat într-un proiect uriaș și finanțat de Comisia Europeană, de digitalizare a învățământului

Publicat: 03 dec. 2021
Inspectoratul Școlar Județean Iași și profesor în fața calculatorului predându-le elevilor care au tablete
În perioada 2021-2023, Inspectoratul Școlar Județean Iași participă la implementarea activităților proiectului "Digitalizarea conținuturilor instruirii pentru învățământul gimnazial" (Digitools)

Inspectoratul Școlar Județean Iași dezvoltă un proiect de amploare, finanțat de Comisia Europeană, destinat unei etape de digitalizare a sistemului public de învățământ. Acesta este intitulat „Digitalizarea conținuturilor instruirii pentru învățământul gimnazial” (Digitools)

Noi instrumente digitale pentru instruirea în mediul on-line, tema unui proiect de amploare Erasmus+, derulat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. Astfel, în perioada 2021-2023, instituția ieșeană participă la implementarea activităților proiectului „Digitalization of Training Contents for Middle Schools” (Digitalizarea conținuturilor instruirii pentru învățământul gimnazial) (Digitools). Acesta este finanțat de Comisia Europeană (CE), alături de alte șapte instituții partenere din Turcia, Spania, Irlanda, Bulgaria și România.

Proiectul își propune să dezvolte resurse educaționale în format digital la disciplinele Matematică, Științe și Limba engleză

Proiectul își propune să dezvolte resurse educaționale în format digital la disciplinele Matematică, Științe și Limba engleză. Totul cu scopul de a contribui la calitatea pedagogică și educațională, respectiv pentru a îmbunătăți abilitățile și competențele didactice digitale ale profesorilor. La debutul celor doi ani de activitate, partenerii proiectului au analizat documentele curriculare din țările pe care le reprezintă, specifice disciplinelor de studiu menționate, pentru a identifica punctele comune la nivel de tematică și standarde de competență, pe baza cărora vor fi construite resursele de instruire. Ulterior, acestea vor fi încorporate într-o platformă de învățare, „My Digital Class”, dedicată elevilor și profesorilor.

Vor fi dezvoltate materiale de informare pentru utilizarea conținuturilor prezentate, însoțite de sugestii de activități pentru evaluarea în mediul digital

Alături de aceasta, vor fi dezvoltate materiale de informare pentru utilizarea conținuturilor prezentate, însoțite de sugestii de activități pentru evaluarea în mediul digital, precum și un ghid al cărui scop este de a pune la dispoziția profesorilor repere pedagogice pentru dezvoltarea abilităților de antrenare a elevilor în educația digitală, produs intelectual a cărui elaborare va fi coordonată de ISJ Iași. Nu în ultimul rând, partenerii proiectului vor lucra împreună la elaborarea unei cărți albe ce va conține recomandări privind abilitarea în educația digitală. Discuțiile preliminare privind organizarea generală a activităților proiectului au făcut obiectul întâlnirii inițiale a partenerilor, organizată în Turcia, la Istanbul, în perioada 29-30 noiembrie 2021, la care au participat doi inspectori școlari din Iași, membri ai echipei de implementare.

Pentru comunitatea școlară ieșeană, proiectul va pune la dispoziția elevilor și profesorilor noi resurse educaționale

Găzduită de reprezentanța Guvernului Turciei pentru relații externe și integrare în Uniunea Europeană (UE), întrevederea a debutat cu prezentarea instituțiilor implicate în proiect și a reperelor privind planul de implementare. Pe agenda întâlnirii au fost incluse, de asemenea, dezbateri privind modul în care vor fi dezvoltate produsele intelectuale descrise. Astfel, întâlnirea de debut a partenerilor proiectului „Digitools” a constituit un important prilej de a coagula în acțiuni eficiente demersurile propuse și de a facilita comunicarea între instituțiile implicate. Pentru comunitatea școlară ieșeană, proiectul va pune la dispoziția elevilor și profesorilor noi resurse educaționale, într-un mediu dinamic și interactiv.

Adauga un comentariu