Eveniment-Social

Instalator imbolnavit de sobolani

Publicat: 04 iul. 2012
1

Un vasluian in varsta de 34 de ani, de profesie instalator, a fost adus in stare extrem de grava la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi dupa ce a fost diagnosticat cu leptospiroza. Barbatul se afla internat in sectia de Terapie Intensiva a unitatii medicale. De la inceputul anului, acesta este al treilea pacient diagnosticat cu leptospiroza si tratat in cadrul Spitalului de Boli Infectioase, insa este primul caz grav inregistrat in acesta perioada. Din fericire, prognosticul medicilor in privinta sanselor sale de recuperare este unul favorabil.
„Acesta categorie profesionala este supusa riscului de imbolnavire in special prin prisma faptului ca sursa infectiei este reprezentata de sobolani. In acest sens, risc de imbolnavire crescut prezinta si cei din mediul rural care, in timpul verii fac curatenie in grajdurile animalelor precum si cei care vin in contact cu ape insalubre. Bacteria se transmite prin tegumentul cu leziuni, dar si prin mucoasa conjunctivala intacta. Boala ataca ficatul, rinichii si uneori cordul”, a explicat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

In ultima vreme, s-a remarcat o crestere a numarului de pacienti care ajung in unitatea medicala cu plagi suprainfectate in urma intepaturilor de insecte. „Temperaturile ridicate determina manifestari locale de vascularizatie, modificari ce favorizeaza suprainfectia cu germeni care se gasesc in mod normal la nivelul pielii. Un caz deosebit este cel al varstnicilor care, datorita modificarilor de vascularizatie de fond la nivelul membrelor inferioare, la care se adauga vasodilatatia ca urmare a temperaturilor extreme, precum si tulburarile trofice ale pielii inerente la acesta varsta, prezinta infectii de parti moi”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat. Acesti pacienti prezinta in general afectiuni ca diabetul sau cardiopatia ischemica si trebuie spitalizati si pentru a primi antibioterapie corespunzatoare. Medicii recomanda acestor pacienti sa urmeze corect tratamentul bolilor de fond si la primul semn de boala, sa se prezinte la medicul de familie. In absenta unui tratament corespunzator, o astfel de plaga intepata suprainfectata poate duce la septicemie.

Adauga un comentariu