National

Instanta admite recursul presedintelui

Publicat: 16 mai 2008
1

Instanta suprema a admis ieri recursul presedintelui Traian Basescu in cazul tiganca imputita„, considerand insa ca sintagma cu care s-a adresat seful statului unui reporter TV este discriminatorie. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus anularea deciziei instantei inferioare, care respinsese ca neintemeiata contestatia sefului statului fata de avertismentul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in cazul jignirii unui reporter de televiziune. Magistratii instantei supreme au mai dispus anularea totala a punctelor trei (partial) si patru din hotararea CNCD, din textul carora reiesea ca gestul sefului statului ar fi fost o contraventie. Totusi, ICCJ statueaza ca sintagma „tiganca imputita” este discriminatorie.

Hotararea de joi a instantei supreme este definitiva si irevocabila. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis, in 23 mai anul trecut, sa-l sanctioneze pe presedintele Traian Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei „tiganca imputita” de catre seful statului la adresa jurnalistei Andreea Pana de la Antena 1 este o discriminare. Seful statului a contestat atunci decizia CNCD la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), insa, in noiembrie 2007, instanta a respins contestatia ca neintemeiata. Ulterior, presedintele a atacat cu recurs hotararea la instanta suprema. La ultimul termen de judecata al recursului, avocatul presedintelui Traian Basescu a sustinut, in fata magistratilor instantei supreme, ca decizia CNCD a fost luata in urma unor presiuni mediatice si ca ea nu ar fi trebuit data intrucat la baza ei a stat o inregistrare obtinuta ilegal. El a precizat ca presedintele s-a opus difuzarii acestui material si a facut o paralela intre situatia din procesul penal in care nu sunt admise ca probe decat inregistrari obtinute legal cu situatia din acest dosar in care inregistrarea a fost facuta intamplator si fara vreun temei legal. Avocatii presedintelui Basescu au mai sustinut ca, in esenta, difuzarea inregistrarii in care acesta discuta cu sotia sa in masina ar fi o incalcare a dreptului la viata privata. In urma cu un an, presedintele Traian Basescu i-a luat prin forta telefonul mobil jurnalistei Andreea Pana, care il filma in timp ce acesta se afla la cumparaturi intr-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul „pasarica”. Dupa ce seful statului s-a urcat in autoturismul personal, telefonul l-a inregistrat pe Basescu in timp ce o numea pe jurnalista „tiganca imputita”. Inregistrarea respectiva a fost stearsa. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajatii postului TV au reusit sa recupereze inregistrarea afirmatiilor sefului statului, care a fost facuta publica.

Comentarii
  • in romania nu mai exista de mult jurnalisti de calitate. toate articolele la comanda, materialele obtinute de multe ori ilegal sau prin metode mai putin ortodoxe au demonstrat ca media este foarte coruptibila, ca nu se da la o parte de la nimic pentru senzatie si fara sa plateasca penal pentru calomniile si minciunile scrise. mi se pare normal sa reactioneze asa basescu, cred ca oricine ar fi facut la fel. mi se pare mizerabila atitudinea presei, din care fac parte toti semianalfabetii si flamanzii romaniei, insa cu mai multe fumuri si cu mult mai mult tupeu decat altii. cred ca acea comparatie a fost jignitoare pentru tigani, care incep sa se situeze undeva mai sus decat „jurnalistii nostri”.

    ar fi minunat sa incepeti sa platiti pentru toate mizeriile si dezinformarile scrise doar pentru senzatie, fara sa aveti in vedere ca unii oameni nevinovati pot fi cu adevarat afectati. doar pentru ca aveti dreptul sa scrieti articole (pe care de multe ori si un copil de 10 ani le scrie mai bine) nu inseamna ca nu ar trebui sa fiti si trasi la raspundere pentru ceea ce sustineti.

Adauga un comentariu