National

Instanța nu mai poate anula suspendarea permisului. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție

Publicat: 16 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Instanța nu mai poate anula suspendarea permisului. Decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanța nu mai poate anula suspendarea permisului.

Potrivit deciziei luate de Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța nu mai poate anula suspendarea permisului. În urma recursului judecat în interesul legii, ICCJ a decis că magistrații pot decide doar eliminarea amenzii sau înlocuirea acesteia cu avertisment.

De-a lungul timpului mai multe legi din CODUL RUTIER au suferit modificări că și în cazul persoanelor minore ce pot sta pe scaunul din față al autovehiculului.

Instanța nu mai poate anula suspendarea permisului

Un exemplu clar pentru a explica aceasta decizie poate fi următorul:

“Să ne imaginam că un șofer depășește pe linia continuă, este prins de Poliția Rutieră încălcând Codul rutier, este amendat și permisul de conducere se suspenda timp de o lună. Șoferul nemulțumit de măsura impusă se adresează instanței și, după ce a plătit amenda, cere păstrarea permisului. Magistratul i-l acorda și poate continua să conducă. Acest scenariu era pus în practică de avocați pentru spețele în care nu reușeau să obțină anularea procesului verbal de contravenție.

Potrivit noii modificări, tot ce mai pot face șoferii prinși că încalcă legislația rutieră este să ceară instanței anularea sau, mai bine zis, înlocuirea pedepsei principale, adică cea a amenzii. Pedeapsa complementară de suspendare a dreptului de a conduce nu va mai putea fi corectată de instanță. Bineînțeles, asta în situația în care nu se poate obține anularea integrală a procesului verbal la judecată.”

Minuta Hotărârii dată în dosarul 3373/1/2020

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Constanța și, în consecință, stabilește că:

„În interpretarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) și alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) și art. 109 alin. (9) din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) și art. 34 alin. (1) din Ordonanță Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, instanță de judecată, investita cu soluționarea plângerii contravenționale formulate împotrivă unui proces-verbal de contravenție, prin care s-a aplicat sancțiunea complementara a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporționalitatea acestei sancțiuni complementare”.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civilă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 12 aprilie 2021″.

Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada vor fi amendaţi de oamenii legii

Pietonii care vor utiliza telefoanele mobile în timp ce se află pe trecerile de pietoni vor fi amendaţi. În proiectul publicat de către cei din cadrul MAI s-a menţionat faptul că s-au produs peste 1.700 de accidente cauzate din neatenţia pietonilor, acestea fiind înregistrate în perioada 1 ianuarie 2019 – 15 septembrie 2020. Din cele 1.700 de accidente, 457 de persoane şi-au pierdut viaţa iar aproximativ 1.300 au fost rănite.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanța nu mai poate anula suspendarea permisului, scriu cei de la e-juridic.ro.

Adauga un comentariu