Magazin

Instinctele – Secretele celui de-al doilea creier

Publicat: 17 dec. 2012
1

Creierul nu este singurul responsabil de starile de spirit, de luarea deciziilor si de comportamentele oamenilor. Organismul uman detine un al doilea creier care proceseaza, de asemenea, aceste informatii, un sistem nervos atat de complex incat merita aceasta denumire.

Creierul ne incurajeaza sa cautam cutia cu inghetata sau alune cand suntem stresati. Mancatul emotional este un procedeu cunoscut si practicat de multi oameni. Ceea ce putini stiu insa este faptul ca vinovatul pentru acest tip de decizii spontane nu este creierul. Comportamentele impulsive care contravin deciziilor rationale, cum este incalcarea dietei sanatoase, de exemplu, sunt dictate de cel de-al doilea creier, spun specialistii intr-un studiu publicat in „The Scientist”.

Acest al doilea sistem nervos este format din aproximativ 500 de milioane de neuroni, are aproximativ noua metri lungime si strabate intregul organism uman. Acesta este „creierul digestiv”, principalul vinovat de reactiile la stres cu efecte asupra cantitatii de ciocolata consumate, de exemplu.

Sistemul nervos enteric (intestinal)ENS – nu controleaza doar digestia, ci are un rol important in starea fizica si mentala generala. Poate functiona in concordanta sau impotriva deciziilor luate de creier. Desi gandirea la acest nivel nu este un proces constient, creierul secundar sustine perceperea amenintarilor imediate  venite din mediu inconjurator si ne influenteaza reactiile, a explicat Michael Gershon, de la Centrul Medical Presbiterian Columbia, din New York.

 „Creierul digestiv”, ascuns in umbra celebritatii „unitatii centrale”

Creierul a fost si este unul dintre cele mai studiate organe, de-a lungul istoriei. Spre deosebire de „unitatea centrala”, creierul „digestiv” nu s-a bucurat de aceeasi fascinatie din partea oamenilor de stiinta. Mult mai putin evident, a cesta din urmp a ramas nedescoperit pana in secolul al XIX-lea.

Sistemul nervos enteric face parte din cel autonom, reteaua nervilor periferici care controleaza functiile viscerale ale organismului. Acesta este, dealtfel, sistemul nervos initial, prezent in toate organismele de-a lungul unei evolutii de peste 500 de milioane de ani. A evoluat si a devenit tot mai complex de-a lungul timpului.

Este posibil chiar ca din acest sistem nervos primordial sa se fi format creierul, conform ipotezei emise de cercetatori.

Pe langa faptul ca digestia este un proces complicat, ENS este un sistem atat de complex si pentru ca mancarea poate implica o multime de pericole, la care organismul trebuie sa reactioneze rapid. Creierul „digestiv” este cel care opreste invadatorii care au potentialul de a fi periculosi pentru om, virusii sau bacteriile, de exemplu.

Emotiile dau „fluturi in stomac”

„O mare parte din starile noastre emotionale sunt legate de nervii digestivi”, subliniaza prof. dr. Emeran Mayer de la Universitatea California din Los Angeles. Un astfel de exemplu il reprezinta asa-zisii „fluturi din stomac”, senzatie care apare atunci cand ne indragostim sau cand avem emotii inaintea unui examen sau unui eveniment important din viata noastra.

Aceasta senzatie este de fapt, un raspuns al aparatului digestiv la stresul cauzat de aceste emotii.

Instinctele in luarea deciziilor

Deciziile instinctive se formeaza la nivelul creierului. Reactia emotionala rezultata este cea care afecteaza decizia finala de actiune, ideea este procesata de cel de-al doilea creier. Instinctul implica sistemul nervos enteric, dar colaborarea dintre cele doua „procesoare” finalizeaza perceptia si decizia de actiune.

Din acest motiv, eventualele probleme care afecteaza sanatatea sau integritatea creierului „digestiv” au efecte mult mai grave decat o simpla indigestie.

Sursa: adevarul.ro

Adauga un comentariu