Eveniment-Social

Instituția de cultură din Iași aflată în top zece național ca performanțe! Anul acesta aniversează un secol de la fondare – VIDEO

Publicat: 02 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

După patru ani de la preluarea conducerii Ateneului Național din Iași, managerul Andrei Apreotesei a prezentat date legate de cele întâmplate și realizate în acest interval. Astfel, în prim-plan sunt scoase date ce țin de numărul evenimentelor derulate, al premierelor teatrale, al investițiilor, redobândirea Patronajului Regal, obținerea titulaturii de „Ateneu Național”. De asemenea, se arată că: în 2016 erau venituri de doar 206 mii lei anual, în timp ce în 2019 s-a ajuns la peste 1,4 milioane lei.

Managerul Andrei Apreotesei a prezentat (într-o intervenție video postată pe Facebook și YouTube – n.r.) o analiză a celor patru ani de când se află la conducerea Ateneului din Iași. În evidență au fost scoase date ce țin de numărul evenimentelor derulate, al premierelor teatrale, al investițiilor, redobândirea Patronajului Regal, obținerea titulaturii de „Ateneu Național”.

„Dacă în 2016 erau venituri de doar 206 mii lei anual, în 2019 am ajuns la peste 1,4 milioane lei. În plus, creșterea de la doar 18 mii de plătitori bilete, acum patru ani, la 61 mii plătitori, plasează Ateneul ieșean pe un onorant loc IX pe plan național, din această perspectivă. Asta peste instituții similare din Cluj, Timișoara sau Sibiu și cu sute de angajați, în timp ce Ateneul are doar 49.

Remarcabil că, înainte de suspendarea activității legate de evoluția gravă a COVID-19, în doar două luni din acest an, am avut venituri de 363 mii lei. Totul este rezultatul muncii întregii echipe pe care o am alături. E frumos că, tocmai în anul în care aniversăm un secol, am ajuns aici. Asta ne provoacă să facem și mai mult. Sper ca, cel mai probabil, în luna iunie 2020, să reluăm activitatea normală la Ateneu”, a transmis Andrei Apreotesei.

Activitatea Ateneului, în cifre

Pe de altă parte, managerul a detaliat, în cifre, ce s-a întâmplat în patru ani la Ateneu. Vorbim de nouă participări în festivaluri naționale și internaționale, 30 de cărți lansate, zece festivaluri organizate, șapte noi spații inaugurate. Au fost 37 deplăsari în cadrul turneului național „Unire prin cultură” în toate județele României și în provinciile istorice Bucovina de nord și Basarabia, 117 localități, cu peste 170 reprezentații și 25.000 de kilometri parcurși.

Investiții importante

Au fost și 62 de expoziții de artă, 64 premiere de teatru, 30 de concerte ale Corului Marii Uniri în țară și peste hotare și peste 270 de invitați extraordinari, 850 de proiecții de film, 2.650 evenimente educațional-culturale,152.000 de plătitori de bilete și 285.000 de spectatori.

„În septembrie 2016 se înființează trupa de actori, iar Ateneul Național din Iași devine cel de-al III-lea teatru de stat din oraș. Am organizat festivaluri: al Operelor Independente, Festivalul Teatrelor Independente, Scârț Umor și Festivalul Străzii Lapușneanu. Cifrele sunt impresionante și la Cinema Ateneu, am făcut investiții importante și ne pregătim de altele, în special pe zona cinematografelor”, a mai punctat Apreotesei.

Adauga un comentariu