Eveniment-Social

Institutiile de cultura la mana „greilor” judetului

Publicat: 05 ian. 2000

CJ si primarul municipiului Iasi vor renegocia finantarea institutiilor de cultura

Caz unic in tara, institutiile de cultura au fost nevoite sa suporte in 1999 divergentele de opinii intre Consiliul Judetean si Primaria Iasi. Ambele unitati administrative au promovat o politica ambigua, care s-a repercutat asupra activitatii culturale in judet. Disputa a pornit de la hotararea CJ prin care s-au transferat institutiile de cultura in finantarea Consiliului Local.

Aceasta hotarare a fost atacata in contencios administrativ de CL. Lipsa unui dialog coerent intre CJ si CL privind finantarea Filarmonicii Moldova, a Teatrului Luceafarul si a Muzeului Literaturii a afectat foarte mult imaginea culturii iesene. Aproximativ 500 de angajati ai celor trei institutii de cultura au ramas fara salarii chiar de Sfintele Sarbatori de Paste.

Intarzierile la plata salariilor au fost de cel putin doua saptamani. Timp de cateva luni, oamenii de cultura si institutiile in care muncesc au fost uitati de greii judetului. Dupa indelungi discutii, primarul a fost convins sa sustina financiar salariile la Filarmonica Moldova dar numai pana la sfarsitul anului 1999. Protocolul incheiat anul trecut intre presedintele CJ si primarul municipiului Iasi privind finantarea institutiilor de cultura urmeaza a fi renegociat in acest an.

Data nu a fost stabilita. Cultura la cheremul unor anticulturali In luna martie 1999, seful Primariei Iasi si presedintele CJ au semnat un protocol privind finantarea institutiilor de cultura, a centrelor de plasament si a caminelor de batrani. In urma negocierilor, Teatrul Luceafarul si Muzeul Literaturii au ramas in finantarea bugetului CJ, iar Filarmonica Moldova, opt centre de plasament, care inregistreaza peste 800 de copii institutionalizati, si cele doua camine de batrani si pensionari au fost trecute in finantarea CL.

Protocolul a fost mediat de prefectul Florin Vitan. In aceeasi zi in care s-a semnat documentul, intre primar si presedinte a mai existat o intelegere verbala prin care primarul se angaja sa asigure cofinantarea impreuna cu institutia judeteana la Filarmonica Moldova. Suma avansata de seful executivului local a fost de 1,2 miliarde de lei. Ulterior, consilierii au aprobat alocarea a 7 miliarde de lei pentru Filarmonica Moldova si doua miliarde de lei pentru Teatrul Luceafarul.

Potrivit opiniei exprimate de secretarul CJ, Ion Serbina, „sper ca protocolul sa fie renegociat in asa fel incat sa se asigure cofinantarea Filarmonicii de catre CJ si CL, iar celelalte institutii de cultura – Teatrul Luceafarul si Muzeul Literaturii sa fie finantate de la bugetul local”.loading...

Adauga un comentariu