Actualitate

Instituţiile publice vor avea un super sistem informatic. Toate sistemele vor fi conectate printr-un cloud

Publicat: 29 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Instituţiile publice vor avea un super sistem informatic. Toate sistemele vor fi conectate printr-un cloud
Guvernul va crea un sistem cloud guvernamental pentru instituțiile publice

Ludovic Orban a anunţat în cursul zilei de miercuri, 29 octombrie 2020 faptul că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se va realiza un Cloud Guvernamental. Sistemul super informativ va face posibilă conectarea tuturor sistemelor instituţiilor publice într-un singur lor, iar acest lucru va duce la un schimb mai uşor de date în sectorul public.

Autoritatea pentru Digitalizarea României este autoritatea care a fost desemnată pentru a implementa sistemul informatic. Se pare că ADR este condusă de un liberal care, culmea, este rudă cu Vasile Dîncu. Acesta afirma pentru un ziar online faptul că bunicul lui este văr cu Dîncu:

Guvernul Orban a adoptat, miercuri seară, o ordonanță de urgență privind realizarea „Cloud-ului Guvernamental”, un super-sistem informatic în care toate instituțiile publice își vor muta sistemele informatice, pentru un schimb de date mai ușor în sectorul public. „Bunicul meu e văr cu Vasile Dîncu”, a spus el pentru PressOne. a afirmat Sabin Ioan Sărmaș în vârstă de 35 de ani şi fost consilier PNL în Cluj Napoca. Structura informatică pentru Cloud-ul guvernamental va fi realizată de STS.

Ce prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Orban

În altă ordine de idei, Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Orban prevede anumite detalii legate de Cloud-ul Guvernamental. În OUG se arată faptul a structura şi infrastructura este asigurată de specialiştii de la STS.

Prezenta ordonanță de urgență stabilește cadrul general pentru realizarea și administrarea la nivel național a unei infrastructuri de tip cloud, denumită „Cloud Guvernamental”, constând într-un ansamblu de resurse și servicii de tehnologia informației, comunicații și securitate cibernetică, utilizat în comun de autoritățile și instituțiile publice din România, precum și de către structurile aflate în coordonarea și subordonarea acestora.
Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, în calitate de administrator al Cloud-ului Guvernamental, coordonează acțiunile necesare realizării, operării și funcționării acestuia.

Infrastructura de bază a Cloud-ului Guvernamental este asigurată de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Începând cu data intrării în vigoare a prezenţei ordonanțe de urgență, sistemele informatice, achiziționate de către autoritățile și instituțiile publice vor fi dezvoltate astfel încât să fie pregătite pentru migrare în Cloud-ul Guvernamental.

Prezenta ordonanță de urgență nu se aplică sistemelor informatice ale autorităților publice din domeniul apărării și securității naționale, și nici celor ale autorităților publice prevăzute în Constituție în Titlul III, Capitolele I, ÎI și VI.

Migrare în cloud a soluțiilor informatice înseamnă transferul soluției informatice de pe mediul de funcționare actual pe infrastructura pusă la dispoziție de un serviciu de cloud, fără a aduce modificări ale funcționalităților existente.

Autoritățile și instituțiile publice au obligația migrării și integrării sistemelor informatice în sistemul de Cloud Guvernamental, în termen de 2 ani de la data primirii notificării 5 transmise în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României” se menţionează în proiect

Care este starea tehnică a sistemelor informatice utilizate, în aceste momente de autorităţile publice

În prezent, sistemele informatice utilizate de către instituțiile și autoritățile publice se caracterizează prin:

– existența unor sisteme diferite care rezolvă aceleași tipuri de probleme, uneori cu rezultate diferite;

– existența unor sisteme care nu sunt integrate, ceea ce presupune reintroducerea informației, uneori manual;

– faptul că administrarea fiecărui sistem se face la sursă, implicând costuri mari;

– reguli de acces și securitate neunitare care dau posibilitatea accesului neautorizat;

– existența a multiple sisteme informatice care nu mai beneficiază de suport tehnic oferit de producători, care utilizează tehnologii vechi și pentru care nu mai pot fi achiziționate componente hardware, ceea ce conduce la posibilitatea iminentă de apariție a unor disfuncționalități tehnice majore ale unor sisteme critice de comunicații și tehnologia informației, situație care ar afecta furnizarea de servicii esențiale către cetățeni și mediul de afaceri, inclusiv actul de guvernare și capacitatea de intervenție a statului în situații de urgență

Adauga un comentariu