Eveniment-Social

Institutul de Oncologie a ratat startul pentru reteta electronica

Publicat: 16 ian. 2013
1

@ Institutul de Oncologie functioneaza cu un singur calculator pe care se poate emite reteta electronica @ Medicii din spital nu si-au primit inca semnaturile electronice @ Si medicii de la Spitalul Sf. Spiridon sunt debusolati de blocajele care apar la soft

Institutul Regional de Oncologie Iasi, cel mai modern spital, are grave probleme in ceea ce priveste eliberarea retetei electronice. Chiar daca de la 1 ianuarie prescrierea este obligatorie in format electronic, Institutul de Oncologie functioneaza doar cu un singur calculator dotat cu soft-ul necesar eliberarii retetei online. Conducerea spitalului nu neaga faptul ca a ramas in urma la acest capitol. Majoritatea medicilor nu si-au primit semnaturile electronice din cauza intarzierii depunerii solicitarilor la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS). „Momentan functionam cu un singur calculator pe care se elibereaza retete electronice. Nu am facut inca setarile necesare sistemului, pentru a nu perturba raportarile catre CJAS Iasi. Zilele acestea am depus documentatia necesara pentru ca fiecare medic sa primeasca semnaturile electronice. Este vorba de 39 de semnaturi electronice. Speram, in scurt timp, sa intram in normalitate. Totusi, de la inceputul anului au fost eliberate peste 600 de retete electronice. Am avut probleme de natura birocratica, pe care le vom remedia in scurt timp”, a precizat Mirela Grosu, manager la Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Erori de soft si la Spitalul Sf. Spiridon

Si la Spitalul Sf. Spiridon Iasi mai multi medici se plang ca din cauza erorilor de validare, prescriptia electronica da mari batai de cap.  Acestia stiu ca sunt pasibili de sanctiuni, dar se vad neputinciosi in fata acestui proiect amplu. De multe ori, medicii din spital prefera sa trimita bolnavii la medicii de familie pentru eliberarea retetei online. Cu toate acestea, conducerea spitalului asigura buna functionare a sistemului de prescriere. „Nu exista probleme majore. Pana la urma tot ce este nou merge mai greu pana intervine acomodarea. Am achizitionat 180 imprimante laser, 70 de calculatoare si câteva sute de stick-uri cu memorie pentru reteta electronica. Nu am avut plangeri de la medicii din spital, intampinand doar probleme minore legate de blocarea soft-ului”, a precizat Ioan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon Iasi. Creata pentru a simplifica circuitul retetelor de la medici la farmacisti, un control mai bun al prescriptiilor medicale, dar si pentru a micsora timpul pierdut de bolnavi la cabinete si farmacii, reteta electronica mai rau a complicat viata partilor implicate.
Prescriptia electronica face parte dintr-un program european, cu o valoare de aproximativ 50 milioane de lei. Incepand din luna august a anului trecut, sistemul a fost pus in functiune in paralel cu reteta clasica, tocmai pentru acomodarea si dotarea spitalelor si medicilor de familie. In ciuda perioadei de gratie, spitalele iesene au fost prinse pe picior gresit.

Adauga un comentariu