News Flash:

Instrăinări la a patra mînă a iazurilor PISCICOLA!

8 Iulie 2010
767 Vizualizari | 0 Comentarii
Ilie Ciutea, directorul PAS Piscicola Neamţ, societatea care cîştigat în instanţă contestaţia privind privatizarea Piscicolei, a fost la sediul central al Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, la o întîlnire cu toate părţile implicate în dosarul privatizării: Proora Mehedinţi, firma nepotului lui Adrian Năstase, care a cîştigat licitaţia în anul 2003 şi beneficiarii concesiunilor ori vînzărilor iazurilor Piscicola Neamţ; deţinătorii ulteriori ai iazurilor, prin concesiune sau vînzare. Iazuri cu o suprafaţă de 475 de hectare, estimate, în 2003, la 9 miliarde de lei, dar vîndute la numai 1,6 miliarde. Dosarul a ajuns la PNA în 2005; se estima, atunci un prejudiciu adus statului roman de 14,4 miliarde de lei. In 2010, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie anulează privatizarea, iazurile din judeţ revenind la Piscicola PAS.

Speţă nouă şi pentru avocaţi

Au trecut mai bine de două luni de la pronunţarea Inaltei Curţi, şi, deşi hotărîrea trebuia pusă în aplicare în termen de 30 de zile de la pronunţare, iazurile nici acum nu au trecut în proprietatea Piscicolei. Directorul Ilie Ciutea a renunţat la serviciu şi a început, de ieri, să refacă dosarul pas cu pas: "Vorbesc cu un avocat specialist în drept comercial, care să descîlcească iţele. Am fost chemaţi toţi cei implicaţi în dosar, la Bucureşti, la fostul ADS, acum Agenţia pentru Acvacultură şi Pescuit. Acolo, am constatat că există documente care au la bază ade­verinţe false, în baza cărora iazurile au fost înstrăinate pînă la a patra mînă. In aceste documente, dl. Voroneanu (care deţine multe iazuri şi pe teritoriul judeţului Iaşi), apare chiar proprietar pe domeniul public. Pînă aici au ajuns cu falsurile. Au vîndut digurile şi terenurile de sub di-guri, ceea ce iarăşi nu este legal! Reiese din hîrtiile lor că Proora (firma lui Iuliu Udrişte, nepotul lui A. Năstase, n.n) a făcut investiţii la iazul de la Trifeşti aproape de aceeaşi valoare cît tot capitalul întregii societăţi. A adus ade­verinţe false că deţine 51% din acţiuni, ea, şi nu statul roman. Proora şi-a vîndut tot către ea, către Proora, digurile. Cînd am fost la Bucureşti şi am văzut ce falsuri s-au făcut în acte, mi-am pus mîinile în cap!", a declarat Ciutea. Directorul societăţii spune că şi pentru avocaţi speţa este mai nouă. "Nu sînt multe hotărîri care decid desfiinţarea unei privatizări. Vreau un avocat bun care să descîlcească întreg dosarul, să vadă cît de legale sînt înstrăinările ulterioare. De exemplu, un deţinător de iazuri a depus la dosar că el a fost de bună credinţă cînd a preluat iazul; eu l-aş întreba - cît de bună a fost credinţa lui cînd ştia că privatizarea era contestată?".

O lună ...şi puşcăria!

Ilie Ciutea a precizat că a făcut o greşeală în momentul în care, de bună credinţă, a aşteptat motivarea hotărîrii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: "Mi s-a tot spus că trebuie să fie comunicată hotărîrea judecătorească, mi s-a spus că pînă nu se cunoaşte motivarea nu se derulează nici preluarea, ceea ce a fost o minciună. Şi eu, luat cu serviciul, n-am verificat: legea spune clar: hotărîrea ICCJ se aplică în 30 de zile de la pronunţare. Dacă nu, cei care ar trebui să o aplice sînt pasibili de închisoare. Acum, am renunţat la serviciu şi mă ocup de preluare. Luni, voi fi la Bucureşti, la Agenţia de Avacultură. De aici, nu mă aştept la cooperare, că sînt aceeaşi oameni de la ADS, implicaţi în privatizarea din 2003. Dar hotărîrea e hotărîre, şi nu au ce face", a mai spus Ciutea.
(Sursa: Evenimentul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4508 (s) | 24 queries | Mysql time :0.326611 (s)