Boli si tratamente

Insuficienta cardiaca. Simptome, cauze si tratament

Publicat: 21 mart. 2011
7

Insuficienta cardiaca este o afectiune care apare atunci cand inima nu mai pompeaza suficient sange organismului. Atunci cand organismul percepe acest deficit, incepe sa retina apa si sarea din corp pentru a creste cantitatea de sange. In acest caz, frecventa cardiaca creste, iar dimensiunea inimii se mareste.

Insuficienta cardiaca are grade variate de severitate, in functie de etiologie si de intervalul scurs intre instalarea bolii si momentul depistarii afectiunii. Insuficienta cardiaca afecteaza mai ales varstnicii si, de regula, reprezinta rezultatul evolutiei unei boli cardiovasculare cronice.

Daca insuficienta se produce la nivelul partii stangi a inimii (insuficienta cardiaca stanga), sangele se va acumula in plamani, fapt ce va determina congestia acestora. Aceasta congestie este responsabila pentru senzatia de dispnee, comuna in insuficienta cardiaca.

In cazul in care vorbim de insuficienta cardiaca dreapta, sangele se acumuleaza la nivelul membrelor inferioare si la nivelul ficatului, determinand congestie hepatica. Se produc astfel edeme, evidente cel mai frecvent la nivelul gambelor si gleznelor. Adeseori, atat partea dreapta a inimii cat si cea stanga cedeaza simultan. Fluxul sangvin inadecvat la nivel muscular determina scaderea capacitatii de efort.

Simptomele insuficientei cardiace
Principalul simptom al insuficientei cardiace este senzatia de slabiciune si fatigabilitate (tendinta de oboseala). Apar, de asemenea, semne precum greutatea in respiratie (dispnee), tusea persistenta, lipsa poftei de mancare, greata sau hipertensiune arteriala.

Cauzele insuficientei cardiace
Cauzele care produc insuficienta cardiaca sunt:

– boli are arterelor coronare (artere coronare ingustate);
– tesutul muscular cardiac slabit in urma unui infarct;
– boli care afecteaza direct miocardul, precum cardiomiopatiile;
– hipertensiune arteriala;
– diabet;
– anemie severa;
– hipertiroidism;
– aritmie.

Diagnostic si tratament 
Medicul cardiolog poate recomanda o electrocardiograma (ECG) pentru a evalua ritmul cardiac si pentru a depista sechelele unui infarct produs in trecut. O radiografie toracica poate fi necesara pentru observarea marirea inimii si a excesului lichidian in plamani. Ecocardiografia este efectuata pentru observarea eventualelor probleme valvulare si pentru a evalua functia miocardului. 

Tratamentul variza in functie de tipul bolii si de severitatea simptomelor si este stabilit de caridiolog, doar in urma unor investigatii minutioase. Netratata, insuficienta cardiaca poate fi fatala. Adoptarea unui stil de viata sanatos si a administrarea unui tratament medicamentos corect, imbunatatesc insa functia cardiaca. Desi tratamentele medicamentoase nu vindeca boala, utilizarea lor pe termen lung contribuie la existenta unui stil de viata aproape normal.

Prevenirea insuficientei cardiace
Pentru a preveni aparitia insuficientei cardiace este necesara monitorizarea si tratarea tuturor factorilor care ar putea declansa aceasta boala. Trebuie tinute sub control bolile coronariene, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia (valoarea ridicata a colesterolului), diabetul zaharat, bolile tiroidiene sau anemia severa. La fel de importanta este si adoptarea unei alimentatii sanatoase (fara grasimi), evitarea fumatului si a consumului de alcool.

Adauga un comentariu