Boli si tratamente

Insuficienta ovariana prematura. Simptome, factori de risc si complicatii

Publicat: 24 nov. 2011
7

Pierderea functiei ovariene este, in general, un proces progresiv, ce survine de-a lungul unui numar de ani si culmineaza cu menopauza. Insuficienta ovariana prematura reprezinta de fapt pierderea functiei ovarelor inaintea varstei de 40 de ani. Aceasta afectiune se manifesta in special la tinerele femei cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani, dar poate sa se manifeste si la femeile ce au depasit aceasta varsta.

Femeia care sufera de aceasta boala are ovule mai putine sau chiar deloc, sau ovulele sale nu se pot dezvolta normal. In functie de cauza, insuficienta ovariana prematura poate aparea inca din perioada adolescentei. Din cauza varstei relativ tinere si naturii neasteptate a evenimentului, pot fi necesare atat suportul psihologic, cat si terapia de substitutie hormonala.

Cauzele nu sunt pe deplin intelese. S-a observat asocierea mai frecventa a insufientei ovariene premature cu urmatoarele afectiuni:

1. Defecte enzimatice/metabolice
– Galactozemia, talasemia majora tratata cu multiple transfuzii sangvine, hemocromatoza;
– Chimioterapia – castrarea medicamentoasa;
– Chirurgia – castrarea chirugicala;
– Infectiile virale;
– Secretia anormala de gonadotropine sau defecte, in functia acestora.

2. Afectari genetice/cromozomiale
– Sindromul Turner. In mod normal, cariotipul feminin este 46,XX – adica 46 de cromozomi, dintre care 2 cromozomi sexuali X. Cand sunt numai 45 cromozomi si lipseste un cromozom X, vorbim de sindromul Turner. De cele mai multe ori, fetele care sufera de sindrom Turner nu au menstruatie, intrucat rezerva foliculara este epuizata inainte de a ajunge la pubertate;
– Sindromul de rezistenta la androgeni;
– Predispozitia familiala.

3. Boli autoimune
– afectiuni tiroidiene, insuficienta poliglandulara, hipoparatiroidism, artrita reumatoida, purpura trombocitopenica autoimuna, diabet, anemie pernicioasa, vitiligo, lupus eritematos sistemic.

Factorii de risc
1. Ereditatea
S-a observat ca in familiile in care mama ori bunica a suferit de menopauza prematura (sau insificienta ovariana prematura, sunt sinonime) incidenta ca fata sa prezinte si ea aceasta afectiune este mult mai mare.

2. Varsta
Cu cat femeia inainteaza in varsta, cu atat riscul este mai mare, spre exemplu la 20 de ani incidenta este 1 la 1000 de femei, la 35 de ani este 1 la 250 de femei, iar la 40 de ani incidenta creste la 1 la 100 de femei.

3. Afectiuni la nivelul hipofizei care ii scade secretia unor hormoni, cum ar fi LH si FSH.

Simptomele insuficientei ovariene
Insuficienta ovariana pre­ma­tura se caracterizeaza prin cicluri menstruale neregulate sau chiar lipsa lor, probleme de fertilitate si simptome ase­manatoare menopauzei. Este, de aceea, foarte dificil pentru femeile cu insuficienta ovari­ana sa ramana insarcinate. Alte manifestari clinice sunt asemanatoare simptomelor menopauzei:
– transpiratii nocturne;
– bufeuri de caldura;
– uscarea mucoasei vaginale si scaderea secretiei acesteia; 
– nervozitate si scaderea capacitatii de concentrare; 
– scaderea libidoului;
– insomnii.

Posibile complicatii ale insuficientei ovariene

1. Infertilitatea 
Multe femei cu insuficienta ovariana prematura sunt diagnosticate in momentul in care se adreseaza medicului pentru infertilitate

2. Osteoporoza 
Osteoporoza poate determina fracturi, datorita scaderii densitatii si rezistentei osoase. Multe studii arata ca scaderea densitatii osoase este mai rapida la menopauza, cand nivelul de estrogen scade. Aceasta scadere poate fi incetinita prin administrarea estrogenului. Cele mai frecvente sunt fracturile de sold. 85% din fracturile de sold apar la femei, iar 10-20% din paciente decedeaza din cauza complicatiilor. Alte efecte ale osteoporozei sunt scaderea in inaltime, deviatii ale coloanei vertebrale si dureri dorsale, datorita fracturilor vertebrale.

3. Cancerul endometrial
Exista o crestere mica, dar sigura, a riscului de cancer endometrial la femeile substituite doar estrogenic. Acest risc, poate fi virtual eliminat, prin adaugarea progestinului (progesteron sintetic). Din aceste considerente, femeile sunt substituite si estrogenic si progesteronic. Femeile histerectomizate nu trebuie sa ia progestin pentru ca nu au risc pentru cancer endometrial.

4. Bolile cardiace
Sunt cauza numarul unu de deces la femei, si se inregistreaza de doua ori mai multe decesuri din cauze cardiace, decat din cauza tuturor cancerelor la un loc. Estrogenul imbunatateste nivelurile serice de colesterol, prin cresterea nivelului de HDL colesterol (colesterolul „bun”) si scaderea nivelului de LDL colesterol (colestrolul „rau”). E

xista motive sa credem ca estrogenul scade riscul de infarct miocard, dar inca nu se stie sigur. Pe de alta parte, exista alte metode prin care se poate reduce riscul de infarct miocardic, cum ar fi o dieta saraca in grasimi, exercitii fizice si medicamente. Femeile cu risc crescut pentru boli cardiovasculare, trebuie sa discute cu medicul curant aceste optiuni de tratament.

5. Cancerul mamar 
Cele mai multe probleme din ultimul timp sunt legate de posibilitatea unei legaturi intre substitutia hormonala si cancerul mamar. Studiile arata o crestere de 30% a riscului de cancer mamar dupa o perioada de 10 ani de substitutie estrogenica. De exemplu, o femeie cu un risc de cancer mamar de 9:100, va avea un risc de 12:100 dupa o substitutie estrogenica de 10 sau 15 ani.

6. Dementa sau boala Alzheimer
In cazul femeilor cu boala Alzheimer precoce, estrogenul pare sa amelioreze procesul. In acest moment, nu stim daca substitutia estrogenica scade riscul de dementa Alzheimer.

Adauga un comentariu