Boli si tratamente

Insuficienta renala acuta. Simptome, faze de evolutie si tratament

Publicat: 09 aug. 2011
7

Insuficienta renala acuta reprezinta deteriorarea rapida (ore, zile) a functiei renale determinate de actiunea unor factori care afecteaza filtrarea glomerulara (formarea urinii). Simptomele insuficientei renale acute sunt:

1. Generale: astenie, lipsa poftei de mancare, temperatura scazuta;
2. Respiratorii: polipnee (frecventa respiratorie crescuta);
3. Cardio-vasculare: frecventa cardiaca crescuta insotita de cresteri ale tensiunii arteriale, tulburari de ritm;
4. Digestive: greata, varsaturi, sughit, sindroame dureroase abdominale pseudo-chirurgicale, hemoragii digestive;
5. Neuromusculare: acroparestezii, crampe musculare, stare confuzionala, coma;
6. Hematologice: mici hemoragii cutaneo-mucoase.

Cauzele insuficientei renale acute
1. Insuficienta renala acuta de cauza prerenala – este reprezentata de situatiile patologice care evolueaza cu hipovolemie (volum sanguin scazut) si scaderea consecutiva a fluxului sanguin renal. Rata filtrarii glomerulare (formarii urinii) scade. Este rapid reversibila dupa restabilirea volumului plasmatic.

2. Insuficienta renala acuta de cauza renala (parenchimatoasa) – apare in leziuni vasculare, glomerulare, tisulare sau tubulare ale rinichiului.

3. Insuficienta renala acuta de cauza postrenala -este data de afectiunile care evolueaza cu obstructia cailor urinare in conditiile unei perfuzii renale normale si absentei leziunilor tisulare renale. Dezobstructia caii urinare este urmata de ameliorarea rapida a simptomatologiei si a probelor de functie renala.

Diagnostic
Pentru a disgnostica insuficienta renala sunt necesare examene imagistice: ecografie, pielografia anterograda sau retrograda, radiografia renala simpla. In cazuri particulare se apeleaza la biopsia renala, investigatii imunologice.

Cum evolueaza insuficienta renala acuta
Insuficienta renala acuta parcurge 5 faze:

1. Faza preanurica (de agresiune renala): dureaza, in functie de cauza, intre 24 de ore si cateva zile. De exemplu: socul hemoragic are durata scurta, iar toxicitatea prin aminoglicozide are durata prelungita In functie de cauza, aceasta faza se caracterizeaza prin: hemoragii abundente, stare septica, colica renala etc.

2. Faza de instalare a oligoanuriei 
Are durata intre 24-72 ore. Se caracterizeaza prin retentie de apa si saruri. Poate fi agravat de manevre terapeutice intempestive care urmaresc fortarea diurezei. Se pot constata: aparitia umflaturilor cauzate de iesirea lichidelor in tesuturi, greutate in respiratie la efort fizic, crestere in greutate.

3. Faza oligoanurica constituita
Are durata intre 7-21 de zile, cu extreme intre 2 si 40 de zile. Durata poate fi scurta in cele prerenale sau postrenale sau mai lunga in insuficienta renala acuta de cauza renala intrinseca.

Se caracterizeaza prin: manifestari generale, cardiovasculare, neurologice, respiratorii, renale si cutanate.

4. Faza poliurica – de reluare a diurezei
Are durata intre 8-10 zile. In aceasta faza, se reia diureza de obicei brusc, in 1-2 zile ajungandu-se la 3000-4000 ml/zi. In insuficienta renala acuta de cauza renala reluarea diurezei poate avea loc si progresiv cu o crestere de 300-400 ml/zi. Starea generala a bolnavilor se amelioreaza usor inregistrandu-se o scadere ponderala marcata.

5. Faza de recuperare functionala
Are durata intre 3-12 luni la persoanele tinere, iar la varstnici pana la 1-2 ani. Poliuria se mentine intial. Celelalte manifestari clinice dispar progresiv.

Tratamentul insuficientei renale acute
1. In insuficienta renala acuta prerenala: administrarea de sange, plasma, substituenti plasmatici, analeptice circulatorii.

2. In insuficienta renala acuta de cauza renala:
-intoxicatii – antidoturi;
-hemolize – exanguinotransfuzie;
-pancreatita acuta – inhibitori enzimatici (Trasylol);
-efropatii glomerulare si vasculare – tratament specific nefrologic.

3. In insuficienta renala acuta obstructive: tratamentul de urgenta vizeaza restabilirea permeabilitatii cailor urinare (prin nefrostomie percutanata, cateterism ureteral).

Tratamentul de supleere a functiilor renale a imbunatatit mult prognosticul insuficientei renale acute, el cuprinzand:

– ultrafiltrarea plasmei – se indica doar la pacientii cu hiperhidratare severa fara uremie simptomatica;
– dializa peritoneala – este indicata la bolnavii cu acces vascular dificil, risc hemoragic, instabili hemodinamic si la copii;
– hemodializa – este cea mai utilizata si mai eficienta metoda de substitutie a functiei renale in insuficienta renala acuta de cauza prerenala si renala.

Adauga un comentariu