Magazin

Insulina – Ce este și ce trebuie să știi despre insulină

Publicat: 03 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Insulina  Ce este și ce trebuie să știi despre insulină

Ce este și cât de importantă este insulina?

Insulina este un hormon produs de pancreas, o glandă situată în spatele stomacului.

Aceasta permite corpului tău să utilizeze glucoza pentru energie. Glucoza este un tip de zahăr găsit în mulți carbohidrați. După masă sau gustare, tractul digestiv descompune carbohidrații și îi transformă în glucoză. Glucoza este apoi absorbită în fluxul sanguin prin mucoasa din intestinul subțire. Odată ce glucoza este în fluxul sanguin, insulina determină celulele din tot organismul să absoarbă zahărul și să-l folosească pentru energie.

Te ajută, de asemenea, să îți echilibrezi nivelul glicemiei.

  • Când există prea multă glucoză în fluxul sanguin, insulina semnalează corpul pentru a stoca excesul în ficat.

Glucoza stocată nu este eliberată până nu scade nivelul glicemiei, cum ar fi între mese sau când corpul tău este stresat sau are nevoie de un plus de energie

Cat de importanta este insulina pentru diabet?

Diabetul apare atunci când corpul tău nu folosește insulina în mod corespunzător sau nu produce suficient.

Există două tipuri principale de diabet: tipul 1 și tipul 2.

Diabetul de tip 1

Este un tip de boală autoimună. Acestea sunt boli care fac ca organismul să se atace singur.

Dacă ai diabet de tip 1, corpul tău nu poate produce insulină. Acest lucru se datorează faptului că sistemul tău imunitar a distrus toate celulele producătoare de insulină, din pancreas.

Această boală este mai frecvent diagnosticată la tineri, deși se poate dezvolta și la vârsta adultă.

Diabetul de tip 2

Înseamnă că organismul a devenit rezistent la efectele insulinei. Asta înseamnă că acesta are nevoie de mai multă insulină, pentru a obține aceleași efecte.

  • Prin urmare, supraproduce insulina pentru a păstra nivelurile glicemiei normale.

Cu toate acestea, după mulți ani de supraproducție, celulele producătoare de din pancreas se ard.

Diabetul de tip 2 afectează persoanele de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă mai târziu în viață.

Insula ca tratament pentru diabet

Injecțiile cu insulină pot ajuta la tratarea ambelor tipuri de diabet.

Insulina injectată acționează ca un înlocuitor sau un supliment la insulina organismului.

  • Persoanele cu diabet de tip 1 nu pot produce insulină, deci trebuie să injecteze insulină pentru a-și controla nivelul glicemiei.
  • Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 își pot gestiona nivelul glicemiei prin modificări ale stilului de viață și medicamente orale.

Cu toate acestea, dacă aceste tratamente nu ajută la controlul nivelului de glucoză, persoanele cu această afecțiune pot avea nevoie și de insulină pentru a-și controla nivelul de glucoză din sânge.

Tipuri de tratamente cu insulina

Toate tipurile de insulină produc același efect. Acestea imită creșterile și scăderile naturale ale nivelului din organism, în timpul zilei. Componența tipurilor diferite afectează cât de repede și cât timp funcționează.

  • Insulină cu acțiune rapidă:acest tip de insulină începe să funcționeze la aproximativ 15 minute după injectare. Efectele sale pot dura între trei și patru ore. Este adesea folosit înainte de masă.
  • Insulină cu acțiune scurtă:injectați această insulină înainte de masă. Începe să funcționeze la 30 până la 60 de minute după injectare și durează cinci până la opt ore.
  • Insulină cu acțiune intermediară:Acest tip de insulină începe să funcționeze în una până la două ore după injectare, iar efectele sale pot dura 14 până la 16 ore.
  • Insulină cu acțiune îndelungată:Este posibil ca această insulină să nu înceapă să funcționeze decât după aproximativ două ore de la injectarea acesteia. Efectele sale pot dura până la 24 de ore sau mai mult.

Administrare și dozare

Nu poți lua insulină pe cale orală. Trebuie injectată cu o seringă, stilou glucagon sau pompă de insulină. Tipul de injecție pe care îl utilizezi, se va baza pe preferințele personale, nevoile de sănătate și acoperirea asigurării.

Medicul îți va arăta cum să îți faci injecțiile. Se poate injecta sub piele, în multe părți diferite ale corpului, cum ar fi:

  • coapse
  • fese
  • brațele superioare

Nu injecta insulina la centimetri de buric, deoarece corpul tău nu o va absorbi la fel de bine. Ar trebui să modifici locul injecțiilor pentru a preveni îngroșarea pielii de la expunerea constantă la insulină. Utilizarea insulinei variază în funcție de persoană, în funcție de nivelul glicemiei și obiectivele de gestionare a diabetului.

Medicul îți poate indica să îți administrați insulină cu 60 de minute înainte de masă sau chiar înainte de a mânca. Cantitatea de care ai nevoie zilnic depinde de factori precum dieta, nivelul de activitate fizică și severitatea diabetului. Unii oameni au nevoie doar de o singură injecție pe zi. Alții au nevoie de trei sau patru.

De asemenea, medicul îți poate cere să utilizezi atât insulină cu acțiune rapidă, cât și insulină cu acțiune lungă.

Reacții la insulină

Hipoglicemia sau nivelurile de glucoză din sânge prea scăzute se pot întâmpla uneori când iei insulină. Aceasta se numește reacție la insulină. Dacă faci exerciții fizice prea multe sau nu mănânci suficient, nivelul de glucoză poate scădea prea jos și poate declanșa o reacție la insulină. Trebuie să echilibrezi insulina pe care o primești din mâncare sau calorii.

Simptomele reacțiilor la insulină includ:

  • oboseală,
  • incapacitate de a vorbi,
  • transpirație,
  • confuzie,
  • pierderea conștiinței,
  • convulsii,
  • convulsii musculare,
  • piele palidă.

Tratament

Pentru a opri efectele unei reacții la insulină, poartă în permanență cel puțin 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă. Sunt aproximativ egal cu oricare dintre următoarele:

  • 1/2 ceașcă de suc nedietetic,
  • 1/2 ceașcă de suc de fructe,
  • 5 bomboane,
  • 2 linguri de stafide.

De asemenea, vorbește cu medicul despre un stilou special numit stilou glucagon. Poate ajuta la rezolvarea unei reacții la insulină.

Discută cu medicul tău

Folosită corespunzător, insulina te ajută să îți menții nivelul glicemiei într-un interval sănătos.

  • Nivelurile sănătoase ale glicemiei contribuie la reducerea riscului de complicații ale diabetului, cum ar fi orbirea și pierderea membrelor.

Este important să îți monitorizezi în mod regulat nivelul glicemiei, dacă ai diabet. De asemenea, ar trebui să faci modificări ale stilului de viață pentru a preveni creșterea nivelului de glucoză din sânge. Și discută cu medicul tău despre modalități de a face tratamentul cu insulină, cât mai eficient posibil.

 

Adauga un comentariu