Razboi în Ucraina

Întâlnire de grad zero la Soci. Vladimir Putin se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan

Publicat: 05 aug. 2022
Vladimir Putin se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan
Dmitri Peskov a mai adăugat faptul că şeful statului Vladimir Putin va dialoga cu omologul său turc despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi despre exportul de cereale ucrainene

Vineri, 5 august 2022, are loc o întâlnire de grad zero în vestul Federaţiei Ruse, mai precis la Soci. Vladimir Putin se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta mai multe subiecte.

Întrevederea a fost anunţată cu mult timp înainte, însă în briefing-ul susţinut joi de preşedintele Rusiei a fost confirmată.

Vladimir Putin se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Ce vor discuta cei doi lideri

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a anunţat că Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan vor discuta despre plecarea primei nave cu cereale la bord din portul Odesa.

Dmitri Peskov a mai adăugat faptul că şeful statului Vladimir Putin va dialoga cu omologul său turc despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi despre exportul de cereale ucrainene.

Important de precizat este că pentru această vizită s-au stabilit detalii la Teheran. În primul rând, întrevederea se va axa pe o serie de dimensiuni legate de relaţiile bilaterale, pe examinarea conflictelor regionale, pe efectuarea unui schimb de opinii atât cu privire la situaţia din Ucraina, cât şi la cea din Siria, a subliniat Dmitri Peskov, potrivit Rador.

Purtătorul de cuvânt a ţinut să mai adauge că întâlnirea celor doi lideri este un bun prilej pentru a evalua eficienţa mecanismului care a fost creat după acordurilor de la Istanbul în ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene.

Oficialul rus a mai remarcat că acest acord este un exemplu de negociere. În plus, Peskov a apreciat contribuţia uriaşă a preşedintelui Erdogan. Peskov a afirmat că, pe 5 august, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va sosi la Soci, pentru a purta convorbiri cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Ultima întâlnire bilaterală de acest tip cu liderul turc a avut loc, de asemenea, la Soci.

Acord privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale, semnat de mai multe state

Vă aducem aminte faptul că pe data de 22 iulie 2022, reprezentanţii Turciei, Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Naţiunilor Unite au semnat la Istanbul un acord cu privire la crearea unui coridor pentru a se exporta cereale şi produse agricole din Ucraina prin Marea Neagră.

De asemenea, recent ministerul turc al Apărării a transmis că nu examinează aspecte referitoare la cooperarea cu Rusia în domeniul producţiei de drone Bayraktar. Chestiunea cooperării cu Rusia pentru lansarea producţiei de drone Bayraktar nu este în momentul de fata examinată, conform declaraţiei preşedintelui agenţiei guvernamentale a Turciei, însărcinat cu achiziţia de echipament militar (SSB), Ismail Demir.

Astfel, ministrul a dezbătut informaţiile potrivit cărora Vladimir Putin i s-a adresat preşedintelui Recep Tayyip Erdogan cu o solicitare de a lansa producţia comună de drone, care acum sunt comercializate în peste 20 de tari din întreaga lume. Presa internaţională a anunţat că statul rus este interesat să coopereze cu producătorul de drone Bayraktar Baykar Makina, în timp ce Dmitri Peskov a menţionat că subiectul cooperării tehnico-militare dintre cele două ţări va fi discutat în cadrul unei întâlnirii de astăzi.

„Elon Musk al Turciei”

„Elon Musk al Turciei” este supranumit creatorul dronei Bayraktar, după ce arma sa este una dintre piesele care ajută Ucraina să reziste în faţa Rusiei la operaţiunea militară debutata pe 24 februarie 2022.

Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut vedea cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat în doar câteva secunde.

„Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!”, a scris atunci Zaluzhnyi.

Bayraktarul un vehicul automat de zbor, gri, plat, cu aripi în unghi şi o elice în partea din spate, care transportă bombe ghidate prin laser. De asemenea, bayraktarul este suficient de mic încât poate fi transportat într-o camionetă şi costă mult mai puţin decât dronele americane şi israeliene. Creatorul acesteia, Selcuk Bayraktar, este unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. Iar în Ucraina, bayraktarul a devenit deja o legendă, fiind făcut chiar şi un cântec despre aceasta
Adauga un comentariu