Local

Intalnirea cu Papa Francisc! Iata lista obiectelor INTERZISE – FOTO

Publicat: 23 mai 2019

Sfantul Parinte papa Francisc va vizita Romania in perioada 31 mai – 2 iunie. In cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iasi, in mijlocul Diecezei de Iasi. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolica, in care va fi asteptat de aproximativ 800 de bolnavi si de persoane in varsta. Apoi ii va intalni pe toti cei prezenti in fata Palatului Culturii, participand la "Intalnirea mariana cu tinerii si familiile". Noi informatii au fost oferite in conferinta de presa sustinuta marti, 7 mai, la catedrala din Iasi, la care au luat cuvantul PS Petru Gherghel, PS Aurel Perca, coordonator general al vizitei papei la Iasi, Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, pr. Daniel Iacobut, responsabil pentru celebrarea liturgica, pr. Adrian Blajuta, purtator de cuvant al Episcopiei de Iasi si moderator al acestei intalniri.

Mijloacele de transport si parcari
Peste 65.000 de credinciosi inscrisi, din tara si din afara, vor sosi la Iasi cu trenul, cu autocarele, microbuzele si cu masinile personale. Parcarea autovehiculelor mici se va face in parcarile marilor centre comerciale, Carrefour ERA si Metro. De aici vor fi transportati cu mijloacele de transport in comun ale municipalitatii. Parcarea autocarelor se va face pe ambele maluri ale Bahluiului.

Pentru a veni in sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispozitia lor si doua trenuri speciale: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) – Bacau – Roman – Iasi (ora 12.13) si retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relatia Roman (10.45) – Pascani – Iasi (13.31) si retur (de la ora 20.22).

Puncte de informare si voluntari la dispozitia pelerinilor
Pentru buna orientare a pelerinilor, vor fi amplasate 20 de puncte de informare si 100 de panouri si indicatoare. In perioada 6-11 mai, au fost intalniri cu cei peste 400 de voluntari pentru vizita papei, in Bacau, Pascani, Pustiana, Roman, Iasi si Suceava.

Atmosfera de sarbatoare va fi intregita de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul romanesc si stemele Municipiului Iasi, a Diecezei Romano-Catolice de Iasi, respectiv a statului Cetatea Vaticanului, acestea urmand a fi amplasate pe traseul de acces dinspre aeroport catre zona centrala. In zona centrala a orasului vor fi 300 de toalete ecologice, la care se vor adauga si toalete pentru persoane cu dizabilitati. Vor fi oferite 120.000 de sticle de apa, fiind pregatite 15.000 de pelerine de ploaie.

Accesul in cele opt zone din perimetrul securizat
Perimetrul din fata Palatului Culturii va fi impartit in sapte zone in care vor fi asezate persoanele care s-au inscris pentru acest eveniment, fiecare zona avand un punct de prim ajutor. De altfel, toata reteaua spitaliceasca locala va fi pregatita pentru orice urgenta medicala, urmand sa functioneze in regim de garda. O a opta zona va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi si persoane in varsta. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.

In toate aceste zone se va putea patrunde incepand cu ora 11.00, doar cu permisele de acces primite prin parohii, care au elemente de securitate detectabile la scanare, cu un cod si o serie unica, permise ce nu pot fi multiplicate. Trebuie avut cu sine si un act de identitate. Toti cei care vor intra in aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor inchide portile de acces in perimetrul securizat. E important sa se aiba in vedere ca va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge in zona intalnirii cu papa, deoarece se va circula mult mai greu pana la Iasi, dar si in oras. Va fi o ocazie prin care copii, tineri, familii, preoti si persoane consacrate vor da marturie despre spiritualitatea lor. Vor fi mai multe cantari interpretate de cei aproximativ 200 de coristi ai celor sase coruri din dieceza reunite.

Venirea Papei Francisc la Iasi imbogateste afaceristii! Un candidat la Senatul Romaniei a castigat dintr-un foc 180.000 de euro. Primaria i-a dat cat nu a facut intr-un an

Pana in ziua premergatoare evenimentului exista inca posibilitatea inscrierii on-line, pe site-ul Diecezei de Iasi, la adresa: www.ercis.ro/papalaiasi. Insa pot veni la eveniment si persoane care nu vor reusi sa se inscrie pana la 31 mai, avand posibilitatea sa-l priveasca pe papa Francisc si sa-i asculte mesajul de la o distanta mai mare de scena unde va fi Sanctitatea Sa.

Program special in ziua de 1 iunie
In ziua de 1 iunie, de la ora 14.00 pana la ora 16.00, vor fi difuzate pe megaecranele amplasate in zona din fata Palatului Culturii mai multe filmulete despre papa Francisc si despre comunitatea catolica din Moldova. De la ora 16.00, va fi un program spiritual de pregatire a intalnirii Sfantului Parinte cu pelerinii. Apoi, in fata papei Francisc, de la ora 17.45, unul dintre elementele speciale ale acestui eveniment este constituit de marturiile unui tanar iesean si a unei familii formate din bunici, parinti, copii si nepoti ce traiesc in Romania si in alte tari. Desigur, va fi si mesajul Sfantului Parinte. Traducerea acestuia, dar si a rugaciunii de consacrare la sfanta Fecioara Maria a tinerilor si a familiilor vor fi traduse prin subtitrare pe ecranele amplasate in zona din fata Palatului Culturii. De asemenea, si prin intermediul Radio Iasi, pe frecventa AM si pe toate frecventele FM (96,3 FM in Iasi), se va transmite acest eveniment, iar cei prezenti, folosind un aparat radio mic cu casti sau un telefon cu aplicatie de radio (atentie! care sa nu aiba nevoie de internet), vor putea asculta traducerea simultana a cuvintelor papei. La final, va fi sustinut un concert de catre Gheorghe Zamfir si Orchestra Metropolitana Bucuresti.

Program special de pregatire spirituala a evenimentului
Pentru o cat mai buna pregatire spirituala a sarbatorii, Episcopia Catolica a organizat un program liturgic intensiv de pregatire a intalnirii cu papa. In zilele de 4 si 5 mai, Oficiul pentru Pastoratia Familiei a organizat o intrevedere cu familiile la Traian, cu tema: "Papa Francisc si vocatia familiei la iubire". Sambata, 11 mai, in Parohia "Sfantul Mihail Arhanghelul" din Sabaoani, a avut loc Sarbatoarea jocului, un eveniment organizat de Actiunea Catolica, la care au participat peste 300 de copii. Au fost organizate trei intalniri catehetice, sub titlul "Sa mergem impreuna!", la subsolul catedralei din Iasi: 8 mai – tema "Provocarea comuniunii", prezentata de pr. Marius-Petru Bilha, OFMConv.; 15 mai – "Tinerii, de la visuri la viziuni", prezentata de pr. Marius Talos, SJ; 22 mai – "Sub ocrotirea tinerei din Nazaret", prezentata de pr. Marco Secchi, OCD.

In seara zilei de marti, 21 mai, a fost adusa la catedrala icoana Maicii Domnului de la Cacica. PS Petru Gherghel a decis ca in toate parohiile din Dieceza de Iasi sa se celebreze o novena speciala dedicata Maicii Domnului de la Cacica, formata din rugaciuni catre sfanta Fecioara rostite in diferite ocazii de papa Francisc. Cu putin timp inainte de venirea papei la Iasi, icoana va fi dusa in procesiune de la catedrala pe scena din fata Palatului. In functie de cum vor mai aparea alte informatii pentru pelerini, acestea vor fi prezentate pe site-ul Episcopiei de Iasi: www.ercis.ro. Toate masurile de siguranta, dar si organizarea la diferite niveluri, inclusiv spiritual, creeaza conditiile propice pentru o buna si rodnica participare la sarbatoarea intalnirii cu papa Francisc de la Iasi – 1 iunie 2019.

* * *

Obiecte interzise:
– bagaje voluminoase;
– arme, obiecte ascutite sau contondente (ex. cutite, cuie, tevi metalice);
– obiecte care pot fi folosite pentru actiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatura sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.;
– obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.;
– arme de jucarie, imitatii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevarate;
– bauturi alcoolice, droguri etc.;
– dispozitive cu lichid sub presiune (spray);
– dispozitive cu socuri electrice;
– substante cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise:
– scaun pliabil de mici dimensiuni;
– ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile;
– umbrele de dimensiuni reduse (cu tija telescopica, nu tip ,,baston");
– steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezinta comunitatea de provenienta;
– radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii;
– aparate foto;
– ham pentru copii (ham port-baby);
– carut transport nou-nascut, pe cat posibil pliabil (sa nu ocupe un spatiu mai mare de 0,5m2);
– dispozitive pentru persoane cu handicap locomotor (impinse, autopropulsate), de dimensiuni rezonabile (sa nu ocupe un spatiu mai mare de 0,5m2).

Adauga un comentariu