Religie

Intampinarea Domnului – Ce este interzis sa faci astazi, de Stretenie sau Ziua Ursului, ca sa ai noroc tot anul – Traditii si superstitii

Publicat: 02 feb. 2018
14

In ziua de 2 februarie a fiecarui an, la 40 de zile de la Nasterea Domnului, Biserica Ortodoxa marcheaza Intampinarea Domnului, numita si Stretenie sau Ziua Ursului. Intampinarea Domnului este un eveniment important din viata pamanteasca a Mantuitorului, un mare praznic imparatesc si una din cele mai vechi sarbatori religioase crestine.

In traditia populara, la 2 februarie este marcata Ziua Ursului sau Stretenia. In aceasta zi, Mantuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria si Iosif pentru implinirea invataturii Vechiului Testament, conform careia orice prim nascut de parte barbateasca sa fie inchinat lui Dumnezeu la 40 de zile de la nastere. Se dau jertfa o pereche de turturele sau doi pui de porumbel, moment in care se facea si curatirea mamei.

In templu, Iosif si Maria intalnesc doi oameni varstnici iesiti din comun, incarcati de ani dar plini sufleteste, profeti ai viitorului, simboluri ale unei batraneti deschise, intelepte si vii, in stare sa intrezareasca ceea ce altii inca nu vad – dreptul Simeon si prorocita Ana.

Fiul lui Dumnezeu intrupat a fost purtat in brate de Fecioara Maria, care I L-a incredintat in biserica dreptului Simeon care I S-a inchinat cu smerenie. In acea zi, dreptul Simeon a trecut la Domnul.

Traditii si superstitii de Intampinarea Domnului

In zilele noastre a ramas, ca o indatorire crestineasca a mamelor, de a aduce pruncii la biserica, la 40 de zile dupa nastere, pentru molifta, pentru curatirea lor si pentru inchinarea pruncilor la sfintele icoane, la altar, si a aduce pe noul-nascut ofranda lui Dumnezeu. Conform traditiei, in acest moment preotul insemneaza cu semnul sfintei cruci pe mama si pe prunc, apoi punand epitrahilul (patrafirul) si mana dreapta pe capul mamei, dupa rostirea binecuvantarii si a rugaciunilor, citeste cele cinci molifte din Aghiazmatar.

De sarbatoarea Intampinarii Domnului, ziua mai este numita si Stretenie sau Ziua Ursului. Stretenie este un cuvantul preluat din scrierile liturgice slavone, cu sensul de ”intalnire” sau ”intampinare”. Legat de acesta zi, se credea ca Stretenia, simobolizand o divinitate meteorologica feminina, trecea peste ape, iar daca acestea nu erau inghetate, Stretenia facea un pod de gheata peste ele.

Traditii si superstitii de Stretenie sau Ziua Ursului

In aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, Ziua Ursului (care mai este numit Al Mare sau Martin ori Martinul cel Mare) fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic. In perioada 1 – 3 februarie in credinta populara se marcheaza „Martinii de iarna”, cand ursul are – pe langa rolul de tamaduitor, aducator de noroc, belsug si fertilitate – si pe cel de prezicator al vremii. Astfel dupa aceasta zi se considera ca vremea evolueaza dupa cum este de Stretenie comportamentului ursului.

De Intampinarea Domnului se obisnuia sa se aseze in calea ursului bucati de carne sau vase cu miere de albine. Trebuie sa amintim ca, in trecut, ursul era venerat pentru curajul si puterea sa, care se credea ca putea fi transferata asupra oamenilor si mai ales a copiilor prin anumite practici magice. Astfel puterea ursului era transferata asupra acestora daca acestia se ungeau, in aceasta zi, cu grasime de urs. De asemenea, bolnavii de „sperietoare” erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par smuls dintr-o blana de urs.

Batranii prognozau vremea de Ziua Ursului

Traditia de Intampinarea Domnului spune ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind, astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani, iar daca cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

Tot de Ziua Ursului, in functie vreme, batranii faceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind chiar un „grafic” al semanaturilor de primavara. In unele zone, ziua era considerata si inceputul anului nou pomi-viticol, iar pomii fructiferi fara rod in anul trecut erau amenintati cu securea, crezandu-se ca in acest fel vor deveni roditori.

Tarcolitul viilor, obicei de Stretenie

Un vechi obicei care se practica in ziua de Stretenie este “Tarcolitul viilor” (care urmeaza dupa ce horticultorii sarbatoresc, la 1 februarie, „Arezanul viilor”), conform caruia capul familiei are datoria de a trece pe la vie in dimineata acestei zile, cu un fel de caltabos – numit ”bundarete”, simbolizand prosperitatea si abundenta – si o sticla de vin in traista, va ocoli via de trei ori, va pune in fiecare colt al podgoriei o bucata de caltabos, dupa care va taia o coarda de vita pe care o va unge cu funingine si va bea o gura de vin.

La final, dupa ce toate acestea au fost indeplinite,  va rosti o formula magica: “Doamne, sa-mi faci strugurii cat bundaretele de mari !”, apoi va planta in gradina casei coardele taiate pentru a simboliza ”norocul viei”. Se mai spune despre Stretenie ca este o zi cu multe ceasuri rele, iar cine se naste sau cine face nunta in aceasta zi va avea parte numai de necazuri si nu-i va merge bine, potrivit rador.ro. In aceasta zi, de Intampinarea Domnului, a Streteniei sau Ziua Ursului, se mai spune ca „se stramba partia”, adica incepe sa se topeasca zapada.

preluat de pe observator
Adauga un comentariu