Eveniment-Social

INTAMPLARE, greu de crezut, petrecuta in curtea unei faimoase SCOLI din Iasi – FOTO

Publicat: 06 dec. 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Miile de cetateni care trec, zi de zi, pe langa acest edificiu nu cunosc mare lucru in legatura cu trecutul sau! @ Asta chiar daca este vorba de o faimoasa scoala, amplasata chiar in centrul Iasului… @ O serie de marturii legate de trecutul acestui loc, cat si de ceea ce s-a petrecut in curtea imobilului, implica si momente greu de crezut @ Din pacate, in loc sa se implice mai mult in reabilitarea si punerea sa in valoare, autoritatile locale responsabile au lasat totul sa se degradeze, in ultimii ani!

Scoala Generala Gheorghe Asachi, plasata chiar in buricul targului, este legata de evenimente care fac parte din istoria valoroasa a modernitatii Iasului. Din pacate, chiar daca vorbim de una dintre cele mai frumoase cladiri istorice ale urbei, dupa 1989 aceasta pare a fi data uitarii de catre autoritati! Ridicata in jurul anului 1900, unitatea de invatamant a fost amplasata pe vechea locatie a „Scolii Normale de la Trei Ierarhi”.

Citeste si: Acestea sunt cladirile de senzatie din Iasi. Orice evreu din lume si-ar dori sa intre in ele – GALERIE FOTO

Carturarul Gheorghe Asachi, fondator al scolii romane moderne 

Principalul sustinator si militant pentru dezvoltarea invatamantului modern in fosta capitala a Moldovei a fost marele carturar Gheorghe Asachi (1788-1869). Astfel, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, marele om de cultura a pus bazele unui sistem scolar racordat la valorile nationale. „În 1828, dupa o perioada de absenta din tara, Asachi a reluat lupta pentru scoala româneasca. În martie 1828, a deschis la Trei Ierarhi o «scoala normala» de doi ani si un gimnaziu de patru ani, denumit «Scoala Vasiliana», întru cinstirea domnitorului Vasile Lupu, marcându-se astfel actul de înfiintare a învatamântului superior în Moldova. Cooptat, ca secretar, în Comisia de redactare a Regulamentului Organic, Asachi a introdus în acesta «regula învatamântului public», fapt ce avea sa-l ajute ulterior în munca sa de extindere a scolilor românesti si de îmbunatatire a functionarii acestora, prin asigurarea unor mijloace materiale, cu sprijinul noului domnitor Mihail Sturdza”, descrie inginerul iesean, pasionat de istorie, Mihai Caba.

Citeste si: O cladire simbol a Iasului, la un pas sa fie salvata printr-o decizie surprinzatoare

Statuia care vegheaza marile monumente ale Iasului

La aproape 20 ani de la disparitia carturarului Gheorghe Asachi, edilii din acele vremuri au decis ca tocmai in actuala curte a scolii sa realizeze o statuie care sa-l imortalizeze pe marele moldovean. Statuia lui Gheorghe Asachi este, acum, un monument de marmura alba. Aceasta a fost realizata de catre sculptorul român Ion Georgescu si dezvelita în anul 1890. „Concret, primaria orasului, recunoscatoare fata de personalitatea marcanta a lui Asachi, cel ce si-a pus  «pecetea sa întemeietoare» pe multiplele ctitorii de cultura, arta si tehnica, la staruinta unui grup de initiativa, în frunte cu Vasile Alecsandri, a comandat executia statuii sculptorului Jean Georgescu. Statuia de marmura, realizata în 1887, a fost amplasata initial în apropierea «Scolitei lui Asachi», de lânga Trei Ierarhi”, mai reliefeaza Caba.

Citeste si: Misterul unei constructii celebre din Iasi a fost descifrat. Moment istoric – GALERIE FOTO

Asachi, „plimbat” pe marile strazi ale urbei

Un trecut mai ciudat il are aceasta statuie, aflata astazi langa Casa Patrata. Practic, ani de zile, aceasta a tot fost „plimbata” in diverse locatii din oras. „Comandata de ieseni sculptorului Ion Georgescu, se dezvelise la 1 octombrie 1890 in coasta dinspre Mitropolie a Bisericii Trei Ierarhi, cu mari festivitati, participantilor distribuindu-li-se o brosura cu autobiografia lui Asachi, tiparita gratuit de librarul – anticar Elias Saraga. N-avea sa stea prea mult timp aici, caci in septembrie 1897 se muta la intrarea Teatrului National, ca semn de recunostinta pentru initierea primului spectacol in Limba romana. Dupa cativa ani facandu-se chip de bronz si lui Vasile Alecsandri, edilii socoteau ca cea mai potrivita asezare a acestuia se cuvenea tot la usa Teatrului – eroul fiind poet si autor dramatic – asa ca in anul 1905, Asachi iar se punea pe roate si se muta. Mai tarziu, Asachi revenea in fata scolii care-i poarta numele, unde a si ramas pana in zilele noastre”, se consemneaza in datele oficiale ale istoricilor de la Palatul Culturii. Peste toate acestea, chiar daca vorbim de o serie de marturii legate de trecutul acestui loc cat si de ceea ce s-a petrecut in curtea imobilului, acum totul pare a fi dat uitarii. Din pacate, in loc sa se implice mai mult in reabilitarea si punerea sa in valoare, autoritatile locale responsabile au lasat totul sa se degradeze, in ultimii ani!

Citeste si: Nu ai crede asa ceva! Iasul este impanzit de comori – FOTO

Adauga un comentariu