Magazin

Integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața forței de muncă. Perspectiva angajatorilor incluzivi și a persoanelor cu dizabilități care au reușit să se integreze cu succes pe piața muncii

Publicat: 28 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața forței de muncă. Perspectiva angajatorilor incluzivi și a persoanelor cu dizabilități care au reușit să se integreze cu succes pe piața muncii

Peste un miliard de persoane la nivel global trăiesc cu o formă de dizabilitate, adică aproximativ 15% din populația lumii, conform estimării Organizației Mondiale a Sănătății. În anii următori, dizabilitatea va reprezenta o preocupare și mai mare, din cauza faptului că prevalența acesteia este în creștere.

Peste tot în lume, persoanele cu dizabilități au realizări mai modeste în domeniul educației, participă mai puțin la viața economică și au rate mai mari ale sărăciei decât persoanele fără dizabilități. Aceasta se datorează parțial faptului că persoanele cu dizabilități se confruntă cu bariere în accesarea serviciilor pe care mulți dintre noi le iau drept firești, inclusiv sănătatea, educația, posibilitatea de angajare, transportul și accesul la informație.

România are una dintre cele mai scăzute de rate de angajare a persoanelor cu dizabilități

La nivelul Uniunii Europene, rata medie de angajare a persoanelor cu dizabilități este de 47.3%. În România, la nivelul lunii ianuarie 2019, conform datele comunicate de ANAF, 7,37% dintre persoanele cu dizabilități, din categoria 18-64 ani, erau angajate în câmpul muncii, cei mai mulți dintre ei având contract în mediul privat.

Într-un astfel de context, Fundația ADV România a organizat o serie de evenimente care să ofere informații și resurse pentru facilitarea integrării profesionale a persoanelor cu dizabilități. Sub umbrela Caravanei de la Școală la Muncă, au fost organizate două workshop-uri online care au adus două perspective diferite – pe cea a angajatorilor și pe cea a persoanelor dizabilități care au reușit să se integreze profesional.  La aceste evenimente au participat în total aproape 140 de persoane din întreaga țară – studenți, angajatori, persoane cu dizabilități, factori de decizie locali, media, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Ca parte integrantă a Caravanei, Ingrid Enache, responsabil organizare și Eugenia Popa, managerul de resurse umane al ADV România și UtilDeco Group, unde mai mult de 50% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități, au susținut un workshop cu tema Construirea, împreună, a unei lumi eco-sociale. Prezentarea a avut loc în contextul evenimentului Zilele Asistenței Sociale, organizat de Departamentului de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași. Au fost prezente peste 300 de persoane: studenți, profesori, reprezentanți din mediul organizațiilor neguvernamentale, reprezentanți ai instituțiilor publice din partea Primariei Iași, Direcției de Asistență Socială Iași, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Iași, Penitenciarul Iași, reprezentanți ai bisericii ortodoxe și romane – catolice.

Evenimentele au avut loc în martie – aprilie 2022, în cadrul proiectului Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea incluzivă în carieră, implementat de Asociația Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația ADV România, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

Caravana de la școală la muncă a fost organizată și în trei regiuni din Rep. Moldova, de către Keystone Moldova. Scopul evenimentului a fost să faciliteze comunicarea între actorii cheie în domeniul ghidării și orientării în carieră și de a reflecta bunele practici și provocările din domeniu.

Împreună creăm un loc de muncă incluziv – Workshop-ul cu angajatorii cu incluzivi

Mădălina Sauciuc, Lucian Butnaru, Bogdan Dimciu și Andrei Strătilă au fost invitați să vorbească despre experiențele lor practice în incluziunea persoanelor cu dizabilități.

Mădălina Sauciuc este parte din echipa Fundației ADV România din anul 2008, când a ales să-și aducă contribuția la îmbunătățirea vieții persoanelor aflate în dificultate. Din anul 2015 coordonează activitatea întreprinderii sociale de inserție și unității protejate UtilDeco, dezvoltată sub umbrela ADV.

Mădălina spune că “angajatul cu dizabilități este un angajat valoros, care poate oferi servicii și produse de calitate și care contribuie, alături de ceilalți membri ai echipei, la menținerea activității la standarde ridicate de performanță.”

Lucian Butnaru este asistent social și antreprenor social. Mutat la Cluj din 2014, a îmbinat profesia cu pasiunea si așa s-a născut Cofeels – prima cafenea cu cafea de specialitate din Cluj-Napoca, în care lucrează mai mult  de 30% persoane cu dizabilități.

Bogdan Dimciu este antreprenor social, președintele Asociației INSERT și administrator al unității protejate Ophori Cosmetics –  primul laborator social din România, unde întreg departamentul de producție este alcătuit din persoane cu dizabilități, care realizează manual produse de îngrijire, ambalate sustenabil.

Andrei Stratilă este președinte al Asociației pentru Integrarea Persoanelor cu Deficiențe din Timișoara, care susține persoanele cu dizabilități fizice, ajutându-le să se integreze cât mai ușor și mai eficient în societate.

La eveniment au participat manageri din companii care au dorit să învețe din bune practici, profesori, reprezentanți din instituții publice și ONG-uri care au descoperit cum pot avea un rol esențial în integrarea socio-profesională a persoanelor din grup vulnerabil, precum și tineri din grupuri vulnerabil care au aflat perspectiva angajatorilor privind locul de muncă incluziv.

Cum și de ce este util pentru companii să integreze în muncă persoanele cu dizabilități – idei din cadrul evenimentului

Organizațiile incluzive sunt organizațiile pentru care omul este esența organizației, care au înțeles că oamenii reprezintă succesul afacerii.

Angajarea și sprijinirea angajaților cu dizabilități nu este doar o chestiune de responsabilitate socială, corporativă sau de relații publice, ci se reflectă direct în performanța organizațională.

Un mediu de lucru incluziv se reflectă în performanță economică sporită

Studiul Accenture, efectuat pe 140 de companii din SUA,  a evidențiat că incluziunea se corelează cu profitabilitate crescută – companiile care au oferit cel mai incluziv mediu de lucru pentru angajații cu dizabilități au obținut în medie venituri cu 28% mai mari, marje de profit cu 30% mai mari și de două ori venitul net față de alte companii din industrie între 2015 și 2018. Potrivit aceluiași studiu, o creștere de 1% a ratei de angajare a persoanelor cu dizabilități ar adăuga 25 de miliarde de dolari la PIB-ul Statelor Unite!

Câteva avantaje pentru companiile clasice: 

  • un mediu de lucru mai incluziv;
  • standardizarea și crearea unor proceduri clare, simple, ușor de înțeles – eficientizarea la maxim a activității companiei;
  • persoanele cu dizabilități te învață să înveți simplu alți oameni;
  • stabilitate;
  • retenție mult mai mare a locurilor de muncă;
  • poziționarea ca organizații responsabile, astfel reușind să câștige încrederea consumatorilor;
  • identitate de organizație responsabilă care investește în comunitate.

Aspecte de reținut:

  • este util parteneriatul cu agențiile de ocupare a forței de muncă;
  • procesul de angajare trebuie adaptat fiecărei persoane;
  • fișa de post trebuie adaptată capacităților persoanei în cauză;
  • facilitatea integrării se poate face prin – mentorat, accesibilizarea locului de muncă, simplificarea și standardizarea tuturor procedurilor;
  • trebuie respectate indicațiile primite de la medicul de medicina muncii.

Cine sunt aliații din comunitate pentru incluziune:

  • personalități publice, formatori de opinie;
  • persoanele cu dizabilități care au reușit să își găsească un loc de muncă;
  • profesori și reprezentanți din ONG-uri.

Este utilă și importantă promovarea companiilor incluzive, pentru că fiecare rezultat pozitiv mediatizat oferă un încurajare persoanelor cu dizabilități care își caută locuri de muncă. În același timp, celelalte companii care refuză interviurile de angajare și refuză persoanele cu dizabilități la interviuri vor fi inspirate să regândească procesul de angajare.

Workshop pentru o Carieră Incluzivă – evenimentul care a reunit cinci tineri cu dizabilități și experiențele acestora în câmpul muncii

Cinci tineri au fost provocați la un dialog despre cum au reușit să obțină un loc de muncă adaptat unor nevoi specifice, despre cum aduc valoare în organizațiile care au avut încredere în abilitățile lor  și despre cum putem schimba mentalitatea societății privind dizabilitatea.

Ce spun tinerii care au reușit să depășească barierele și aibă o viață activă

“Dacă tu vrei să faci ceva cu tine și arăți lucrurile astea, transmiți că vrei să faci ceva cu viața ta. Dacă vrei să dai sens vieții tale, am toată convingerea că lumea va veni și te va ajuta. În schimb, dacă vei aborda situația în care stai și te plângi și doar vrei, dar nu faci nimic pentru tine, din păcate n-o să faci mare lucru cu viața ta și atunci vei fi mereu o persoană frustrată, neîmplinită.“

“Atitudinea proactivă este cea care ne deschide drumul și ne pune față în față cu oamenii care ne pot oferi resurse. Aceasta este cheia succesului, să fii înconjurată de oameni care știu să găsească echilibrul între a te proteja și a te face să te simți în siguranță, și totodată să te încurajeze și să te facă să ieși din zona ta de confort, să-ți depășești anumite limite.“

“Oamenii te privesc exact așa cum tu te vezi. E foarte important ca noi, persoanele cu dizabilități, la rândul nostru, să avem o atitudine pro activă, și să nu ne victimizăm și să arătăm dincolo de dizabilitate. Dacă vrem ca cei din jurul nostru să ne perceapă și să ne înțeleagă, este foarte important ca noi să venim în ajutorul lor. În primul rând și noi să le oferim ocazia să ne cunoască așa cum suntem și să le arătăm exact ceea ce trebuie să vadă, nu neapărat să le trezim sentimentul de compasiune și milă, pentru că asta nu ajută niciuna din tabere.“

“Trebuie să fim perseverenți și să căutăm în locul potrivit. De aceea există întreprinderile sociale și ONG-urile și grupurile de suport care trebuie să fie accesate, ca să ne ajute să ajungem acolo unde ne dorim.“

Mesaje pentru angajatori, pentru comunitate și pentru cei care trăiesc cu o formă de dizabilitate

“Mesaj pentru angajatori – să îndrăznească, să creadă în calitățile și abilitățile persoanei cu dizabilități, să îi ofere șansa să lucreze în compania lor, pentru că sunt convins că ar fi foarte plăcut surprinși de ceea ce poate să aducă acea persoană în companie.”

“Mesajul meu pentru persoanele cu dizabilități este să nu uite să persevereze, să ceară informații, să întrebe. Chiar dacă nu suntem pe deplin obișnuiți că persoanele cu dizabilități există în școli, în universități și, acestea au dreptul la educație, să nu uite să persevereze și să caute informații care să îi ajute.”

“Doar așa putem reuși, împreună cu familia, cu specialiștii care ne ajută să ne integrăm, să ne formăm și din asistați sociali, cum ne numește  societatea, să devenim activi din punct de vedere social.”

“Viața este prea scurtă ca să putem să fim sau să ne permitem să fim supărați mai mult de 5 minute. Consider că nimic nu este imposibil, atât timp cât îți propui să realizezi ceva, iar limita este cerul. Trebuie doar să privim cu încredere și cu speranță că vom reuși, să nu renunțăm niciodată și să fim perseverenți. ”

Caravana de la Școală la Muncă a scos în evidență experiențe reușite în domeniul incluziunii și poveștile tinerilor cu dizabilități care au reușit să depășească barierele și să demonstreze că pot aduce valoare în organizațiile care au avut încredere să îi angajeze. Evenimentele au oferit un prilej de a înțelege ce înseamnă o organizație incluzivă, ce presupune recrutare și integrarea persoanelor cu dizabilități și cum pot fi depășite provocările.

Caravana de la Școală la Muncă a avut loc în cadrul proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Asociația “Keystone Human Services International Moldova” în parteneriat cu Fundația “Alături de Voi” România. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

 

Adauga un comentariu