Software & Hardware

Intel pregateste Broadwell-Y, noua gama de procesoare Core M pe 14nm

Publicat: 04 nov. 2014
5

Prezentata anul acesta la Computex, gama de procesoare Intel Core M destinata viitoarei generatii de tablete si laptopuri ultra-portabile este gata de lansare, primele dispozitive motorizate de nucleul Broadwell-Y pe 14nm urmand sa ajunga pe rafturile magazinelor la inceputul anului viitor.

Aparute ca o evolutie a nucleului Haswell folosit de actuala generatie de portabile si PC-uri desktop, familia de procesoare Broadwell-Y este bazata pe un proces de fabricatie superior, care a scazut de la 22 la 14 nanometri. Construite folosind unitati logice cu 25% mai mici si tensiuni de alimentare reduse, noile procesoare se pot lauda cu un consum energetic ce nu depaseste 3 – 5W in conditii normale de utilizare. Aceste salturi tehnologice permit implementarea in tabletele sau laptopuri ultraportabile cu o grosime de numai 9 milimetri care folosesc in plus si sisteme de racire pasive, reducand astfel barierele care exista in acest moment intre produsele ARM sau Atom si cele Intel Core.

Impartite in 7 modele diferite, toate cu un consum TDP ce nu depaseste 4.5W, procesoarele din familia Intel Core M au frecventa de baza cuprinsa intre 800 MHz si 1.2 GHz, insa pot urca pana la 2.9GHz cu ajutorul modului Turbo, accelerand performantele aplicatiilor uzuale care nu necesita mai mult de un fir de executie.

Recunoscute dupa numele de cod 5Y71, 5Y70, 5Y51, 5Y50c, 5Y10a si 5Y10, procesoarele de tip SoC (system-on-chip) ofera cate doua unitati de executie cu suport HyperThreading, emuland functionalitatea unui procesor quad-core veritabil. Designul include si GPU din seria Intel HD 5300, cu frecventa de 100 – 300MHz (in functie de model), 4MB memorie cache L3 si controller de memorie cu suport pentru cip-uri DDR3 la 1600MHz.

 La capitolul functii extra merita mentionat setul de tehnologii Intel vPro, respectiv prezenta suportului pentru instructiunile AES-NI, util pentru folosirea mediilor de stocare criptate fara penalizari de performanta.
Adauga un comentariu