Stiinta

Intel va produce tranzistorul 3D

Publicat: 06 mai 2011

Intel si-a dat seama ca actuala tehnologie de realizare a tranzistorilor din microchip-uri urma sa-si atinga in scurt timp limitele fizice. Si a conceput tranzistorul tridimensional, pe care l-a botezat Tri-Gate. Conceptul era simplu: in loc ca electronii sa curga la nivelul pastilei de siliciu pe o banda bidimensionala, foloseau o conducta tridimensionala.

Fluxul putea fi astfel mai bine controlat de poarta metalica, pentru ca era inconjurat din trei parti de ea, nu doar din una singura. Ceea ce se traduce printr-o eficienta electrica superioara datorata minimalizarii pierderilor. Iar aceasta noua tehnologie este gata sa intre in productie, urmand sa-si faca debutul oficial in procesoarele Ivy Bridge de 22 nm, programate pentru inceputul anului viitor 2012.

Si comparativ cu actualele CPU-uri de 32 nm cu tranzistori bidimensionali, a treia dimensiune promite un spor de performanta de 37% la consum electric mai mic, sau consum mai mult decat injumatatit pentru performantele de azi. Dar mai bine lasam pe cineva de la Intel sa ne explice toate acestea.loading...

Adauga un comentariu