Stiri medicale

Interactiuni benefice si negative intre minerale si vitamine

Publicat: 14 mart. 2012
7

Dieta noastra este compusa din substante nutritive, vitamine, minerale si oligoelemente care pot interactiona intre ele in timpul procesului de asimilatie. Interactiunile pot fi benefice, crescand absorbtia unor substante active, sau, dimpotriva, pot ingreuna sau bloca asimilarea.

De exemplu, vitamina C  si fierul se elibereaza impreuna, pentru o mai buna asimilare a fierului. Zincul nu trebuie asociat concomitent cu fierul, si nici cromul cu cele doua. De asemenea, calciul si magneziul se elibereaza in faze diferite, pentru a preveni interactiunea negativa dintre cele doua elemente. Iata cateva interactiuni benefice si negative intre minerale si vitamine:

Fier
Interactiuni benefice – vitamina C, cisteina (din zer, de exemplu)
Interactiuni negative – calciu, magneziu, zinc, cobalt, cupru, fitati (din cereale), tanin (in cafea, ceai negru, vin rosu)

Calciu
Interactiuni benefice: vitamina D, lactoza (din produse lactate), aminoacizi: lizina, arginina, cazeina, fructo-oligozaharide (din fructe)
Interactiuni negative: oxalati (din stevie, spanac, rosie), fitati (din cereale, orez integral), magneziu

Magneziu
Interactiuni benefice: oligo si polizaharide fermentescibile, (de exemplu, amidon)
Interactiuni negative: fitati, calciu

Cupru
Interactiuni benefice: aminoacizi si proteine, citrat (lamaie, de exemplu), lactate (din produse lactate)
Interactiuni negative: fier, molibden, zinc, calciu, vitamina C,  fosfati, oxalati, fitati

Crom
Interactiuni benefice: aminoacizi, amidon (din cartof, paine), acid nicotinic (din carne, lapte, etc), vitamina C
Interactiuni negative: zinc, fier, fitati

Seleniu
Interactiuni negative: zinc, vitamina C

Zinc
Interactiuni benefice: aminoacizii – cisteina, metionina, histidina
Interactiuni negative: fier, cupru, seleniu, calciu, magneziu, fitati, oxalate, taninuri





Adauga un comentariu