News Flash:

Interceptarea ilegala a telefoanelor apartine unui stat politienesc

17 Aprilie 2004
950 Vizualizari | 0 Comentarii
Comisarul sef Catalin Blanaru, de la Serviciul Independent de Protectie si Informatii (SIPI), nu a avut mandat de ascultare a telefonului fostului politist Aurel Pesa •Probele de la Dosarul Cartita au fost obtinute pe baza unui alt mandat, ce fusese emis cu mult timp in urma si pentru o cu totul alta persoana •Ceea ce este foarte grav consta in faptul ca intimitatea oricarui iesean poate fi violata de catre politisti ca Blanaru

In perioada guvernarii PSD, politia politica functioneaza mai puternic decat pe timpul comunistilor. Daca inainte de decembrie 1989 ne asculta doar securitatea, acum ne asculta SIPA, SIPI, SIE, SPP etc. Serviciul Roman de Informatii (SRI) este singura institutie abilitata sa intercepteze convorbirile telefonice, in urma unui mandat clar, dat de un judecator. Dar majoritatea restului Serviciilor Secrete au aparatura sofisticata cu care strang informatii de orice natura, substituindu-se SRI. Nu mai spunem ca s-a ajuns ca si firmele de paza, importante, infiintate si conduse de fosti securisti, sa aiba aparatura de interceptare, pe care o folosesc intens. Rezultatele interceptarilor telefonice sunt folosite pentru satisfacerea intereselor economice sau politice, sau pentru propriile interese, apropiate de SIPA, SIPI sau vechea "Doi si-un sfert". Legile tarii sunt incalcate de asemenea oameni dupa bunul lor plac. ZIUA de Iasi nu face partizanat cu o cauza anumita, dar legile trebuie respectate de catre toti cetatenii. Cum este posibil ca un Serviciu Secret sa poata asculta discutiile telefonice ale oamenilor politici, ale patronilor unor firme? Probabil ca sunt ascultati si magistratii! Sub ce pretext? Chiar daca este vorba de Serviciul Independent de Protectie si Informatii, acesta nu este indreptatit sa asculte convorbirile telefonice. SRI ar trebui sa stie ca celelalte Servicii Secrete se ocupa de asemenea interceptari. Daca este nevoie de dovezi pentru sustinerea acestor afirmatii, sunt destui cei care ar putea sa le furnizeze.
Reamintim ca, in urma cu un an, o discutie avuta la sediul cotidianului ZIUA de Iasi intre Catalin Harnagea, fostul sef al unui Serviciu Secret, Mugur Ciuvica, fostul sef de cabinet al presedintelui Emil Constantinescu, si editorul ZIUA de Iasi, impreuna cu redactorul sef al cotidianului, a fost interceptata de unul dintre Serviciile Secrete. La numai cateva ore de la aceasta intalnire, subiectele discutate au fost cunoscute de un numar de oameni. Situatia s-a repetat si in cazul unei anchete recente de la Iasi, cand SIPI a prezentat procurorilor transcrieri ale unor convorbiri telefonice pentru care nu avea mandat de interceptare. Este evident ca asemenea practici sunt generalizate. Stie senatorul Ion Solcanu ca discutiile sale telefonice sunt interceptate? Stie deputatul Cristian Nechifor ca si convorbirile sale telefonice sunt ascultate? Exista surse care afirma ca exista si jurnalisti care colaboreaza cu asemenea Servicii Secrete. Daca asemenea practici sunt utilizate in mod curent, in mod ilegal, Romania devine un STAT POLITIENESC.

Pornind de la cazul Pesa, fostul politist al carui telefon a fost interceptat ilegal de catre seful Serviciului Independent de Protectie si Informatii, nu rezulta decat o concluzie. Ca nici un iesean nu poate sa mai aiba viata personala, deoarece urechile comisarului sef Blanaru sunt ciulite la maximum si, oricand, cea mai mica greseala ar fi taxata. Aceste concluzii decurg din faptul ca probele existente in dosarul fostului agent de politie Aurel Pesa dovedesc clar ca cei care au facut interceptarile nu au avut suportul legal. Mai precis, transcrierile depuse la dosarul cauzei de comisarul sef Catalin Blanaru erau urmarea ascultarii telefonului unei alte persoane. Pentru aceasta din urma exista un mandat emis de procuror, insa pentru o cu totul alta speta. Si din aceasta cauza, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au dispus neinceperea urmaririi penale. Chiar daca fostul agent de politie Aurel Pesa este vinovat sau nu, cel care a vrut cu orice pret sa demonstreze vinovatia celui incriminat s-a folosit de un mijloc ilegal. Reamintim ca, la inceputul anului trecut, pe baza interceptarilor telefonice, Aurel Pesa a fost acuzat ca a divulgat informatii de serviciu despre capturarea unui membru al lumii interlope iesene. La sfarsitul anului 2002, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au emis pe numele unui suspect un mandat de arestare, sub acuzatia de talharie. Mai intai politistii l-au retinut pe suspect, pentru ca ulterior procurorii sa dispuna cercetarea in stare de libertate. La inceputul anului 2003, conducerea IPJ Iasi a organizat doua actiuni pentru capturarea urmaritului general. In opinia conducerii Politiei iesene, prima actiune a fi fost vanduta pe data de 18 ianuarie 2003, cand agentul principal Aurel Pesa, dupa ce a aflat despre misiune, l-ar fi sunat pe urmaritul general. Dupa primul esec, politistii au mai organizat inca o actiune, pe data de 15 februarie 2003, care a esuat din nou.

Nici macar o discutie cu Ben Laden nu justifica interceptarea ilegala

Fapta comisarului sef Catalin Blanaru a fost sanctionata si de politicienii ieseni. Acestia au fost pur si simplu deranjati de practica sefului SIPI, in contextul in care singura institutie abilitata sa faca interceptari ale convorbirilor telefonice este Serviciul Roman de Informatii. Si asta in conditiile in care, in prealabil, exista o ordonanta eliberata de un judecator.

Ion Solcanu - senator Partidul Social Democrat

"Mi se pare extrem de grav ca un reprezentant al unei institutii sa intercepteze un telefon fara a avea in prealabil o autorizatie de la forul abilitat sa faca acest lucru. Chiar daca asupra unui individ exista suspiciunea ca pune la cale o intalnire cu Ben Laden, nimeni nu-i poate asculta telefonul daca nu exista o autorizatie".

Vasile Lupu - candidat Actiunea Populara la Primaria Iasi

"Este foarte greu de acceptat ca cei care au lucrat in structurile aparatului represiv al dictaturii se vor debarasa de naravurile vechi. Nu mai este un secret ca telefoanele ne sunt ascultate si ca in afara tarii mimam doar democratia".

Ionel Oancea - candidatul Partidului Umanist la Primarie

"Se dovedeste inca odata ca distanta de la Militie la Politie in Romania este inca foarte mare. Se vede clar, din pacate, ca nici o reforma structurala nu are rezultate fara o reforma a sistemului de valori. Adica, pentru integrarea in Uniunea Europeana este nevoie de o schimbare a mentalitatii, inclusiv a politistilor".

Vlad Hogea - deputat Partidul Romania Mare

"Consider ca actiunea politistului Blanaru nu are nici o motivatie legala. Nu exista nici o justificare pentru ca asemenea practici sa se mai repete, si cu cat vor fi mai multi politisti de acestia, Romania are tot mai putine sanse de integrare in Uniunea Europeana. Consider ca, odata cu demilitarizarea Politiei, ar trebui sa se faca si decomunizarea acesteia".

Dan Carlan - candidatul Partidului Democrat la Primaria Iasi

"Consider ca este cel mai jegos lucru ca tot ceea ce vorbesti sa nu aiba un caracter privat. Resimt un profund sentiment de nesiguranta si constat ca, din aceasta cauza, am devenit fugari in propria tara. Practic, putem spune ca nu mai avem viata privata si nu mai suntem liberi".

Vocea poporului

Ascultarea telefoanelor suspectilor, un abuz grosolan

In urma articolului "Legi europene aplicate de militieni si securisti", publicat cu doua zile in urma, reporterii cotidianului ZIUA de Iasi au testat opinia iesenilor privitoare la masurile, uneori de sorginte comunista, precum: interceptarea convorbirilor telefonice fara a fi aprobata printr-o hotarare judecatoreasca. Reamintim ca, in ianuarie 2003, comisarul Catalin Blanaru, seful Serviciului Independent de Protectie si Informatii (SIPI), a ascultat telefonul unui politist suspectat de a fi furnizat unor reprezentanti ai lumii interlope iesene secrete de serviciu. Masura este nelegala, atata timp cat ascultarea telefonului unui suspect nu este validata prin acordul procurorului care instrumenteaza cazul. Majoritatea iesenilor chestionati considera gestul o manevra cu caracter securist, prin care se incalca principiile esentiale ale Drepturilor Omului.

"Cum considerati masura nelegitima a ascultarii telefonului unui suspect, asupra caruia functioneaza prezumtia de nevinovatie, intr-o tara care pretinde a fi europeana?"

N. C., 65 ani, pensionar: "Este greu de crezut ca intr-o tara care urmeaza sa adere la Uniunea Europeana inca se mai fac anchete in maniera comunista".

Sever Balasoiu, 50 ani, profesor: "Telefoanele nu ar trebui sa fie ascultate fara hotarare judecatoreasca. Aduce cu ceva din comunism. Cred ca aceste practici nu constituie un caz singular la noi in tara. Cel putin mizez pe verticalitatea unor politisti care pretind a fi depasit statutul de militieni".

R.S., 63 ani, inginer: "Se calca in picioare deontologia politistului. Cei vinovati ar trebui pedepsiti si ar mai trebui sa se ia niste masuri pentru a preveni aceste fapte".

Catalina Dulcianu, 20 ani, student : "Excesul de zel trebuie condamnat. Politia a facut aici un abuz. Abuzuri sunt multe, dar consider ca acest caz este singular, sau cel putin rar. Acest lucru nu ar trebui sa se intample. Nu da bine in Occident, pentru ca sunt numeroase organizatiile care urmaresc respectarea Drepturilor Omului".

Mihai Lupascu, 50 ani, lacatus: "Nu au dreptul. Doar daca este o urmarire pe linie politica, de securitate a statului, numai in cazuri de genul asta. Ascultarea unei convorbiri este ca si cum ai intra in casa unui om. Coruptia exista, insa toti stim ca este acoperita. Daca te implici poti fi redus la tacere".

Andrei Alexandru Dan, 50 ani, medic de familie: "De foarte multe ori se face exces de zel. In acest fel, Politia se joaca cu nervii si sanatatea oamenilor. Din pacate, un om care trece prin asa ceva nu este despagubit de nimeni".

B.D., 30 ani, profesor: "Consider un abuz acest lucru si ar trebui pedepsit".

Vasile Calistrat, 63 ani, pensionar: "Cei de la telefoane sunt de vina, pentru ca ei accepta acest lucru. Pe baza lor se fac astfel de actiuni. Nu politistii poarta toata vina".

Teodor Matei, 20 ani, student: "Nu stiu exact prevederile legislative. Insa, cert este ca legea nu functioneaza atata timp cat poate fi usor interpretata si adaptata unor interese. In general, legislatia romaneasca este usor interpretabila, dar in acest caz devierea pare grosolana".

Andrei Apostol, 21 ani, student: "Sunt incalcate drepturile la intimitate ale omului. Parerea mea este ca ascultarea telefonului unei persoane trebuie sa fie ultima masura in anchetarea unui caz, dar si atunci trebuie sa beneficieze de o motivate foarte bine documentata".

Minodora Tatarusanu, 50 ani, educatoare: "Nu cred ca este normal sa se puna sub ascultare un telefon, Doar in cazuri speciale, cand persoana respectiva este vinovata de un anumit lucru, foarte grav. Probabil ca persoanele respective nu fac exces de zel, ci sunt interesate direct in caz. Din moment ce ei isi permit lucrul acesta inseamna ca au un scop special, urmaresc o anumita problema".

Elena Craciun, 45 ani, economist: "Nu procedeaza corect. In general nu se procedeaza corect. Parerea mea este ca Politia este sub orice critica in privinta aplicarii legilor".

Ionut Maxim, 20 ani, student: "Consider ca este un abuz. Daca suspecteaza pe cineva, sa-i acorde si prezumptia de nevinovatie. Sa se respecte drepturile omului. Cu atat mai mult, politistii, care pretind a fi organe ale legii, ar trebui sa actioneze in virtutea principiilor constitutionale si legale".

V.D., 48 ani, economist: "Sunt securisti. Se simt mai presus de lege si o incalca. Cei care se fac vinovati de asa ceva ar trebui sa fie dati afara din functie".

Andrei CARABELEA
Dan MARTUNEAC
Angela MAFTEI
Constantin MAZILU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014249 (s)